RAV4 XA30 2.2 D-CAT 177HP 2006 - висок разход на гориво ?
RAV4 XA30 2.2 D-CAT 177HP 2006 - висок разход на гориво ?
Мнение от tanto » 05 Яну 2011 17:59
Преди две седмици си купих и докарах от Германия Rav 4 D-CAT 177 hp (2006). За времето, за което я имам и я карам съм сравнително доволен, като изключим разхода на гориво. В момента средният ми разход според бордовия компютър е 11.3-11.4 л. на 100 км и общо взето е независим от това дали е градско или извънградско. Като го изчислявах на принципа зареждам "до горе" и после пак "до горе" също излезе някъде толкова. Тези резултати малко ме смущават. Според официалните данни би трябвало да харчи 6 л/100 км извънградско, и 8.2 градско. Наясно съм че тези числа, посочвани от производителя са недостижими, но все пак моите резултати са фрапиращо по-големи.
Когато я докарах в БГ и няколко км. след като заредих от родна бензиностанция ми светнаха лампи за бордовия комп. за грешка при 4WD, грешка в системите за сигурност и грешка в мотора. След четене по чужди форуми и след консултация в сервиз на тойота се оказа че проблемът е в подпушване на някакъв вал на двигателя от изгорелите газове. Проблемът се решава с чистене на вала и ако не стане се сменя (последното било скъпо).
Въпросът ми е, какъв разход на гориво достигат други собственици на същия автомобил и дали при мен има някакъв проблем или това са нормални стойности? Дали би могло гореописаното подпушване да е причина и за по-висок разход?
Благодаря предварително!
Причина: Променено заглавие.
tanto
Akima
Мнение от tanto » 05 Яну 2011 18:28
Диагностиката я направих в представителството в Пазарджик, защото в ТМ Ауто ме ядосаха няколко пъти (другата ми кола е Ярис и само проблеми имах с нея в ТМ Ауто).
Когато взех колата от германия в началото ми показваше разход от 18/100, който започна да пада, но на 11 и нещо спря и от тогава си се променя от 11.3 до 11.4 и обратно. Не съм го нулирал, но като гледам честотата, с която се налага да наливам дизел, си е точно толкова.
Това е. Ще отида пак до Пазарджик за да оставя Яриса за диагностика и ще поразпитам и за разхода на Рав4-ката.
tanto
- jim_beam
- Автомобил: Honda HR-V RU
- Благодарил/а: 11 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
- Обратна връзка:
Мнение от jim_beam » 05 Яну 2011 18:39
предварително нулирай грешката като откачиш акумулатора за 10-15 мин.ако след това излезе пак грешката иди на диагностика в тойота,има още няколко вероятности,но да не гадаем. не си направил добър избор с тоя мотор.

ps: ако караш много аутобан и градско и я режеш 10+ разход е нормален.при кротко каране би трябвало да ти даде към 8-9.избягвай да падаш под 2000 оборота.

jim_beam
Мнение от tanto » 05 Яну 2011 18:47
В интерес на истината карам агресивно и знам че няма как разходът да е нисък, но все се надявах на 7-8 извънградско и 10 градско

Моторът го избрах точно защото е по-мощен, а исках да е по-пъргава колата и си мислех че като е тежка пъргавината ще я постигна с по голям мотор. Може и да съм сгрешил.
Линкът, който казваш че си дал не го виждам ..........
Благодаря за съветите и усилията!!!
tanto
Мнение от c » 05 Яну 2011 19:35
има специален спрей за дебитомери в Ауто плюс за около 10лв.
въпреки че на тази нова кола едва ли ще е замърсен
Аз чистих на ландкузер и разхода извънградско падна много - стана около 8-8,5, а преди беше винаги един и същ независимо дали е градско или не 10-11
c
- jim_beam
- Обратна връзка:
Мнение от jim_beam » 05 Яну 2011 20:57
проблема не са конете,а DPF-а.всичко е навързано към ECU-то и при най-малката грешка го спъва.затова си поръчах последния модел без DPF,ама си трябва инфо по въпроса.
и да знаеш имаш 5-ти инжектор преди катализатора,той също доста често се запушва и предизвиква подобна грешка.ако е немски модела сигурно няма допълнително подгряване на антифриза,както и на предното стъкло.
сваляй го и го чисти тоя EGR поне 1х година!
най-новия хит е,че ако гори много масло и впоследствие запуши тотално катализатора,тойота може и да поеме целия ремонт до 7г. или 150.000км. ама тия в бг надали ще са чували за това.следи си редовно маслото и слагай само читаво!

jim_beam
coolone
- Bass_Man
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 1 път
Мнение от Bass_Man » 05 Яну 2011 23:43
Е то ако можеше с агресивно каране да се постига малък разход всички щяха да карат на заварка . Покарай един резервоар нормално за да видиш има ли проблем .tanto написа:...........................
В интерес на истината карам агресивно и знам че няма как разходът да е нисък, но все се надявах на 7-8 извънградско и 10 градско......
Е аз лично не виждам друг вариант но и , като си по-пъргав харчиш повече . Не виждам нищо грешно ?tanto написа: Моторът го избрах точно защото е по-мощен, а исках да е по-пъргава колата и си мислех че като е тежка пъргавината ще я постигна с по голям мотор. Може и да съм сгрешил.
............................
Bass_Man
tanto
Vesko
- jim_beam
- Обратна връзка:
Мнение от jim_beam » 06 Яну 2011 13:07
coolone написа:кои модели имат подгряване?jim_beam написа:ако е немски модела сигурно няма допълнително подгряване на антифриза,както и на предното стъкло.
скандинавските и тези за австрия,имаш ли бутон отляво до регулирането на фаровете,другия е до запалката за предното стъкло?
jim_beam
Мнение от tanto » 12 Яну 2011 15:49
tanto
Мнение от rashkov » 13 Яну 2011 00:26
1. 2.2 моторите в София са си нормално около 10-ката, ако копитцето е по-тежичко ;)
2. На Извън-градско със скорости над 170км/ч или с по-резки изпреварвания пак там отива. Справка Лексус със същия мотор, а и Версото си харчи като натежи обувката.
В БГ, след премеждия с ЕГР-то, слагам добавка през резервоар.
www.red-vertex.com
rashkov
tanto
Обратно към “Общи технически въпроси”
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru