Yaris Cross - има ли вече собственици?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 498 пъти
Получена  благодарност: 492 пъти

Мнение от slowtraveler » 19 Авг 2026 13:19

Въобще не става въпрос за 'рацерите', а за безопасност... Може да не влизаш в завоя с ръчна, но може да ти се наложи да правиш 'лосов тест', въпреки, че тук няма много лосове и елени :) Затова пък има дупки... И затова производителя търси допустим компромис, който да не компрометира 'вградената' безопасност...
И да - комфорта на хидропневматиката трудно може да бъде 'имитиран' :) С5 на приятеля возеше по-приятно от въздушното окачване на джипа, дето уж е с 1тон по-тежък :)
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 108 пъти
Получена  благодарност: 176 пъти

Мнение от zorbata » 19 Авг 2026 15:30

Баш.
Какво му мислиш толкова.
caryЦар

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 606 пъти
Получена  благодарност: 132 пъти

Мнение от gena_bs » 19 Авг 2026 18:51

За SUV-те всичките не мога да кажа. Управлявал съм само RAV4 XA30 4x4 и се справи достойно.
Специално го подложих на нещо подобно на лосов тест.
Обаче не мога да кажа същoто за Hilux двойна кабина, за съжаление. С почти празен товарен отсек - пластмасовата кутийка не я броя.
Вече не помня с кой дизел и каква мощност беше. Поне 2.2 D-4D.
Задницата буквално танцуваше при по-острите завои с над 50км/ч! Трасе: Сл. бряг - Обзор - Каблешково - Карнобат - Ямбол.
Камион с моя стил на шофиране по завои - никога повече! :)

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 19 Авг 2026 21:52

Физиката просто си има своите неотменни правила... Висок център на тежестта увеличава 'рамото' и затова прави автомобила по-податлив...
Като единствената 'борба' с това е по-твърдо окачване и реактивни щанги...
И в завой много трудно може да се сравнява с нисък автомобил...
Да, миналата седмица не помня колко румънци с леки автомобили изпреварих в Петрохан, но това не променя факта, че ако съм с техните автомобили, завоите биха взети по друг начин :)
Джипа също практически не се накланяше в завой (вероятно и управлението на пневматиката е помагало)... Но голфче с лекота ме следваше, и то с недобър шофьор ...
Предимството на високите автомобили е другаде, и или ти харесва този компромис, или не (и избираш друг тип)... (Да, джипът просто 'плуваше' по магистралата' - там му бе силата и да гълта километрите)...

gena_bs

Мнение от gena_bs » 20 Авг 2026 00:24

Моите наблюдения са, че паркетниците навлязоха масово, защото имат едно основно предимство.
Каките лесно качват високи тротоари и влизат в градинки. :)
При това без поражения по картерите. Но има и виртуози - и с такъв просвет успяват да огънат прагове и защити.

То реално вече, ако автомобилът не е специално подготвен за off-road, си е паркетник.
Независимо от това каква марка, модел е и с какви размери, и тегло.
Не съм сигурен, но май само 2-3 модела останаха с рама. Освен съветските/ руските машини.

Тинк
Автомобил: Авенсис Т25
Благодарил/а: 15 пъти
Получена  благодарност: 52 пъти

Мнение от Тинк » 20 Авг 2026 07:07

gena_bs написа: 20 Авг 2026 00:24 Моите наблюдения са, че паркетниците навлязоха масово, защото имат едно основно предимство.
Каките лесно качват високи тротоари и влизат в градинки. :)
И в Европа, и в Америка е така. Имам предвид навлизането на джипките, не тротоарите. Хората си имат хубави пътища и хубави тротоари по които не паркират, но пак купуват паркетници. А пък белите якички в Америка си купуват пикапи. А сега де? tooth.gif

Просто мода. :whistle:
Да помечтае малко е дошъл човек на тоя свят.

gena_bs

Мнение от gena_bs » 20 Авг 2026 08:25

Те пикапите са ги създали краварите за стопански нужди.
А помните ли какво се случваше в завоите със Citroen 2CV на монахинята във филмите на Луи Дьо Фюнес? :)
Аз си мислех, че са комбинирани снимки, а се оказа истина.
Специално окачване и голям просвет, за да може да се движи без проблем по нивите!
Останалото в този автомобил, обаче, няма смисъл да се коментира.

