Икономичен автомобил ли е Prius?

Публикувай отговор

Какво мислите по въпроса?

Да
110
51%
Не
25
12%
Зависи от шофьора
80
37%

Общо гласове: 215

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Re: Икономичен автомобил ли е Приус?

Мнение от nowyaris » 30 Апр 2014 08:36

Че къде ще изчезне таз кирилица ? Иначе Руди се ядосва с право - има нови колеги,които просто дразнят.
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 30 Апр 2014 09:18

prius 3 написа:Както и да е, да се насочим към Приус и да не се отклоняваме с хартиените модели на БМВ или по-скоро с хартиеният им разход!
Не мога да кажа нищо за приус, поради факта че съм гарал само около 40-50км. Но на лексус хибридите (конкретно при РХ) разхода им е също много хартиен biggrin.gif
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Аватар
Rudy
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Rudy » 30 Апр 2014 09:34

Vesko написа:
prius 3 написа:Както и да е, да се насочим към Приус и да не се отклоняваме с хартиените модели на БМВ или по-скоро с хартиеният им разход!
Не мога да кажа нищо за приус, поради факта че съм гарал само около 40-50км. Но на лексус хибридите (конкретно при РХ) разхода им е също много хартиен biggrin.gif
Абсолютно вярно! :thumbsup:
На хартия градския разход на RX450h май е с цял литър по-надолу?
Изображение
Изображение

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 30 Апр 2014 09:38

Rudy написа:
Vesko написа:
Абсолютно вярно! :thumbsup:
На хартия градския разход на RX450h май е с цял литър по-надолу?
Изображение
Това сигурно е по баир надолу :) Този разход е изключително трудно постижим. За справка карспендинг, разхода ми средно е над 10.

Имам и снимка с 27л/100, май и нея съм я публикувал тук :thumbsup:
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Аватар
Rudy

Мнение от Rudy » 30 Апр 2014 09:50

Vesko написа:Това сигурно е по баир надолу :) Този разход е изключително трудно постижим. За справка карспендинг, разхода ми средно е над 10.
Имам и снимка с 27л/100, май и нея съм я публикувал тук :thumbsup:
А, не знам - снимката си е твоя - писал си 200км. предимно градско.
Което обаче доказва, че може да се постигне, ако наистина това целиш. Знаеш при какви условия се правят тестовете за разхода в ЕС. Затова наскоро ги промениха и сега вече имат нещо общо с реалния свят. Малко, ама има. Защото когато са публикувани даниите за твоя модел - стигат дотам, че шофьора е 45 кг., резервоара празен, без течност в казанчето на чистачките, колата е без рейлинг и шибидах, гумите с ниско съпротивление и напомпани до 2.8 атм.(при 2.2 по книжка), колата загряла: фарове, дисплей, радио и клима - OFF, и т.н.
Не пише обаче дали шофьора е бил с гащи... worthy.gif

ПП. А както вече сме стигнали до консенсус ти не влизаш в класации - в spritmonitor.de, максималния разход на 450h e 10.2, средния - 8.9, мин. 7.2

А и както вече сме писали - снимките не доказват нищо - това напр. не е по нанадолнище:
Изображение
Реален разход може да се види само по сайтове като посочените по-горе.
Изображение

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 360 пъти
Получена  благодарност: 395 пъти

Мнение от slowtraveler » 30 Апр 2014 10:09

Rudy написа:.....
ПП. А както вече сме стигнали до консенсус ти не влизаш в класации - в spritmonitor.de, максималния разход на 450h e 10.2, средния - 8.9, мин. 7.2...
Информацията не е представена съвсем точно...
Правилно би било: СРЕДНИЯ разход на човека с най-тежък крак е 10.2, а средния разход на най-икономично шофиращия е 7.2л/100км...
Това не означава, че при определени пътувания не е постиган среден разход над 10.2л или под 7.2л/100км (независимо от кой шофьор)...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

