Икономичен автомобил ли е Prius?

Публикувай отговор

Какво мислите по въпроса?

Да
110
51%
Не
25
12%
Зависи от шофьора
80
37%

Общо гласове: 215

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 217 пъти

Re: Икономичен автомобил ли е Приус?

Мнение от BOz » 14 Юли 2014 17:24

Vesko написа:
BOz написа:Ако целта в крайна сметка е колко пари ще дадеш за предвижване на всеки 100км, то не мисля, че отново някой би бил по-добър от Приус, нали?
Точно по този параграф много автомобили ще бият приуса. Дори и Тиковците май punk.gif
В Приуса, в който съм се возил, спокойно разхода на газ пада под 5/100. Ако се постараеш си достига и до 4,5/100 без проблем.
Имам 2-ма колеги с Деу Матиз. Те под 5.5/100 не могат да влезнат и двамата, каквото и да правят. А единия ако може ще слезе и да го бута, само и само да не даде 10мл по-голям разход. Даже ни отказва да ни вози на обяд с неговата кола, защото щаял да виси на 2-3 светофара.
Но пък съм сигурен, че с някой скутер на газ може и да даде разхода на газ така, както на Приус, щом отиваме в тази посока. biggrin.gif
Разход на електричарка -> Изображение
Разход на хибрид -> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
iovkito
Благодарил/а: 18 пъти
Получена  благодарност: 95 пъти

Мнение от iovkito » 14 Юли 2014 17:48

Не бих си купил повече бензинова кола , но в момента , ако карам такава , веднага бих си сложил едно газово , за да и навъртя километрите с двойно по-евтино гориво и да я хвърля след това. С кеф бих си карал на 5-6 лв/100 км .
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 14 Юли 2014 20:10

Как се хвърля кола?Яриса ми трицилиндров при спазване на ограниченията - 90/100 ми гори 4,4 - 4,6. Кое му е скъпото ? Подръжка досега освен масла и филтри никаква.Още си е с оригиналните летни гуми. Какъв е вида на горивото зависи само и единствено от километрите които се връткат годишно. Ако са малко нито дизел трябва,нито газова.Хибрид май също не трябва - може и да е икономичен,ама първоначалната инвестиция за нов е безмислена.Има бензинови коли,които дават същия разход и без хибридни системи.Но не са за състезания.Според мен всяка трицилиндрова бензинова кола е изключително икономична - Тойота,Форд,Опел,,Фолксваген.Само дето според някой са "мършави.То зависи за какво ти е колата.
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

Аватар
iovkito
Благодарил/а: 18 пъти
Получена  благодарност: 95 пъти

Мнение от iovkito » 14 Юли 2014 21:57

Тук си прав. Ако минавам по 2 км на ден в посока със сигурност няма да влагам в хибрид и дизелова кола. Ако вися обаче по софийските задръствания , не бих казал , че твоят ярис ще е най-икономичното возило.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 15 Юли 2014 10:35

Аз за 2 км на ден си нося колелото в багажника , по-бързо се придвижвам в центъра от какъвто и да било автомобил , за разхода да не говорим laugh.gif

http://dahon.com/mainnav/folding-bikes/ ... _p8-1.html
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 15 Юли 2014 13:26

iovkito написа:Тук си прав. Ако минавам по 2 км на ден в посока със сигурност няма да влагам в хибрид и дизелова кола. Ако вися обаче по софийските задръствания , не бих казал , че твоят ярис ще е най-икономичното возило.
Тези 2 км се минават за 20-30 мин. пеша. Кола не ти трябва. Ако си мързел и не ти се ходи има велосипеди. Ако си още по-голям мързел си вземаш мотопед. Да палиш кола всеки ден за тези км. е безумие. Не само, че разхода ти ще е над 10/100 с каквата кола да си, защото няма да може да достигне раб. температура, но и скапваш колата с тези къси преходи. Колкото до малките коли бензинови, 2 класа по-ниско от Приус няма как да ги сравняваме. Първото харчат ПОВЕЧЕ от Приус и второто са малки табуретки. Дизеловите версии го докарват разхода, като на хибрид, но пък комфорта е отвратителен. Този шум и тези вибрации от дизела са просто мазохизъм. На скоро ме возиха на новото Поло дизел. Честно казано отвратен съм. Не знам наистина как можеш да си купиш такава кола. 20 мин. едва издържах. Друса, трака, хлопа, неудобна... wacko.gif

mirott
Благодарил/а: 20 пъти
Получена  благодарност: 29 пъти

Мнение от mirott » 15 Юли 2014 15:40

prius 3 написа: Друса, трака, хлопа, неудобна
Е като приус-такси , зелено...

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 15 Юли 2014 15:47

Щом казваш... :whistle:

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 15 Юли 2014 17:22

mirott написа:
prius 3 написа: Друса, трака, хлопа, неудобна
Е като приус-такси , зелено...
Баш!
Особено задните седалки са мега къси. И ти подпират краката много неудобно.
Предните са си стандартни. Не мога да кажа, че са неудобни, но не мога да кажа, че са удобни. А бе типична бакшишка кола. biggrin.gif

От чисто техническо естество Приуса има единствено и само хубаво задвижване - двигател, скорости - самата идея.
Всичко друго го дърпа яко назад.

И мен, за разлика от колегата, не ме е срам да го призная това. Да дадеш 50к лв. за този автомобил си е чист мазохизъм. Освен ако не искаш да притежаваш последното поколение пауртрейн технология, а самото купе като изпълнение да го приемеш като подарък. biggrin.gif

Отделно за багажника - виждам колегата все твърди, че Приуса имал 450 или там колко си литра багажник. За мен това число не е вярно ама въобще.
Това число е дадено за целия багажник, без щората - демек пълен до стъклото. Ако видиш истински 450 литров багажник какво представлява и след това багажника на Приус, тогава ще видиш, че двете неща нямат нищо общо. biggrin.gif

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 15 Юли 2014 22:25

На моята Корола Е12 Комби багажникът се води 440 л. и е видимо по-голям от този на Приус 3. Да не говорим, че под дъното има и органайзер, който побира един куп неща.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

IVOtuning
Получена  благодарност: 2 пъти
Обратна връзка:

Мнение от IVOtuning » 16 Юли 2014 10:26

Този обем на Приуса с пространството под кората (не щората) ли е обявен. За мен е доста неудобна тази кора и под нея никога не слагам нищо- т.е. мъртъв обем за мен. Отделно системата за отварянето и ...ужас.. И това всичкото при задължителното условие за резервна гума тип "бисквиДа"..мда.. с две думи "огромен" багажник..
Друг "плюс" на Приус- не е хомологиран да има теглич mellow.gif

Накрая една снимка със среден разход за 1500км показва 6 по борд. компютър, реално е 7л/100км ГАЗ! Май не е толкова "мега", "хипер", "ултра" икономичен колкото се опитват да го изкарат някои колеги.

Внимание!!- Последните 30 минути са само градско.

Призовавам BoZ, prius3, acf_prius а и всеки който пожелае да публикуват своите средни разходи за поне 1000км.
Прикачени файлове
20140715_171507.jpg
20140715_171507.jpg (88.93 KiB) Преглеждано 1823 пъти

mirott
Благодарил/а: 20 пъти
Получена  благодарност: 29 пъти

Мнение от mirott » 16 Юли 2014 10:45

Сега ще те нахокат, че не мое да караш...
Един въпрос-когато гасне бензиновия мотор на всяко "включване" ли заработва на бензин и минава на газ или?!

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 16 Юли 2014 11:45

IVOtuning написа: Призовавам BoZ, prius3, acf_prius а и всеки който пожелае да публикуват своите средни разходи за поне 1000км.
Аз съм си го написал в подписа колко ми е разхода на Приус-а не за 1000км, а от както е в мен.
Демек ще бъде за 2-3-5-10к или там колкото километра бъде.

И точно съм го направил, защото:
1. На борд компютър съм се научил да не вярвам.
2. За да се знае точно колко харчи Приус във времето, а не да цитираме разни разходи за последното пътуване или случайно хванал попътния вятър. biggrin.gif

Ще го видим зимата, лятото, с климатик, с парно и т.н. Цифрата ще си показва на къде отиват нещата, а не да си говорим глупости и да си показваме снимки. :thumbsup:

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 16 Юли 2014 13:57

На крив *уй - вълната му пречи, както на смотани шофьори - колата им пречи. tooth.gif
Е като не можете да карате що се тикате да се „хвалите“ не мога да ви разбера. Снимки с висок разход от хора, които не могат да карат е пълно в нета. За радост има и снимки на такива, които явно се справят доста по-добре. Коментарите за късите седалки, малкия багажник и другите простотии, просто ще ги подмина с усмивка.
Снимки ли искаш IVOtuning!? Не си ли гледал достатъчно дето съм пуснал! Даже и видеота съм снимал, но все тази. Ето ти една снимка за размисъл (обяснявам: 4 зареждания с общо изминати км. 2914 , разход по-нисък от 4/100, последно зареждане с един резервоар 1124 км и среден разход 3,6/100, а действителен 3,8/100 при засичане при напълването до горе на бензиностанцията):

https://imageshack.com/i/14dntcj

Ето и касовата бележка при зареждането, за да няма туй-онуй:

https://imageshack.com/i/n7gdjwj

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 16 Юли 2014 15:32

Колега, не бързай веднага да обвиняваш някой, че нещо му пречило.
Моите наблюдения показват, че въобще не е трудно на Приус да направиш 6-7 дори 8/100 разход, когато говорим за големи задръствания.
За това е важно първо да се комуникира човешки, да се пита за стил на каране, да се обсъди за евентуални задръствания и т.н., пък след това да се направят някакви изводи.
Ти веднага като пърле пред майка си бързаш да обвиняваш хората, че били такива, че били онакива. Може да живееш извън България, но очевидно типично балканския манталитет никога няма да ти се изкорени от душата ти. no.gif
Комуникация, комуникация, комуникация. После пак комуникация и накрая пак комуникация. Без това ще сме на нивото на животните и единствената цел ще ти бъде как да оцелееш до следващия ден, без да те е грижа за околните.

Публикувай отговор