Hursa написа:Въздушното съпротивление зависи от квадрата на скоростта, но необходимата мощност за преодоляването му зависи от скоростта на трета:)
Точно така

Hursa написа:Въздушното съпротивление зависи от квадрата на скоростта, но необходимата мощност за преодоляването му зависи от скоростта на трета:)
Проверено за втори път. Заредих в Ст.Загора. Имам градско колкото да се кача на магистралата. Пак 147км/ч на КК..... и пак 12.4л/100 на края на магистралата до Бургас. Странното е, че си нулирах средната скорост като достигнах скоростта по КК. Този път така се случи, че до бургас не ми се налойи да ползвам ръчната газ и спирачкаVesko написа:Начало: RX450h, нулиран разход и средна скорост на КПП след околоврастното в посока Бургас, КК настроен на 147км/ч.
Край: Края на магистралата преди Бъргас. Показания на БК: Разход 12.3л/100, средна скорост 135км/ч
ПП: А бях смъкнал средният си разход в CarSpending до 9.6л/100
Аз бих се доверил на средната скорост изчислена от БК. Много пъти съм проверявал на различни коли и тя е изключително точна - съвпада +/-1км/ч със показанията на ГПС.Vesko написа:...При постоянна скорост от 148км/ч показва средна скорост 139км/ч ползвайки един и същ датчикЕди разбери с колко се движиш....
Съгласен съм с Scott....Scott написа:Аз бих се доверил на средната скорост изчислена от БК. Много пъти съм проверявал на различни коли и тя е изключително точна - съвпада +/-1км/ч със показанията на ГПС.Vesko написа:...При постоянна скорост от 148км/ч показва средна скорост 139км/ч ползвайки един и същ датчикЕди разбери с колко се движиш....
Показва повече, защото такова законово изискване има към всички авто производители. Идеята на регулаторните органи е да се движиш с по-ниска от максималната разрешена скорост. Затова вградения GPS няма показания за скорост.Vesko написа:Въпроса е защо показва повече... И как да карам с 139-140км/ч за да спавам ограниченията, като нямам уред който да показва вярно?
Нещо не мога да схвана логиката на такова изискване... ама то политиците навсякаде са идиоти (повечето де, че нали и аз мисля да ставамRudy написа:Показва повече, защото такова законово изискване има към всички авто производители. Идеята на регулаторните органи е да се движиш с по-ниска от максималната разрешена скорост. Затова вградения GPS няма показания за скорост.Vesko написа:Въпроса е защо показва повече... И как да карам с 139-140км/ч за да спавам ограниченията, като нямам уред който да показва вярно?
Не виждам връзката между синхронните двигатели и скоростта, която обработва ЕКУ-то...Vesko написа:При хибридите заради синхронните електродвигатели няма начин ECU-то да не си знае точната скорост....
Идеята на регулаторните органи е да няма обективна причина за превишаване на скоростта. Което от своя страна е много удобно за производителите - грешка в скоростта от +10%, по-икономичен режим, но-нисък разход на гориво. И темата На кой колко му харчи автомобила-породена от друга тема. се превръща в Кой колко мисли че му харчи автомобила-породена от друга тема. laugh.gifRudy написа:...Идеята на регулаторните органи е да се движиш с по-ниска от максималната разрешена скорост. Затова вградения GPS няма показания за скорост.
Визирам това, че при синхронните двигатели ECU-то знае много добре с каква честота ги върти. При хибридите на тойота връзката от единият синхронен двигател до колелата е с фиксирано предавателно отношение (е при GS-a са няколко, там има зачатък на нормална скоростна кутия, при LS май е същото). От там единствената грешка, която може да бъде внесена е от налягането и износването на колелата и при завой влиянието на диференциала.slowtraveler написа:Не виждам връзката между синхронните двигатели и скоростта, която обработва ЕКУ-то...Vesko написа:При хибридите заради синхронните електродвигатели няма начин ECU-то да не си знае точната скорост....
Имах предвид, че колегите съдят за скоростта по скоростомера и цитати от рода 7.5л/100км при 150км/ч са меко казано оптимистични, тъй като скростта е била 140км/ч или по ниска. Например (да се върнем пак на Приус-а) на Приус 2 разхода беше много близък до заводския при 'километражна' скорост от 60мили/ч, което беше реални 54. Когато поддържах реални 60 мили/ч, разхода скачаше с повече от 15%, явно имаше някаква 'златна' зона на натоварване на двигателя. Това наблюдение е на база на повече от 2000 мили изминати за няколко дена.slowtraveler написа:Средния разход по БК и изминатото разстояние не се 'модифицират' от производителя - те са реалните (разбира се - в границите на известна точност)...
Така, че разхода е що годе реален показател...
Аз имах предвид, че ЕКУ-то на 'обикновените' автомобили взема скоростта също от детайли с фиксирано предавателно отношение - било то датчик на колелото или изходящия вал на скоростна кутия (във втория случай - имаш само фискирано предавателно отношение на диференциал)...Vesko написа:...
Визирам това, че при синхронните двигатели ECU-то знае много добре с каква честота ги върти. При хибридите на тойота връзката от единият синхронен двигател до колелата е с фиксирано предавателно отношение...
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта