Rav4 разход?
Raav4
Roko2105
rady1st
a7r8bg
- Not_active_user_1
Re: Rav4 разход?
Мнение от Not_active_user_1 » 12 Дек 2013 20:34
Not_active_user_1
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 361 пъти
- Получена благодарност: 395 пъти
Мнение от slowtraveler » 13 Дек 2013 13:54
Защото зависи от това къде живееш, как шофираш, и дори - в колко часа шофираш по маршрута...
Кашкай 2.0 ръчна ск.кутия ми дава разход зимата (с процедурата по размразяване и т.н.) до 14.6л/100км...
Спокойно каране.
При по-дълго пътуване по главни булеварди без трафик мога да сляза дори и зимата под 9.5л/100км...
Същата работа е и извън града - извънградско съм правил разход и ~6.2-6.4л/100км, и 13л/100км...
Там пък само от разлика в настъпването...
Та кой от посочените разходи смяташ за 'нормален'?
Можеш да правиш изводи на база разхода само ако при абсолютно еднакви условия (маршрут, време, динамика), се появи голяма разлика в разхода.
И с отчитане на атмосферните условия също - преди седмица пътувах извънградско около 500км при насрещен вятър - разхода ми скочи с около 2л/100км в сравнение с обичайния....
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
iovkito
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 13 Дек 2013 17:19
Разхода на гориво никога не е оправдан

Ама гълта пущината - не връща

С дизелака не вярвам да можех да сляза под 10л/100км, а и проблемите щяха да са доста повече поради кратките разстояния и карането на автомобила студен...
Споделих мин/макс на разхода само като пример, че при един и същ автомобил и шофьор разхода може да е МНОГО различен...
И никой не може да каже това нормален или ненормален разход е, просто защото не знаем условията...
slowtraveler
- Not_active_user_1
Мнение от Not_active_user_1 » 13 Дек 2013 17:53

Иначе си абсолютно прав за условията. Разхода си зависи от десетки, да не кажа стотици фактори. Все пак производителя дава някакъв ориентировачен разход. За съответните модели не знам колко е и не ми се търси, но ми се струва, че „нормалното“ харчене на колегите, не е нормално по заводски данни. Не мога да се съглася, че е нормална такава огромна разлика. Между другото Кашкай, като твоя с ЦВТ трансмисия е по-икономичен от РАВ-ката. 9-10 градско при спокойно каране.
Not_active_user_1
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 13 Дек 2013 18:05
Колега, писал съм и в друга тема - Маздата ми на 'старото' ми местоживеене даваше градски разход около 9.5л/100км, при дадени от производителя 9.9л/100км.prius 3 написа:...Все пак производителя дава някакъв ориентировачен разход. За съответните модели не знам колко е и не ми се търси, но ми се струва, че „нормалното“ харчене на колегите, не е нормално по заводски данни....
На 'новото' място разхода ми скочи почти до 14л/100км... Повече маневри, малки улички, доста по-къси разстояния по по-натоварени булеварди...
Докато на старото се движих по периферни и по-свободни големи булеварди..
На времето бях правил експеримент - при закъсняване графика на излизане от къщи с 15 минути, разхода ми скачаше с около 1.5л/100км...
Та затова и за мен всякакъв разход е 'нормален'.. Ако всяка сутрин са ти обледенели стъклата и ги размразяваш 15 минути с работещ двигател, разхода ти скача. Ако имаш 4 такива размразявания през деня - разхода ти скача МНОГО...
Ако чакаш на светофар - двигателя 'тиктака' с разход плюс безкрайност

Та така си е с 'нехибридите'....
slowtraveler
iovkito
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 13 Дек 2013 20:21
Там спестените пари ги влагаш в ново стъкло за смяна на надрасканотоiovkito написа:Стъргалката за стъкла значи спестява доста пари. laugh.gif

Понякога ползвам размразител, но НИКОГА стъргалка по предното стъкло (страничните да - там 'стържа')...
Маздата загряваше изключително бързо - от -10С за 2-3 минути вече размразява стъклото, но Кашкая е по-муден - там ще видим тази зима как ще е ...
Следващата кола - с печка...
slowtraveler
- Not_active_user_1
Мнение от Not_active_user_1 » 13 Дек 2013 20:27
Колкото до размразяването на стъклата, като държиш колата на място мога да кажа, че е грешка. Не само, че разхода ти скача, но и така си губиш времето. По-добре е да потеглиш веднага, след като си изстъргал стъклата и да загрееш до работна температура двигателя, а от там и купето, отколкото да седиш на място и да го чакаш да качи температура. Хайде на бензинова, криво-ляво ще качи градусите, а на дизел, к'во пра'им? Не го ли подкараш, няма загряване. Между другото, това нещо в някой държави е забранено и подлежиш на глоба, ако запалиш двигателя и той работи на място, докато размрази стъклата или докато ти ги чистиш. Явно има защо. ;)
Not_active_user_1
- Not_active_user_1
Мнение от Not_active_user_1 » 13 Дек 2013 20:32
Не съм чул някой да сменя стъкло, заради надраскано от стъргалка. В Германия, Австрия, Швейцария, из Алпите, всеки си стърже стъклата със стъргалка и няма никакви грижи.slowtraveler написа:Там спестените пари ги влагаш в ново стъкло за смяна на надрасканотоiovkito написа:Стъргалката за стъкла значи спестява доста пари. laugh.gif![]()
...

Not_active_user_1
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 13 Дек 2013 20:45
Има, и то съвсем не е свързано с логиката, а с 'екологията'...prius 3 написа:...Между другото, това нещо в някой държави е забранено и подлежиш на глоба, ако запалиш двигателя и той работи на място, докато размрази стъклата или докато ти ги чистиш. Явно има защо. ;)
Спомням си, че в книжката на някоя от предходните ми коли пишеше : 'стартирате двигателя и изчаквате поне 10 секунди за да се смаже правилно двигателя и да влезе в режим... Ако сте в Германия тръгвате веднага....'
Т.е. в Германия двигателите са смазани и влезли в режим 'авансово' ???

А за драскането - най-лесния начин сам да си надраскаш стъклото е със стъргалка. Лично съм го пробвал

Западняците могат да стържат колкото си искат - толкова им е акъла (или пък принудата да тръгнат веднага след като са стартирали двигателя).
Никой няма да си смени стъклото като е надраскано, ама ще вика 'абе тея защо ме заслепяват толкова'... Но това е съвсем друг въпрос, и няма касателство към разхода....
slowtraveler
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru