Спирачки
-
Спирачки
Мнение от julimarkov » 08 Ное 2013 21:43
Карам по сух, чист и равен асфалт /Симеоновско шосе/ с не повече от 60 км/ч. натискам спирачката и съединителя до край /без да отпускам/ и колата не спира, а се пързаля, като върху лед. Имах усещането, че карам върху дребен чакъл и така изминах около 10 метра. Спрях се в автомобила пред мен. Слава Богу без щети.
Спирачна течност, дискове и накладки са сменяни преди около 30 000 км. Гумите са летни и нови. Продължих си пътя внимателно и когато натисна спирачките колата спира нормално.
Въпросът ми е защо колата понякога спира бързо, а друг път се пързаля и какво да правя.
julimarkov
- kaltcev.72
Re: Спирачки
Мнение от kaltcev.72 » 08 Ное 2013 23:47
kaltcev.72
- lederman
- Получена благодарност: 1 път
Мнение от lederman » 09 Ное 2013 00:53
Сигурен ли си за скоростта от която си започнал спирането или споменаваш 60 km/h по интуиция? Освен това погледна ли внимателно асфалта за пясък, пепел или за някое мазно петно ?
Доброто обезшумяване на съвременните автомобили в комбинация със слабите вибрации в купето, според мен, водят до промяна в субективното усещане за скорост и това води до заблуда за по-дълъг спирачен път. Друго нещо което може да доведе до такова усещане е реакцията ти в стресов момент. Ако си реагирал късно ти се е сторило, че минава много време от натискането на спирачката до спирането в бронята на предната кола. В научно популярните филми казват, че мозъка има подобна реакция. Също така да не забравяме, че е петък седмичната умора си е казала думата, а и ако си се замислил за предстоящата почивка може да си се разсял...
Хубаво е, че няма последствия от инцидента

T25 2AD-FTV /2007
Началната грамотност, е овладяване на четенето и писането в едно с разбиране на смисъла на написаното.
В процеса на писане се цели оформяне на съдържанието за постигане на определена комуникативна цел.
lederman
- jim_beam
- Автомобил: Honda HR-V RU
- Благодарил/а: 11 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
- Обратна връзка:
Мнение от jim_beam » 09 Ное 2013 01:05
иначе наистина е възможно да има проблем в сервоусилвателя,доколкото си спомням му дават към 200к живот,поне при дизелите беше така.някакви уплътнения или семерини се прецаквали.
jim_beam
- martod
Мнение от martod » 09 Ное 2013 09:03
Не си подгрял достатъчно гумите с това каране с 60, виж после като са позагрели как е почнала да спира, трябвало е да покараш с 160 преди това, та да загреят .. biggrin.gifjulimarkov написа:Автомобилът е Toyta Corlla 1.4, ZZE120L и днес/08.11.2013 г./ имах следния проблем.
Карам по сух, чист и равен асфалт /Симеоновско шосе/ с не повече от 60 км/ч. натискам спирачката и съединителя до край /без да отпускам/ и колата не спира, а се пързаля, като върху лед. Имах усещането, че карам върху дребен чакъл и така изминах около 10 метра. Спрях се в автомобила пред мен. Слава Богу без щети.
Спирачна течност, дискове и накладки са сменяни преди около 30 000 км. Гумите са летни и нови. Продължих си пътя внимателно и когато натисна спирачките колата спира нормално.
Въпросът ми е защо колата понякога спира бързо, а друг път се пързаля и какво да правя.
Сега сериозно, от големия трафик асфалта е така изгладен, че почти няма сцепление, нищо че е чист и сух ..
А когато няма добро сцепление, натискането на съединител е пълна грешка, при такива случаи най добре е да ползваш мотора като спирачка, за да можеш да натискаш по малко спирачния педал и да не позволяваш на колелата да блокират, блокират ли на такава настилка, отива коня у рЯката ..