scorpion

Мнение от scorpion » 30 Апр 2014 10:10

Колега Приус, очевидно си приел моя коментар, като опит за заяждане или нещо такова, което уверявам те не е така.
Не съм гласувал в анкетата, защото НЕ притежавам Приус (ако преди 5 години ми няха предложили Приус на цената на Авенсиса с това ниво на оборудване (luxory) нямаше да се замисля но уви, за 39 хиляди с ДДС плюс малко над хиляда по добавките за аларма, металик и парктроник - това беше вероятно най-изгодната оферта на пазара в този момент за чисто нов автомобил cool.gif ).
Колкото до квалификацията, че съм дизелджия със същия успех мога да мина и за привърженик на газта и бензина, защото от десетките автомобили, които съм имал удоволствието и да притежавам и да управлявам (лични и служебни) се оказва, че това ми е първия личен дизелов автомобил biggrin.gif
Темата я следя от създаването и ДА. Има доста информация, посочени факти и т.н. но и доста противоречива такава. Следя до колкото мога и публикации в пресата или други медии относно технологиите и не отричам тази на Тойота, а просто изразявам и други становища, а и тенденции за развитие на тази технология и търсенето на по-успешна.

Още веднъж казвам, че мненията не са ми заяждане и няма как да са. Приветствам всеки колега с избора си и с изразените впечатления и мнения :thumbsup:

Весели празници !

Аватар
Rudy

Мнение от Rudy » 30 Апр 2014 10:16

slowtraveler написа:
Rudy написа:.....
ПП. А както вече сме стигнали до консенсус ти не влизаш в класации - в spritmonitor.de, максималния разход на 450h e 10.2, средния - 8.9, мин. 7.2...
Информацията не е представена съвсем точно...
Правилно би било: СРЕДНИЯ разход на човека с най-тежък крак е 10.2, а средния разход на най-икономично шофиращия е 7.2л/100км...
Това не означава, че при определени пътувания не е постиган среден разход над 10.2л или под 7.2л/100км (независимо от кой шофьор)...
Абсолютно си прав! I stand corrected!
Изображение

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 217 пъти

Мнение от BOz » 30 Апр 2014 10:39

acf_prius написа:Не, съжалявам, не съм засичал досега нито веднъж по друг начин, освен чрез бордкомпютъра. Иначе веднъж бях стигал малко над 7 градско tongue.gif Не знам как го бях постигнал, но друг път не само, че не се е случвало, но дори не съм се доближавал. Извънградско пък съм писал поне два пъти за най-високия си разход - 6,3 (май, карам по спомен) с круиз контрол на 150 км/ч (по скоростомер) Бургас - София. Сори, не си водя стриктна статистика, защото не ме и интересува особено. Приятно ми е, когато постигна нисък разход и понякога го снимам, защото като съм разказвал, е имало хора, които не са вярвали, та оттам имам и "доказателствен материал" в някои случаи :thumbsup:
За съжаление Приуса няма показател за средната скорост, който показател е много важен за оценката на "градското" каране. Защото понякога разликите са от земята до небето.
За това ще те помоля да споделиш колко горе долу показва като разход, когато караш постоянно в задръствания, ако си карал в задръствания. Ама говорим за истински задръствания.
Да речем 10км да ги минаваш по часовник за 1 час. И така косвено да може да се направи заключение, че средната скорост ти е била около 10км/ч.
Разход на електричарка -> Изображение
Разход на хибрид -> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

nowyaris

Мнение от nowyaris » 30 Апр 2014 12:28

62 страници отидоха за да се прелива от пусто в празно.Как не може да се разбере,че ПРИУС е един изключително надежден,евтин за експлоатация и сравнително удобен за ежедневна употреба автомобил.И как не може да се разбере,че разхода на гориво няма нищо общо с модела на автомобила,а само и единствено с шофьора който го кара в момента. Един и същи Ярис със един и същи бензин в един и същи град в един и същи ден има абсолютно различен разход ако го карам аз и ако го кара жена ми.Разликата е огромна в моя полза.Просто аз си карам икономично и това е.Всичко си е от умението и начина - няма нищо общо с модела.Така че ако някой очаква самата кола да е икономична независимо от стила на шофьора винаги ще остава разочарован.Освен ако не управлява лагерна количка.

