Икономичен автомобил ли е Prius?

Публикувай отговор

Какво мислите по въпроса?

Да
110
51%
Не
25
12%
Зависи от шофьора
80
37%

Общо гласове: 215

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 217 пъти

Re: Икономичен автомобил ли е Приус?

Мнение от BOz » 25 Апр 2014 16:26

Ама едно е да дадеш 6000лв в ремонти за 5 години, друго е да дадеш 6000лв за един единствен ремонт, не мислиш ли? А Приуса няма ли и той двигател, или той е вечен?
И ако двигателя на БМВ-то се счупи, то цялата му карантия да смениш с чисто нова, пак ще е по-евтино от 6-те хиляди лева.
Да, турбото ако струваше 6к лева, или един инжектор да струваше 6к, или един маховик да струваше 6к и да нямаш алтернатива, то нямаше да карам дизел. Но предвид, че пазара е заринат от чисто нови части, а батерия за Приус няма дори една алтернатива, въобще не е коректно да се смята.
И пак да питам - Приуса няма ли и той двигател? Я, вероятността нещо да се счупи става двойна.
Също така всяка една част в двигателя се продава като нова. Ако се счупи клапан, сменяш клапан, както казаха. Ама може да отидеш и да си го купиш. Ама ако се счупи батерия, не може да си купиш просто нова клетка. Ако можеше да си купиш нова клетка, то тогава сравнението ти би било уместно. Просто все едно да се скъса един семеринг в двигателя и да ме карат да купувам целия двигател - точно това е сравнението, което казваш с твоите думи.
Защото нали знаеш едно основно правило - всяко нещо е толкова здраво, колкото най-слабата му част.

И на един въпрос ако може да ми отговориш - на колко Приуса си се возил. Защото все ми се струва, че може би дори не си се качвал на Приус, защото залагаш единствено на един собственик, че казвал, че неговия Приус не скърцал. Нека дойде в България, да покара 100к и тогава пак да си говорим. Една кола когато си е зле като изработка отвътре, тя си остава зле. Както и да я караш.
Ето, Приуса е здрав, защото нито един не ми каза да е сменял нещо по колата - всички говориха само едно и също - само масло и дискове и накладки са сменяни и това е. Ама скърцането не могат да го спрат. Това е качество и това е.
Разход на електричарка -> Изображение
Разход на хибрид -> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 25 Апр 2014 16:37

Аз такси да не се е разлопало и да не скърца от всякъде досега за 25 години не съм видял-от Волгите през 90-та до Е-класите през 2014.Това не може да е признак за качество на автомобила.А това че по таксито само консумативи са сменяни за този огромен пробег вече си е признак за изключително високо качество и икономичност на хибрида
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

Аватар
Rudy
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Rudy » 25 Апр 2014 18:14

BOz написа:...поредната порция словесна...
За последен път ти казвам - Хибрида не е твоята кола - очевидно не можеш да си го позволиш, колкото и да ти се иска...
Има една поговорка - човек си купува Ролс-Ройс, само ако може да си купи още три...
Колко ми е струвала колата, колко пари имам и колко ремонти мога да си позволя - не те засяга. Но за да те успокоя и да не ме мислиш (поредните безсънни нощи), кога ще ми се скапе батерията - на момента мога да си взема два чисто нови РХ-а от шоурума... Но имам две деца и не бих го направил - приоритетите са ми други. Нямам комплекс от това, че съм взел употребявана кола, нито че не е от така тачените по нашите географски ширини - премиум немски марки.
Изображение

Аватар
acf_prius

Мнение от acf_prius » 25 Апр 2014 18:16

Майко мила, тука е станало страшно, бе! rolleyes.gif Не бях влизал във форума няколко месеца, но гледам, че нещата не са се променили особено.
BOz написа:Няколко ми казаха, че ако се мъчиш и караш като баба, без клима без нищо, успяват максумум да го свалят до към 4/100.
Мисля, че тази реплика е страхотна забава за всеки собственик на хибрид! tooth.gif Една от най-разпространените глупости е, че като караш "като баба", ще имаш нисък разход. И колко ще караш бавно? 3-4 километра! И след това? След това, като свърши батерията и пусне ДВГ-то да го зарежда, какъв му става разхода? wink.gif