martod
- JapCar
- Автомобил: Yaris 2010г., двг 1.33/1NR-FЕ
- Благодарил/а: 7 пъти
Мнение от JapCar » 10 Ное 2013 00:29
Не става ясно колелата блокирали ли са, т.е. имаше ли 4 следи от влачене на гумите или беше усещане като при изгасен двигател, когато сервоусилвателя не работи и колкото и да натискаш трудно ще блокират гумите и колата спира трудно.(същото усещане и когато си минал през река и са мокри спирачките)julimarkov написа:....... натискам спирачката и съединителя до край /без да отпускам/ и колата не спира, а се пързаля, като върху лед. Имах усещането, че карам върху дребен чакъл и така изминах около 10 метра.
Преди да ходиш по майстори, направи си сам тест, т.е. имитирай същото рязко спиране със същата скорост, като гледаш някой да не спре в теб...
На времето когато нямаше стендове за тестване на спирачки, при годишните прегледи (пъти по-сериозни от сега), тестването на спирачките беше с рязко спиране на асфалта. Оценяваше се по следите по асфалта и минимално занасяне.
Yaris, 1,33, 2010
JapCar
-
Мнение от julimarkov » 11 Ное 2013 18:10
- Ще проверя налягането във всяка гума.
- Ще тествам спирачките и ще пиша.
- Следи от спирачен път не видях да има /поне отлявата страна, отдясната не съм гледал/.
julimarkov
-
Мнение от julimarkov » 14 Ное 2013 22:12
Споделих и с други шофьори, моя проблем и те изказаха следното мнение: - АВS е да държи колата да не занася в страни и ако съм имал време е трябвало да отпусна педалът на спирачката и пак да го натисна /а аз имах това време/; - желателно е да се спира на скорост и малко по-късно да се натисне педалът на съединителя.
Пробвах, /когато имам възможност/ спирачките и когато ги натискам плавно, колата спира.
Благодаря на всички за отделеното внимание!
julimarkov
-
Мнение от PESHO OT MARS » 15 Ное 2013 08:05
Освен това като си спрал в онзи ден усети ли сработване на ABS-а?
Педала колко надолу попадна в смисъл там където е нормално за твоята си кола или надолу/нагоре от нормалната позиция?
Освен това на кола оборудвана с ABS не се правят никакви галимации с помпане и други щуротии.
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V
PESHO OT MARS
-
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 8 пъти
Мнение от dimkaraganchev » 15 Ное 2013 08:21
Това обезсмисля АБС-а. Както е казал колегата, педалът се държи натиснат до край при екстремно спиране, а АБС-ът се грижи колелетата да не блокират. А това се чувства по "ритането" на педала на спирачката.julimarkov написа:...АВS е да държи колата да не занася в страни и ако съм имал време е трябвало да отпусна педалът на спирачката и пак да го натисна...
dimkaraganchev
-
Мнение от julimarkov » 15 Ное 2013 11:49
julimarkov
- JapCar
- Автомобил: Yaris 2010г., двг 1.33/1NR-FЕ
- Благодарил/а: 7 пъти
Мнение от JapCar » 15 Ное 2013 12:26
Бях препоръчал да имитираш същата ситуация на екстремно спиране, да видиш дали ще се случи същото, не плавно както постоянно споменаваш, че си спира.julimarkov написа:Съединителят и спирачката бяха натиснати докрай /потънали до ламарината/. Сега, когато натискам педалът на спирачките плавно, той не потъва толкова.
Занасянето е следствие от блокиране на колелата, а АБС се грижи да няма блокиране...
Това с помпането са камионджийски истории от преди много години. Или ако се прави в днешно време е когато занеш,че спирачната система е не много в ред, временно, докато се оправи и въобще не е за внезапно спиране.
Накратко, това което са ти казали познати шофьори е невярно.
Yaris, 1,33, 2010
JapCar
Мнение от Ferjancz » 15 Ное 2013 17:30
..... мисля вече са ти казали и други, че при спиране, съединитеят се натиска малко при колата да спре напълно, моторът доста помага при спиране. При по-висока скорост даже ще се позасили колата с натиснат съеинител. Това само така, като за инфо.julimarkov написа:Съединителят и спирачката бяха натиснати докрай /потънали до ламарината/. Сега, когато натискам педалът на спирачките плавно, той не потъва толкова.
..... ако наистина ти е потънал педала до ламарината ( спирачният ) провери си помпата, често явление е да се "обръщат" гумичките. Може да ти изиграе неприятна шега в неподходящ момент, сега си минал с малкия дявол. А това, че в последните години започнаха да правят т.н. "безшумен асфалт", демек този гладкия и не държащия, за мен лично е пълна глупост ама в друга тема ще влезем. biggrin.gif
..... колата ми е Корола Е11 и малко след като я взех, релетата на АБС-а заминаха в жабката и не нямам никакво намерение да ги вадя от там, ама да кажем аз не съм критерий, защото колата се ползва за тренировъчна зима и лете, а с АБС работите не се случват както трябва

..... така нареченото "помпане" си е полезно, но не във вида си тип "помпане на гуми с крачна помпа". По скоро, когато гумите блокират, леко се отпука мускула на крака, не се помпи, кракът не се премества само се отпуска или ако се премества, то е с много много малко. Така усилието е точно на границата с блокирането на колелата. Малко е сложно за разбране и изпълнение, трябва си много практика, ама е ефективно.

Ferjancz
Обратно към “Общи технически въпроси”
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru