Една година с РАВ4 ХА30 3ZR-FAE

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
nov
Автомобил: XA30 3ZR-FAE,B6304T4
Благодарил/а: 66 пъти
Получена  благодарност: 67 пъти

Една година с РАВ4 ХА30 3ZR-FAE

Мнение от nov » 03 Авг 2026 12:09

Ъпдейт относно РАВ-чика................. :censored: :censored: :censored: :censored: :censored:
Такааааа, навъртях още 27к.км от последния ми пост тук, и от опит знам, че започнеш ли да нахвалваш нещо, то задължително нещо ще се прецака.Та малко ретроспекция.......
Започна да губи по малко антифризец, около 100-на грама на 1000км, доливах си аз полека, но започна да ме дразни- закарах я на моя майсторяга и той видя лееееееееееееееееко тръгнал теч от водната помпа, последва веднага поръчка на чисто нова Тойота Айсин орГинална, монтаж, демонтаж, платих за работа и всичко 6.Продължих да карам, но пак губеше макар и по-малко антифриз, направи ми впечатление, че сутрин, като я запаля, лееееееееееееко претриса - нещо нехарактерно за тази кола (никакви други признаци), айде пак на майстор, диагностика с лънч - никакви грешки, никакви светещи чек енджин-и - но майстора погледна по-обстойно и видя теч на водния радиатор, точно между ламелите и пластмасовата му рамка, ниско долу.Последва поръчка на чисто нов радиатор Нисенс, и чисто нов климатичен на Денсо (така и така ще се сменя).Смениха се, платих отново за работата, но сутрин, като я паля на студен мотор - пак това гадно претрисане, пак загуба на антифриз, макар и доооооооста по-малко, но вече се дразнех да отварям всяка сутрин предния капак преди път......Тъпото, че и при ускорение тресеше и не набираше равномерно, като, че ли на заминала бобина, айде пак на диагностика - никакви мисфайъри, нищо.Минах 500км САМО на бензин - никакви проблеми, никакво тресене сутрин, ускорява си равномерно, нормално, повече от прилично.пропуснах да спомена, че още в началото на проблема смених свещи отново с оригинални такива, че предните бяха на 90к.км, бобините са си оригиналните, защото майсторягата каза, че е безмислено да ги сменям, щом не показва мисфайъри никъде. Минах пак на газьолец и след 200 км, пак започна да тресе, губи мощност..............а бе неприятна за каране.А се случва в момент в който тъкмо преди 3 седмици си продадох Волвото........Викам си - от газта ще е.Отивам на газаджията, който ми е монтирал уредбата, той ми казва "без да ти свети чек-а мноооооооого трудно ще хванем проблема". Мислим, умуваме, включи и диганостика - никакви грешки (вярно уредбата и всички компененти са на 227к.км и се очаква вече нещо да сдава багажа), при което аз се сещам, че сутрин, като развивам капачката да доливам антифриза при отвиване изсъсква яко - демек държи налягане в системата.Майсторягата подскочи и вика - готов съм с проблема......, донесе едно уредче на Вюрт, напълни го с една синя течност и право в казанчето, след по-малко от 30 секунди цвета стана, като лимоннада.За мен всичко беше ясно, пипна маркучите - на камък :censored: :censored: :censored: :censored: :censored: stupid.gif stupid.gif . Лееееееееееекинко си тръгнах без да давам газ и вече е оставена при другия майстор за смяна гарнитура на глава - поръчах оригинална, освен това поръчах оригинални следните части : болтове за главата, верига ангренажна оригинална, плъзгачи - 2броя оригинални, плъзгачи верига, хидравличен обтегач, семеринг колянов вал, зъбни колела колянов вал, гарнитура капак клапани - всичкото оригинално.При отварянето ако се реши и не са в ред ще се сменят и клапани и гумички - отново с оригинални.До тук към момента цената САМО на тия части е 1100 Евро, без труда и то ако няма нещо друго.Свещи, водна помпа, ремък алтернатор, двата радиатора и пълненето на климатика с работата и те са 550 Евро без труда.
Днес започват да я отварят та да видим, колата не е загрявала, не е прегрявана, на ход я закарах до майсторягата.Вярно бая километри и нашибах за 3 години и 7 месеца 227к - ама все капитални ремонти, като скоростна кутия ( от немарлива или никаква поддръжка на предния собственик), сега главата.Въпреки това устиска близо 230к. на газ, не ме остави нито веднъж на пътя,а не както някои разбирачи се изказваха тук, че ще окряка 100к.км.Сега ми е интересно да разбера - заминалата гарнитура е вследствие от това, че съм я карал на газ или просто си и е дошло времето, колата е на реални 435к.км? Незнам дали това може да го каже някой, ще видим и самото състояние на клапаните, дали са "прогорели" и т.н.Въпреки, че продължавам да си мисля, че 435к.км за капитални ремонти на Тойота са малко, но явно не е баш така или важи само за ония големите V8 мотори, като на Секвоя,Тундра и т.н?
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!

Публикувай отговор