Цаката не е "карам на ток, докато мога, а след това ще му мисля". Достатъчно си чел и гледал клипчета - не виждаш ли, че тия шофери на зелените Приуси 95% от тях са обикновени бакшиши, които грам си нямат понятие как се кара хибрид!!! Миналата година бях писал тук във форума, че един такъв ми се хвалеше колко нисък разход имал - 5/100 градско, като през цялото време на пътуването ми беше само газ-спирачка-газ-спирачка. Тогава Веско и още някой там ми се смяха, но ето че сега и ти го отбелязваш - просто не ги взимай за пример за каквото и да било тия - нито за разход, нито за каране, нито за съвети, нито за състояние на колите, щото са голям смях, за съжаление. Аз съм сигурен, че ако имам Приус 3, ще му смъкна поне на 4/100, да не говорим пък за състояние на колата!
IVOtuning написа:Наистина в България май не сме дорасли за хибриди. Разтягане на локуми... Едните твърдят че Приуса не се чупи въобще, другия пък рибата му е в океана, а тигана загорял вече. За колегата който се притеснява за батерията за 2500лв има рециклирана батерия с 100 000км или 1год. гаранция. Последен среден разход 6.0л за 450км само магистрала...повече от дизел
:thumbsup: за мнението, само не съм съгласен с цифрите - как го правиш това 6/100 не мога да разбера, явно караш с поне 140 км/ч. Аз извънградско се движа само в границата 4,9 - 5,3 л/100 км, карайки с различно темпо, но никога под 110, когато съм на магистрала (с изключение на тунелите, естествено biggrin.gif ), а в междуградските отсечки поддържам около 100 - за мен това е достатъчно комфортна скорост, тъй като мога да реагирам много по-добре, отколкото батенцето с голфа или БМВ-то, който показва, че е страшен мъж, карайки със 130... Един-единствен път си правих експеримента да поддържам 150 км/ч от Бургас до София и ми даде 6,3 ако не се лъжа. Иво, ти не караше ли Приус на газ? Щото ако е така, мисля че е нормално да ти дава по-голям разход.
Изображение

Аватар
acf_prius

Мнение от acf_prius » 25 Апр 2014 18:23

Photo0476.jpg
Photo0476.jpg (564.01 KiB) Преглеждано 973 пъти
Снимката е отпреди малко. Никой не може да ме убеди, че щом аз правя такъв разход на кола второ поколение, много по-икономичната тройка дава същия разход и то работейки по цял ден.
Изображение

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 217 пъти

Мнение от BOz » 25 Апр 2014 20:52

Колега, acf_prius, едно нормално мнение в последно време.
Наистина, както каза ти, а и аз както го видях и споделих, тия шофьори не знаят да карат. Карат си ги като нормални коли и повечето от тях дори не знаят какво са им говорили и правят глупости.
Наистина съм сигурен, че ако една такава кола попадне в моите ръце, то ще дава по-нисък разход. Аз съм фен на ниския разход и то не, за да пестя пари, а просто ми е хоби. Ако ми беше да пестя пари, то нямаше да карам 330хд все пак. :)
За това ще се оглеждам за по-нов Приус тройка, който да не е към края на живота си, пък да видим какво ще стане като се сдобия някой ден с това чудо.

Поздрави. drunk.gif

А Руди, не избивай комплекси. Запази си мнението това кой си и какво може да си позволиш. Следващите реплики очаквам да кажеш, че познаваш еди кой си и ще викнеш борците. Говорим вече за манталитет. tooth.gif
Разход на електричарка -> Изображение
Разход на хибрид -> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 25 Апр 2014 21:25

