Икономичен автомобил ли е Prius?
-
- Почетен Администратор
- Получена благодарност: 1 път
Re: Икономичен автомобил ли е Приус?
За вас не знам, но мен тази тема започна много да ме дразни. И ако продължава в този дух, ще се намеся.
А това няма да бъде приятно.
Уговорките за тези тестове можете да си правите на лични, цапането на темата минава вече всякакви граници.
А това няма да бъде приятно.
Уговорките за тези тестове можете да си правите на лични, цапането на темата минава вече всякакви граници.
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
RX450h, Nulirah razhoda na jumbo niakade.
Do kraia na zadrustvaneto - 12.7l/100
Do benzinostanciata v Dobrich 9.7l/100
PP: Okolo shumen mernah edin prius
Do kraia na zadrustvaneto - 12.7l/100
Do benzinostanciata v Dobrich 9.7l/100
PP: Okolo shumen mernah edin prius

Дължа извинение на SFINKS - днес си засякох разхода на същата отсечка от магистралата, оказа се, че миналата седмица не съм нулирал километража в началото на магистралната отсечка след "Джъмбо" и тези 85 км разстояние не са адекватни на засеченото време, тъй като са разстоянието от бензиностанция "Еко" на Ботевградско шосе до края на магистралата. Така излиза, че средната ми скорост е била не 113, а някъде около 95 км/ч. Сори за заблудата, истинското разстояние е 70 км.acf_prius написа: Ето ви вчерашен разход по магистралата със 130-140 км/ч, понякога и малко отгоре. Двама човека в колата, нормален багаж като за двама (нормален, имайки предвид, че единият пасажер е жена) и бичещ климатик. Сега - математиката не ми е силна страна, но си направих труда да запиша кога съм тръгнал и кога съм стигнал края на магистралната отсечка - в 12:44 тръгване от София и пристигане в 13:30 - аз поне изчислих, че средната скорост е била 113 км/ч. Ако греша - поправете ме, може да съм сбъркал в изчисленията. Разход - 4,9 л/100 км. И то при по-малко икономичния Приус 2, представям си Приус 3 колко би дал. Поздрави на форумните "специалисти".

-
Най-добре се моли SFINKS-a да не се яви на теста - с 4.9л/100км при 91.3км/ч си жив загубил облога. И да, математиката не ти е много силна страна. laugh.gifacf_prius написа:Дължа извинение на SFINKS - днес си засякох разхода на същата отсечка от магистралата, оказа се, че миналата седмица не съм нулирал километража в началото на магистралната отсечка след "Джъмбо" и тези 85 км разстояние не са адекватни на засеченото време, тъй като са разстоянието от бензиностанция "Еко" на Ботевградско шосе до края на магистралата. Така излиза, че средната ми скорост е била не 113, а някъде около 95 км/ч. Сори за заблудата, истинското разстояние е 70 км. В разхода промяна няма, но просто се оказа, че съм сгрешил пресмятането на средната скорост.
Снимки ,картинки, сметки,теории и тн. няма да коментирам повече .
Истината е тест на пътя , всичко останало е въздух.И измисленият разход на хибридите и измислените им конски сили .
Поканата за тест с някой хибрид си стои , от няколко години ...
Истината е тест на пътя , всичко останало е въздух.И измисленият разход на хибридите и измислените им конски сили .
Поканата за тест с някой хибрид си стои , от няколко години ...
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Начало: RX450h, нулиран разход и средна скорост на КПП след околоврастното в посока Бургас, КК настроен на 147км/ч.
Край: Края на магистралата преди Бъргас. Показания на БК: Разход 12.3л/100, средна скорост 135км/ч
ПП: А бях смъкнал средният си разход в CarSpending до 8.6л/100
Край: Края на магистралата преди Бъргас. Показания на БК: Разход 12.3л/100, средна скорост 135км/ч
ПП: А бях смъкнал средният си разход в CarSpending до 8.6л/100

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 360 пъти
- Получена благодарност: 394 пъти
Веско, ще те стигна скоро по разход 
Бензинка Кашкай 2.0/140к.с.
Начало магистрала Хемус : Варна
Край: с. Панайот Волово
Средна скорост по GPS някъде около 140км/ч (ще смъкна логовете от GPS и тогава ще коригирам с точната цифра). КК настроен някъде около 150км/ч по GPS..
Разход по БК - 12.3л/100км
Да, навярно съм се движил малко по-бързо, ама RX пък е доста по-голям от Кашкая. Голямата разлика в пиковата мощност на двата автомобила в конкретния случай едва ли има значение, защото кашкая си поддържаше безпроблемно скоростта - т.е. е ползвал под 140к.с. .. RX сигурно също е ползвал близка до тази мощност, а не пиковата.....

