За единични случаи ли говорим, или за повече,представени в спритмонитор. Говори конкретно и да сравним дали е така,както казваш.slowtraveler написа:Но за хибрид е много... Щом аналогичен дизелов СУВ с аналогична мощност и по-голямо тегло дава по-нисък разход при що годе аналогични условия, явно нещата не са чак толкова розови и блестящи...LEXUS написа:....
13/100км. за СУВ с 300 коня никак не ми се вижда много,въпреки че както казваш Руди е от високите разходи на Лексуса! Един Пасат 1.6 /102к.с./ от 2000-та година дава същия и по-висок разход/градско/.
(да, безшумното движение и липсата на вибрации е неоспоримо предимство на хибрида....)
Икономичен автомобил ли е Prius?
- LEXUS
- Благодарил/а: 12 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
Re: Икономичен автомобил ли е Приус?
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 360 пъти
- Получена благодарност: 395 пъти
Единични случаи - лексъса на приятеля (предимно каран от съпругата му) и джипа ми...
Просто наистина не очаквах такъв резултат и ме удиви, та затова го споделих....
П.С. извинявам, се, че се намесих в темата с Приус - ако колегите искат - ще разчистя офтопика....
Просто наистина не очаквах такъв резултат и ме удиви, та затова го споделих....
П.С. извинявам, се, че се намесих в темата с Приус - ако колегите искат - ще разчистя офтопика....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 217 пъти
Когато цифрите говорят, няма какво да кажеш ми се струва.LEXUS написа:Ти това ли се ровеше толкова време? Детска работа. Ако нямаш други занимания,а целиш да налагаш мнение, изборът е твой, който иска пък да ти чете писанията. Когато се научиш какво означава критерий, как да сравняваш съгласно просто правила и когато разбереш,че изключението потвърждава правилото, тогава може да очакваш обосновани идеи и дискусия.Докато си въобразяваш,че си прав въпреки реалностите и цифрите, ще си се възхвалявате само в бмв форума,а в някои други просто ще ви гледат със сарказъм.
И най-накрая провери в кой клас се позиционира Приус.
П.С. Забравих да цитирам, мнението е към Boz.
Хайде със здраве, че нещо се отклонихме от темата.
Нека продължим с обсъждане и споделяне на разхода само на Приус.
Разход на електричарка -> 
Разход на хибрид ->
Разход на дизелов автоматик ->

Разход на хибрид ->

- LEXUS
Аз ли нямам какво да кажа? Ти май нещо си ме объркал с някой. Още повече,когато цифрите говорят точно в полза на тезата ми. И от темата за разхода на Приус се отклони ти, не някой друг.BOz написа:Когато цифрите говорят, няма какво да кажеш ми се струва.LEXUS написа:Ти това ли се ровеше толкова време? Детска работа. Ако нямаш други занимания,а целиш да налагаш мнение, изборът е твой, който иска пък да ти чете писанията. Когато се научиш какво означава критерий, как да сравняваш съгласно просто правила и когато разбереш,че изключението потвърждава правилото, тогава може да очакваш обосновани идеи и дискусия.Докато си въобразяваш,че си прав въпреки реалностите и цифрите, ще си се възхвалявате само в бмв форума,а в някои други просто ще ви гледат със сарказъм.
И най-накрая провери в кой клас се позиционира Приус.
П.С. Забравих да цитирам, мнението е към Boz.
Хайде със здраве, че нещо се отклонихме от темата.
Нека продължим с обсъждане и споделяне на разхода само на Приус.
Сега, понеже си упорит, но дваж по-предубеден, да извадим цифрите:
http://www.spritmonitor.de/en/overview/ ... owerunit=2
Среден разход на Приус - 5,2/100км.
Среден разход на Фолксваген Бора дизел автоматик: 7/100км.
Среден разход на Пежо 308 дизел автоматик : 6,8/100км.
незнам за приуса дали е икономичен обаче королата софия - търново 230 км ги направи с 18 лв газ преди няколко дена с средна скорост по борд 83 км
Toyota Corolla E12 2002 1.6 vvti
3ZZ-FE
3ZZ-FE
- BOz
А от кога Бора я правят с e-HDI?
Я сега дай средния разход на всички C4-ки с e-HDI и автомат (че по-нисък разход правят тия с автоматите
) и ми кажи какъв разход правят тия автомобили.
Нали сравняваме с най-икономичния Приус.
Дай да вземем и аналогичния най-икономичен дизелов еквивалент с автоматична скоростна кутия.
Я, ти май не знаеш що е то критерий ми се струва.
И какво от това? При положение, че метановия ми автомобил е от класа на ван, то не виждам нищо чудно в резултата ти.
Или демек защо въобще пишеш в тази тема?
п.п. По данни (аз знам за един газифициран Приус тук, който със сигурност прави този разход) Приуса извънградско си харчи спокойно 4.5 газ. Демек при сегашната цена на газта, това прави около 11.50лв ако ползваш картата за отстъпка. Или искам да кажа, че Королата ти е мега неикономична, щом повдигаш тази тема.
Я сега дай средния разход на всички C4-ки с e-HDI и автомат (че по-нисък разход правят тия с автоматите