Scott написа:
prius 3 написа:Дадох пример с батериите на уокмена, но някой продължават да си пеят, че дефектни клетки не се сменяли. А ако ти изгори лампата на десния мигач, сменяш ли и тази на левия? Сменяш ли ги и отпред и отзад, „...защото те като елемент в системата са много сходни на клетките в батерията - еднакво са натоварени и имат изключително сходна продължителност на експлоатация.“? Не се заяждам, просто питам. biggrin.gif
Отговарям не за да се заяждам, а защото определено аргумента ти е насочен към мен. Интересно защо акумулаторните батерии Панасоник обикновено се продават по 2, 4 и други кратни на две комбинации. Може би защото ценителите като теб имат по два уокмена на които заменят само едната батерия, но се стискат да дадат 5 юро наведнъж за 4 батерии. А това с работата на тези батерии 2-3 години след което едната е заменена и още няколко години каране със същите батерии е виц дето само от теб можем да го чуем. :whistle:
Признавам, че извънредно много ти отива да се правиш на палячо, но вече ми се струва, че май няма нужда да се правиш...
Задълба за уокмена и батериите, но нищо не каза за мигачите или те на твоята високотехнологична немска таратайка никога не горят. Е не всички сме, тежкари като теб и на някой им изгарят тук-таме по някоя лампа. Всичките ли трябва да се сменят или само изгорялата? Няма нужда да отговаряш, защото пак ще започнеш с палячовщините, а човек не може да избяга от себе си!
П.П. Колкото до уокмена специално за теб ще обясня, че на вицове почна да го избиваш. Ползвах го рядко и винаги съм имал поне 2 комплекта батерии и поради тази причина старите издържаха още 2-3 г. А това, че ти не си виждал да продават единични батерии презареждаеми, говори много лошо за теб. А най-лошото е че въпреки невежеството и палячовщината се опитваш да се правиш на много интересен. Тази вечер за домашно ти възлагам да намериш, единични батерии, които се презареждат тип АА, продавани по 1, а не по 2-4 или повече бройки!

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 25 Апр 2014 21:34

BOz написа:
prius 3 написа:Колегата BOz, наистина много добре си е подготвил урока. Чел е човека, интересувал се е, возил се е на такси, придобил е реална представа за Приусите и просто няма начин да не ми отговори на следните въпроси:
1. Кога да чакам горе-долу да ми се скапе батерията? Километри, години?
2. След колко време да чакам да ми се разскърцат пластмасите в некачественото купе? Колата чат-пат е карам в България и на други места с извънредно лоши пътища, а вътре звук все още не се чува?
Въпросите са ми съвсем сериозни. Виждам таблици, графики и други данни се въртят тук, което значи, че има отговори на въпросите ми. smile.gif
Тези въпроси са трудни за мен. Ако бях учил за врачка, можеше да успея да отговоря по някакъв начин.
...
Моля, моля колега да не ти цитирам предните мнения в които пускаше и пишеше какви ли не неща с които едва ли не искаше да ни убедиш, че след еди колко си км./време батерията пада с еди колко си %. Останах с впечатлението, че си много вещ по въпроса и ще можеш да предвидиш смъртта намоите батерии или поне да кажеш след еди колко си години и еди колко си км. капацитета им ще падне с еди колко си. Както и да е, на батериите, както и на всяко друго нещо все някога им идва времето в което спор няма. Само, че тревогите ти май са прекалено големи в това отношение и от много четене си, си внушил някой неща. Дори бих казал, че си предубеден. И не мога да те разбера наистина, как си решил при явните за теб недостатъци да си вземаш Приус. Направо не го разбирам. Парите са ти кът, а ако го вземеш сън няма да те хваща да мислиш по цели нощи, кога батерията ще даде фира. Както по-рано ти писах, а и други колеги загатнаха не си за Приус. Купи си нещо друго дето има части бол, евтини, та да не се тормозиш излишно. Или ако наистина си решил да си вземаш Приус се спри да пишеш глупости, защото наистина големи ги сътвори!

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 25 Апр 2014 21:40

BOz написа:Колега, acf_prius, едно нормално мнение в последно време.
Откакто почна да пишеш, наистина мнението на колегата се явява доста нормално. biggrin.gif
BOz написа:За това ще се оглеждам за по-нов Приус тройка, който да не е към края на живота си, пък да видим какво ще стане като се сдобия някой ден с това чудо.
Сериозно! w00t.gif Ама недей така бе човек! С тея кофти пластмаси дето скърцат, некачествен салон, мале, мале...не те виждам! tooth.gif

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 25 Апр 2014 21:46

Vesko написа:
prius 3 написа:Колегата BOz, наистина много добре си е подготвил урока. Чел е човека, интересувал се е, возил се е на такси, придобил е реална представа за Приусите и просто няма начин да не ми отговори на следните въпроси:
1. Кога да чакам горе-долу да ми се скапе батерията? Километри, години?
2. След колко време да чакам да ми се разскърцат пластмасите в некачественото купе? Колата чат-пат е карам в България и на други места с извънредно лоши пътища, а вътре звук все още не се чува?
Въпросите са ми съвсем сериозни. Виждам таблици, графики и други данни се въртят тук, което значи, че има отговори на въпросите ми. smile.gif
Надали дори и кристалните топки могат да ти отговорят. biggrin.gif ...
Е как бе, нали има хора дето са чели, чели, чели за хибридите, таблици, графики, диаграми и какво ли още не за батериите! biggrin.gif
Може да не е с кристална топка, но поне с някакво научно обяснение да се предвиди. Ей го на и Скот направи някакви там изчисления на колко хил. км. колко % от батерията е заминала. Ще измисли той формула да каже на колко км. да ги хвърляме тея коли, пък той ще си трака с дизелчето, а ние ще си бием главите с пустите му хибриди. tooth.gif

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 25 Апр 2014 21:48

acf_prius написа:
Photo0476.jpg
Снимката е отпреди малко. Никой не може да ме убеди, че щом аз правя такъв разход на кола второ поколение, много по-икономичната тройка дава същия разход и то работейки по цял ден.
Отличен разход колега! :thumbsup:
Недей обаче да пускаш повече такива снимки, че хептен ще смачкаш самочувствието на някой трактористи. tooth.gif

Аватар
Airfan
Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
Получена  благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от Airfan » 25 Апр 2014 21:53

acf_prius написа:
Photo0476.jpg
Каква ти е средната скорост при този разход?
Изображение Изображение

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 25 Апр 2014 21:59

BOz написа:...
Наистина съм сигурен, че ако една такава кола попадне в моите ръце, то ще дава по-нисък разход. Аз съм фен на ниския разход и то не, за да пестя пари, а просто ми е хоби. ...
колега ако това е така значи твоя автомобил е хибрида,поне в немския хибрид-форум съм срещал подобни изказвания.явно си има хора и хора,напълно ок го намирам!
ти си се интересувал достатъчно по въпроса,мисля също като някои,че прекалено си правиш ядове предварително.може би и аз имам нещо от твоята зодия,но те разбирам. biggrin.gif
да се върнем на темата,тази концепция се е доказала и е читава,ще надживее почти всички стандартни автомобили.
може би трябва да ти направя една препоръка като бивш авто-търговец,макар и преди доста време.важи не само за хибриди,а изобщо>
1.само 1 собственик!
2.сервизна книжка,квитанции от обслужвания
3.никога такси,рента кар,фирмени
4.не е била катастрофирала,оглед!
нищо ново,предполагам всеки ги знае тия неща,но по този начин взимаш 99% употребявана кола с гарантиран произход и км.
от гледна точка качество на изработка в купето,имаш добър избор при лексус,дори аурис(защо не и стария).
пробег от 100к доказани км би осигурило мин. поне 2 пъти по толкова безпроблемен пробег.при всички случаи според мен е за предпочитане кола на по-малко год. от такава на по-малко км,но това е мое лично мнение.
успех в избора! :thumbsup:
Последно промяна от jim_beam на 25 Апр 2014 22:17, променено общо 1 път.
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
acf_prius

Мнение от acf_prius » 25 Апр 2014 22:06

Airfan написа: Каква ти е средната скорост при този разход?
Нямам никаква представа - тръгване, спиране, булеварди, пешеходни пътеки, светофари, "Цариградско", "Евлоги"... Направо не виждам как да изчисля средна скорост и какво значение би имала тя smile.gif
Изображение

Аватар
smsdeliverer
Автомобил: LEXUS NX300H F sport
Обратна връзка:

Мнение от smsdeliverer » 25 Апр 2014 22:11

По темата "Икономичен автомобил ли е Приус?", мога да споделя от личен опит, че е два пъти по икономичен от предишния ми автомобил Avensis T27, който беше 1.6 бензин, 132 кс, ръчна СК, по тих от него сигурно пак два пъти, ускоряващ по-бързо(отнася се за приуса), единствено му отстъпва по подържаната максмимална скорост там обаче при 210 км/ч(по километраж) моментния разход е към 17 на сто, така че не съм карал много с такива скорости.
Скърцат еднакво и двата през зимата, но нищо чак толкова дразнещо.
Авенсиса трополеше постоянно отпред от спирачните апарати, което ме влудяваше.
Засега приуса не ми е омръзнал всеки път се качвам в него с кеф:) това чувство го изгубвах доста по-бързо с предишните ми коли.
Lexus NX 300H F sport

Публикувай отговор