nowyaris

Мнение от nowyaris » 01 Май 2014 13:03

Все си мисля че ако човек е вманиачен на някоя тема му трябва психиатър,а не статистически данни.Как да обесня,че разхода на една кола зависи само и единствено от водача и че една и съща кола при едни и същи други условия дава при различни шофьори различен разход.Темата задава принципен въпрос и отговора също принципно е "ДА". Но ако аз карам някой Приус разхода на бензин и на всичко друго ще е един ,а ако го кара някой друг разхода ще е съвсем друг.Какво толкова не е ясно.Хайде стига толкова вече.

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 01 Май 2014 13:07

От там следва и извода, че хибридите не с икономични :thumbsup:
Изображение

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 18 Май 2014 13:56

На базата на какво стигна до този извод бе Веско? no.gif
@ nowyaris,
не си съвсем прав за това:
„Но ако аз карам някой Приус разхода на бензин и на всичко друго ще е един ,а ако го кара някой друг разхода ще е съвсем друг.“
Принципно е наистина така, но конкретно за Приус, както и НЕикономично да го караш, нямаш възможност да го накараш да ти харчи много. Говорили сме го това. В случая обаче става въпрос за техниката, а не за задкормилното. :whistle:

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 360 пъти
Получена  благодарност: 395 пъти

Мнение от slowtraveler » 18 Май 2014 14:21

prius 3 написа:.....
Принципно е наистина така, но конкретно за Приус, както и НЕикономично да го караш, нямаш възможност да го накараш да ти харчи много. ...
Всичко е относително... Какво разбираш да ти харчи много? Убеден съм, че при умишлено неикономично каране и на Приуса мога да му докарам разход над 8л/100км.
Ей на сега джипа колкото и неикономично да го карам в града, не успявам да прескоча 12л/100км... При нормален извънградски път трудно скача на 8л/100км.
Къде е границата 'икономично/неикономично' транспортно средство???
Едно от най-икономичните транспортни средства гори от порядъка на 40-50 тона мазут на денонощие...
Друго, уж по-неикономично, но по-бързо транспортно средство гори и то 40-50 тона керосин за денонощие...
Та кое е по-икономичното?!
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 19 Май 2014 18:06

slowtraveler написа:
prius 3 написа:.....
Принципно е наистина така, но конкретно за Приус, както и НЕикономично да го караш, нямаш възможност да го накараш да ти харчи много. ...
Всичко е относително... Какво разбираш да ти харчи много? Убеден съм, че при умишлено неикономично каране и на Приуса мога да му докарам разход над 8л/100км.
Ей на сега джипа колкото и неикономично да го карам в града, не успявам да прескоча 12л/100км... При нормален извънградски път трудно скача на 8л/100км.
Къде е границата 'икономично/неикономично' транспортно средство???
Едно от най-икономичните транспортни средства гори от порядъка на 40-50 тона мазут на денонощие...
Друго, уж по-неикономично, но по-бързо транспортно средство гори и то 40-50 тона керосин за денонощие...
Та кое е по-икономичното?!
Най-точно казано - „Всичко е относително...“, както си го казал. Имам предвид, че Приуса да речем повече от 8 няма как да го накараш да гори. Газ-спирачка-газ и все така, но при спиране ти се зарежда батерията, а при газ електромотора ти помага с натрупаната електроенергия. Това ти е нещо, като ограничител, който не можеш да го прехвърлиш каквото и да правиш. При останалите го нямаш и разхода може да ти бъде безкрайна величина с някакви условни граници.

Публикувай отговор