Бензинка Кашкай 2.0/140к.с.
Начало магистрала Хемус : Варна
Край: с. Панайот Волово
Средна скорост по GPS някъде около 140км/ч (ще смъкна логовете от GPS и тогава ще коригирам с точната цифра). КК настроен някъде около 150км/ч по GPS..
Разход по БК - 12.3л/100км

Да, навярно съм се движил малко по-бързо, ама RX пък е доста по-голям от Кашкая. Голямата разлика в пиковата мощност на двата автомобила в конкретния случай едва ли има значение, защото кашкая си поддържаше безпроблемно скоростта - т.е. е ползвал под 140к.с. .. RX сигурно също е ползвал близка до тази мощност, а не пиковата.....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
- Благодарил/а: 27 пъти
- Получена благодарност: 175 пъти
Бях чел тема, че съвременен среден автомобил за поддържане на скорост от 90 км/ч се нуждае от около 8 кс мощност. Дори това да е твърде оптимистично и автомобил като като кашкая да се нуждае от 16 кс за поддържане на 90 км/ч, за поддържане на скорост от 180 км/ч предполагам, че се нуждае от около 50 – 60 кс. А мощности близки до максималните едва ли е отдавал двигателя за време повече от няколко % от времето на пътуването дори при тази висока средна скорост (освен ако не е карано газ-спирачка, но тогава и разхода щеше да е в пъти повече плюс прегрели спирачки:) и дори тогава мощност близка до макс ще се използва в 50-60% времето). И ако е вярно, че най-икономичната работа на днешните бензинови двигатели е при работата им на мощност 40% от максималната то значи, че при тази скорост кашкая трябва да е сравнително икономичен.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
-
Това (всъщност около 9 к.с. за автомобил с Cd=0.35) са само загубите от въздушно съпротивление. Ако добавиш загубите от триене на гумите цифрата скача на около 18 к.с. Ама лошото е, че едното се увеличава по степен на трета, а другото - на квадрат. При скорост 150 км/ч, необходимата мощност скача на 66 к.с., при 180 км/ч - 107 к.с.Hursa написа:съвременен среден автомобил за поддържане на скорост от 90 км/ч се нуждае от около 8 кс мощност.
- slowtraveler
Като добавиш загуби в трансмисия и т.н. при Кашкая при 180км/ч навярно нужната мощност вече е близка до максималната (навярно над 130к.с.)...
При 90км/ч необходимата реална обща мощност навярно е над 40-50к.с.... (Torq pro май даваше някаква такава стойност)...
Както и да е - при 80-90км/ч кашкая гори между 6 и 7л/100км... При 150км/ч - двойно...
При 90км/ч необходимата реална обща мощност навярно е над 40-50к.с.... (Torq pro май даваше някаква такава стойност)...
Както и да е - при 80-90км/ч кашкая гори между 6 и 7л/100км... При 150км/ч - двойно...
-
От около 4000 км при всяко зареждане (от 9 зареждания) занулявам средния разход и временния километраж за да проверя показанията на средния разход на борд компютъра. Не зареждам аз, винаги до пълно, но без закръгляне нито на литри нито на пари защото имам карта за няколко стотинки отстъпка:). Общо взето показанието е точно, + - от около 0,1 до 0,2 л. За изминатите км при две зареждания ми даде разход 4 л/100 км, при 6 - 3,9 л/100 км и един път 3,8 л/100 км. Карал съм с нормалния за мен темп, без да се опитвам да шофирам икономично. С по умерена скорост в сравнение с миналото лято. Скорост около 100 извън градско, до 110-120, много рядко до около 140. Без магистрално всичките около 4000 км. Средната скорост е ниска – до около 40-45, не съм я засичал специално. За тези изминати километри се включват и пътуванията до работа и обратно в задръствания, всеки делничен ден без отпуската. Дългите пътувания са преди всичко до планината, в планината и обратно. Включват се постоянни спирания за снимки и за разхождане на кучето, за хапване – обикновени туристически пътувания. Веднъж след като бях занулил на дистанция от 80 км (денивелация 200 м между началната и крайната точка) ми показа 3,4 без да съм се старал, но това толкова ме удиви, че след това бързо наваксах до 3,9 разход до следващото зареждане. Получавам от колата това което съм искал – комфортно шофиране, най-вече заради автоматика. Много съм доволен от разхода. По икономичен е от колкото очаквах. Според мен с голям запас, ако реша да карам икономично. С добра динамика, ако реша да карам по динамично. Динамиката при изпреварване също напълно ме удовлетворява, реагира бързо за автоматик и е по удобен от автомобил с ръчна скоростна кутия, поне за мен, при нужда от бързо ускоряване.
-
Вероятно източниците ни са различни. В моя източник ставаше въпрос за необходимата мощност за поддържане на скоростта на среден автомобил включвайки всички загуби:)(е не и на вятър или наклон например). Специално се подчертава, че загубата при голяма скорост е преди всичко от въздушното съпротивление и до колкото съм запознат съм съгласен. А кое зависи в трета степен от скоростта?
ПС
Може би все пак става дума за киловати, а не за кс:) Май греша в размерностите.
ПС
Може би все пак става дума за киловати, а не за кс:) Май греша в размерностите.
- slowtraveler
Въздушното съпротивление зависи в трета степен от скоростта, затова и загубите при висока скорост са предимно от него (трансмисията и другите загуби не зависят чак толкова от скоростта )...Hursa написа:Вероятно източниците ни са различни. В моя източник ставаше въпрос за необходимата мощност за поддържане на скоростта на среден автомобил включвайки всички загуби:)(е не и на вятър или наклон например). Специално се подчертава, че загубата при голяма скорост е преди всичко от въздушното съпротивление и до колкото съм запознат съм съгласен. А кое зависи в трета степен от скоростта?
http://www.autospeed.com/cms/article.html?&A=108648
-
Въздушното съпротивление зависи от квадрата на скоростта, но необходимата мощност за преодоляването му зависи от скоростта на трета:) Сорри май трябва да преговоря доста от това което мисля, че зная:).