Единствената кола с LPG АГУ, която съм карал беше Москвич 21412. Когато бях узрял за идеята "газификация" доста разбирачи ме отказаваха с мотивите, че на ДВГ 331.10 (412) клапаните не били пригодени за газ и нямало какво да ги маже и много бързо щели да изгорят. Тогава "теорията" беше, че тетраетилоловото от етилирания бензин "смазва" клапаните, а понеже газта няма такава добавка "ставали поразии".
Не се вързах на тази тъпотия, защото в техническата документация пишеше, че се препоръчва неетилиран (безоловен) бензин 95 октана. Сложих АГУ и се видях с кола - много бързо и навъртях още 100 000 км, а след мен и вторият собственик я покара известно време и без да е разбрал, че има клапани в този ДВГ я продаде на трети.
Според мен теорията за смазването на клапаните от бензина е пълна щуротия и ако някой е имал проблем с клапаните е било в резултат на други причини, а не на газта.
Ако един ДВГ може да работи с безоловен бензин, няма никакъв проблем да работи също толкова дълго и добре и с пропан-бутан или метан. Дори смятам, че поради по-ниската детонационна способност на газта ДВГ работи по-добре и по-щадящо!

Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!