Дай да вземем и аналогичния най-икономичен дизелов еквивалент с автоматична скоростна кутия.

Аз ги правя тия километри за 14лв с метановия ми автомобил.lubooo написа:незнам за приуса дали е икономичен обаче королата софия - търново 230 км ги направи с 18 лв газ преди няколко дена с средна скорост по борд 83 км
И какво от това? При положение, че метановия ми автомобил е от класа на ван, то не виждам нищо чудно в резултата ти.
Или демек защо въобще пишеш в тази тема?
п.п. По данни (аз знам за един газифициран Приус тук, който със сигурност прави този разход) Приуса извънградско си харчи спокойно 4.5 газ. Демек при сегашната цена на газта, това прави около 11.50лв ако ползваш картата за отстъпка. Или искам да кажа, че Королата ти е мега неикономична, щом повдигаш тази тема.
Разход на хибрид ->

Разход на хибрид ->

- LEXUS
biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif Става все по-весело и нелепо да се дискутира с теб. biggrin.gif biggrin.gifBOz написа:А от кога Бора я правят с e-HDI?
Я сега дай средния разход на всички C4-ки с e-HDI и автомат (че по-нисък разход правят тия с автоматите) и ми кажи какъв разход правят тия автомобили.
Ти четеш ли,че съм дал само автоматици и е-hdi няма с по-нисък разход от 5,28/100км.
И като говорим за критерии, ти тотално не си наясно за какво става въпрос,колега. Тотално си се объркал. Къде ти е критерият да сравняваш кола от компактния клас с кола от по-горния клас, при това с различни мощности.
Ето и на ситроен е-hdi автоматик щом искаш разхода:
Среден разход 5,4/100км.
- BOz
А май тактично си забравил да филтрираш тези, които са само с е-hdi двигатели.LEXUS написа:biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif Става все по-весело и нелепо да се дискутира с теб. biggrin.gif biggrin.gifBOz написа:А от кога Бора я правят с e-HDI?
Я сега дай средния разход на всички C4-ки с e-HDI и автомат (че по-нисък разход правят тия с автоматите) и ми кажи какъв разход правят тия автомобили.
Ти четеш ли,че съм дал само автоматици и е-hdi няма с по-нисък разход от 5,28/100км.
И като говорим за критерии, ти тотално не си наясно за какво става въпрос,колега. Тотално си се объркал. Къде ти е критерият да сравняваш кола от компактния клас с кола от по-горния клас, при това с различни мощности.
Среден разход 5,4/100км.
Я сега кажи колко е средния разход на тези с e-hdi.
За да не те мъча, то ще ти кажа 4,88/100, към над 5/100 на Приуса.
Нещо имаш ли да добавиш?
Май нямаш.
Или ще се пробваш да кажеш, че Приуса сега бил в по-горния клас от Ц4-ката.

Разход на хибрид ->

Разход на хибрид ->

-
- Получена благодарност: 1 път
Това не е ли т.нар. микро-хибридна технология на ПСА? Значи франсетата са успели да подобрят Приуса, браво!BOz написа: ...e-hdi...
- BOz
Хибридна, хибридна, колко да е хибридна.Scott написа:Това не е ли т.нар. микро-хибридна технология на ПСА? Значи франсетата са успели да подобрят Приуса, браво!BOz написа: ...e-hdi...
Проста старт-стоп система. Колата не може да мръдне и сантиметър на ток, а Приуса може да кара доста голям процент от маршрута си на ток.
И в крайна сметка пак дизела е по-икономичен. Смятай каква е разликата в КПД-тата все още. laugh.gif
Разход на хибрид ->

Разход на хибрид ->

-
- Получена благодарност: 1 път
По-важния въпрос е дали е необходимо колата да 'може' да мръдне на ток, при положение, че енергията за това идва пак от двигателя. Ако е плъг-ин, съгласявам се че има нужда от батерия, но за обикновен хибрид, моето мнение е че една банка суперкондензатори е достатъчна и основната икономия идва от старт-стоп системата. Регенеративната енергия оползотворена при спиране е толкова нищожна, че надали дава и 10% от заряда на батерията - сам можеш да се увериш като погледнеш колко 'автомобилчета' имаш на дисплея за определен интервал от време.BOz написа:Проста старт-стоп система. Колата не може да мръдне и сантиметър на ток...
П.П. И моя ежедневен автомобил има старт-стоп система и регенеративното зареждане на стартерната батерия. И разхода ми за две години и 65к км никога не е надхвърлял 4.5л/100км.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 360 пъти
- Получена благодарност: 395 пъти
НИ дей тъй деScott написа:... И моя ежедневен автомобил има старт-стоп система и регенеративното зареждане на стартерната батерия. И разхода ми за две години и 65к км никога не е надхвърлял 4.5л/100км.

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- LEXUS
Пак грешиш,драги. Когато филтрираш е-hdi не излизат всичките е-hdi,а само една част от тях,така че този 4,88/100км. не е действителен,защото при това филтриране не се включват всичките. Среден разход 5/100км.BOz написа:А май тактично си забравил да филтрираш тези, които са само с е-hdi двигатели.LEXUS написа:biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif Става все по-весело и нелепо да се дискутира с теб. biggrin.gif biggrin.gifBOz написа:А от кога Бора я правят с e-HDI?
Среден разход 5,4/100км.
Я сега кажи колко е средния разход на тези с e-hdi.
За да не те мъча, то ще ти кажа 4,88/100, към над 5/100 на Приуса.
Нещо имаш ли да добавиш?
Май нямаш.
Или ще се пробваш да кажеш, че Приуса сега бил в по-горния клас от Ц4-ката.
Имам какво да добавя, разбира се. Няма да се пробвам,а направо ще ти кажа,защото е така, че Приус не е в класа на C4. Тоест Приус е по-висок клас автомобил с аналогичен разход на гориво. Щом сравняваш един клас по-малък автомобил /е-hdi - производство от 2011г./, с по-ниска мощност, с Приус, коректно е да сравним с Приус след 2011г., за да са коректни годинките на производство и се получава следното: Среден разход Приус след 2011г. 5/100км.
Ето по-малкия Ситроен с аналогичен разход:
Среден разход Ситрен 4 e-hdi - 5/100км.
- LEXUS
В крайна сметка пак си се объркал и отново не си научил какво означава критерий. Или поне критерият ти е объркан. Смятам каква е разликата в КПД-тата щом клас по-висок автомобил с по-висока мощност като Приус, и то на бензин , дава аналогичен разход на гориво с по-малък и по-маломощен дизел. При това дизелът е с екстри,характерни за хибридните системи- старт-стоп и възстановяване на енергията при спиране. И въпреки че е по-малък като обем,мощност и клас автомобил, харчи на равно с по-мощния и по-голям бензинов хибрид Приус. Смятай каква е разликата в КПД-тата между дизела и хибридната система на Тойота.BOz написа:Хибридна, хибридна, колко да е хибридна.Scott написа:Това не е ли т.нар. микро-хибридна технология на ПСА? Значи франсетата са успели да подобрят Приуса, браво!BOz написа: ...e-hdi...
Проста старт-стоп система. Колата не може да мръдне и сантиметър на ток, а Приуса може да кара доста голям процент от маршрута си на ток.
И в крайна сметка пак дизела е по-икономичен. Смятай каква е разликата в КПД-тата все още. laugh.gif
- LEXUS
То ако беше така, Аурис 1.33 старт-стоп щеше да е по-икономичен от Приус,ама не е. Тоест хибридната система на Тойота не случайно е призната за най-ефективната и най-работещата.Scott написа:По-важния въпрос е дали е необходимо колата да 'може' да мръдне на ток, при положение, че енергията за това идва пак от двигателя. Ако е плъг-ин, съгласявам се че има нужда от батерия, но за обикновен хибрид, моето мнение е че една банка суперкондензатори е достатъчна и основната икономия идва от старт-стоп системата. Регенеративната енергия оползотворена при спиране е толкова нищожна, че надали дава и 10% от заряда на батерията - сам можеш да се увериш като погледнеш колко 'автомобилчета' имаш на дисплея за определен интервал от време.BOz написа:Проста старт-стоп система. Колата не може да мръдне и сантиметър на ток...
П.П. И моя ежедневен автомобил има старт-стоп система и регенеративното зареждане на стартерната батерия. И разхода ми за две години и 65к км никога не е надхвърлял 4.5л/100км.