Аватар
itzoa
Автомобил: Yaris Cross Hybrid 2023
Благодарил/а: 78 пъти
Получена  благодарност: 63 пъти

Мнение от itzoa » 20 Авг 2026 08:44

slowtraveler написа: 19 Авг 2026 10:21 Е нали е Ярис Крос - т.с. по-сув-о образно изделие... С по-висок център на тежестта...
Когато излязоха СУВ-овете си пишеше - внимавайте в завоите - поведението не е като на лек автомобил и т.н. и т.н... Сега нещо хората почнаха да забравят този факт...
А устойчивостта се влияе пряко и от твърдостта на окачването,,
По-добре по-твърдо окачване отколкото да ставаш за срам с отъркалян автомобил на някой от тестовете
Наистина е учудващо стабилна в завоите за щръкналия си вид. Но не мисля, че точно меката гума ще спомогне за това, по-скоро пренапомпаната. Меките водят основно до повишен разход на гума и на гориво ;)

Относно качването на бордюри наскоро забелязах нещо не много приятно, че като кача едната задна гума по-високо (пред офиса имам такова място за спиране на сянка) и багжника започва да не иска да се затвори без да го засиля порядъчно. Т.е. има усукване в купето, което не бях забелязал, както казах - вози учудващо стабилно, без накланяне, но това може и да е от торсиона отзад, заради който мисля, че вози толкова твърдо. Псевдо AWD-тата са с друго окачване отзад, може да возят по-добре, но дали пък не се накланят повече?

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 20 Авг 2026 09:29

itzoa написа: 20 Авг 2026 08:44 Наистина е учудващо стабилна в завоите за щръкналия си вид. Но не мисля, че точно меката гума ще спомогне за това, по-скоро пренапомпаната. Меките водят основно до повишен разход на гума и на гориво ;)
Доколкото си спомням - докато дъвчеха случая с отъркаляния Джип ГЧ от онези журналисти, споменаваха, че една от причините (освен по-мекото окачване) била и по-меките гуми...
Чисто физически е факт, че 'огънатата' при завой гума премества точката на контакт по-близо до центъра на масата, с което би доближила 'точката на отъркалване' :)
Но доколко това е съществено влияние - не знам...

Тинк

Мнение от Тинк » 20 Авг 2026 09:46

itzoa написа: 20 Авг 2026 08:44 но това може и да е от торсиона отзад, заради който мисля, че вози толкова твърдо.
А бе то и Самарата едно време беше с греда отзад, но не возеше токова твърдо. worthy.gif
Остави, тя работата стана като в габровския виц - "пени се, не се пени - ще се яде". :)

Аватар
BOz
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 276 пъти

Мнение от BOz » 20 Авг 2026 09:47

Разход на електричарка -> Изображение
Разход на хибрид -> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Тинк

Мнение от Тинк » 20 Авг 2026 10:33

Да бе, дай да ни тракат ченетата само защото трябва да минем някакъв тест за лосове. А то даже и лосове нямаме в България. :)
Бих взел Черокито, но при мен то не се класира по други показатели - много е голямо за моите нужди (трудно паркиране и т.н.) и е мнооого жадно. А иначе теста не ме притеснява. tongue.gif

gena_bs

Мнение от gena_bs » 20 Авг 2026 11:04

Всеки автомобил може да се катурне при завой дори и с ниска скорост.
Особено, ако се управлява от неадекватни водачи.
Отделно някои коли го правят самостоятелно почти, за наше съжление!
Едно време при змиорката (на чист български) на полигона имаше някакво ограничение на скоростта.
Вече не помня колко точно.
Откъде се взе този термин с лоса не ми е много ясно?

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 20 Авг 2026 11:17

Ако си карал из северните страни знаеш, че лосове и елени свободно се разхождат по пътищата (по-удобно им е вместо да си пробиват път през храсталака... И при дългите зимни нощи е много често шофьор да срещне такъв 'добре боядисан в маскировъчен цвят' обект на пътя и да го види в последният момент, предизвиквайки нуждата от бързо заобикаляне на препятствие... И ако еленът е малък, то лосът може да е и над половин тон :) Та затова - лосов тест ...
А в реалност - доста информативен тест за поведение на автомобила не 'на писта', а в реалният живот - избягване на излязъл на пътя човек, препятствие и т.н. и т.н..

Да BOz, точно за това имах предвид... Както се вижда на клипчето - гумите се 'разбортират', което би станало при по-ниско от нужното налягане...
И след това същите журналисти пуснаха клипче как 'новия' (като моя Джип) нямал никакви такива проблеми tooth.gif
A платформата - абсолютно същата (разликата - фаровете и скоростната кутия :) )...

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 194 пъти
Получена  благодарност: 815 пъти

Мнение от mapamop » 20 Авг 2026 11:58

slowtraveler написа: 20 Авг 2026 11:17 Да BOz, точно за това имах предвид... Както се вижда на клипчето - гумите се 'разбортират', което би станало при по-ниско от нужното налягане...
И след това същите журналисти пуснаха клипче как 'новия' (като моя Джип) нямал никакви такива проблеми
Май да бяха писали че размера и налягането на гумите са според хомологационните документи подадени от Jeep?
Т.е. не са излезли от "дизайна" и препоръките за експлоатация на въпросният автомобил. Даже и Jeep са го натоварили с допълнително тегло, което би трябвало да повиши сцеплението и устойчивостта. Колко не добавя и инерционни сили, не ми е ясно, защото по-голямото тегло мисля да се опитваше повече да продължи напред, вместо да обикаля в завоя.
Новия "Джип" дали е бил със същите гуми и налягания по хомологация, ако само това е разликата между вида на добре изглеждащ автомобил и силно оритан варел за нафта?
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

Публикувай отговор