Потракване на клапаните - много ли е лошо?
- jim_beam
- Автомобил: Honda HR-V RU
- Благодарил/а: 11 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
- Обратна връзка:
да 2AD-FTV е мотора ми.днес доста се застуди времето и сутринта като запалих колата никакво тракане,интересно.появява се чак при ускорение.
slowtraveler май си прав,да взема да го сменя.в книжката са дадени примерни масла с вискозитет 0w30,5w30 както и 10w30 според климата.та тия с 30 накрая май са всичките пълна синтетика,а тоя мотул е полу.нормално би трябвало 10w40 да е по-издръжливо на натоварване от 10w30,но дали си запазва вискозитета стабилен като пълната синтетика...
slowtraveler май си прав,да взема да го сменя.в книжката са дадени примерни масла с вискозитет 0w30,5w30 както и 10w30 според климата.та тия с 30 накрая май са всичките пълна синтетика,а тоя мотул е полу.нормално би трябвало 10w40 да е по-издръжливо на натоварване от 10w30,но дали си запазва вискозитета стабилен като пълната синтетика...
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 16 пъти
Колега, махай това минерално масло докато е време и после пиши какво е станало. Ако пак тракат повдигачите, ще ги смениш! Аз съм правил това сам на един Голф. Не е кой знае какъв проблем. Моли се да е това, а не друго.kofarata написа:на 150к. поне така пишеPetar написа:Nima nihto dai stane ako ia karah s hlabavi klapani no e hubavo dati gi nastroiat taka hte ikonomisah gorivo ihte imah pove4e mohtnost .
Na kolko kilometra e kolata ?, а и така изглежда. притесняват ме само тракашите клапани.
Вискозитета на новота масло е 15w40 полусинтетика... но допускам, че в старото е имало добавчица. А иначе 7A-FE с хидравлични повдигачи ли е и ако да настройката им цялостно отваряне ли означава? Благодаря за мненията
абсолютно е така. направих диагностика и проверки. оказа се, че маслото не е подходящо, а появилото се тракане не е болка за умиране ( ако не се изминат много км разбира се).PESHO OT MARS написа:Понеже никой не си направи труда да отговори на момчето.
Двигатели 3S-FE/GE 4/7А-FE не са с хидравлични повдигачи на клапаните а с "пулове". Така че е маслото е оказало въздействие по някаква друга причина. На мойта наскоро преди 2000 км. и смених маслото със пълна синтетика напук на една камара "разбирачи" и колата си работи идеално. Други разни дреболии ме изнервят адски и не и се радвам пълноценно засега.
Извода, който си направих е, че за това двигателче трябва масло клонящо към синтетика. Ако имаме в предвид че времето беше топло, то като застудее чукането би трябвало да се засили...ма де да знам

Toyota Celica (T20) 7А
Toyota Corolla (АE92) 4А
Toyota Corolla (АE92) 4А
-
За моята ползвам KroonOil 5w50 мисля или 10w50 не помя но колата си работи като часовник. От тази серия масла мога да намеря с отстъпка през един агент и мога да кажа че маслото е екстра. Мога да предложа пълна синтетика 10w40 (с вискозитет на полусинтетика) 5л. тубата май беше около 35 лева (но може и цената да е вече друга).
ex Toyota Carina E 2.0/16V AUTOMATIC
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V
На 35лв тубата, ще да е от много хубавите....И преди ти казах нещо за тез масла, ма ти си знаеш....PESHO OT MARS написа:За моята ползвам KroonOil 5w50 мисля или 10w50 не помя но колата си работи като часовник. От тази серия масла мога да намеря с отстъпка през един агент и мога да кажа че маслото е екстра. Мога да предложа пълна синтетика 10w40 (с вискозитет на полусинтетика) 5л. тубата май беше около 35 лева (но може и цената да е вече друга).

maggkrabar написа:останах без пукната пара....
Bad Dog написа:Курвите имат висок разход на градско.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 360 пъти
- Получена благодарност: 395 пъти
Все си мисля, че производителя си е направил изчисленията, тестовете и т.н. и е посочил точното масло, което трябва да се налива.
Препоръчва дадена марка (което си е нормално от търговска гледна точка), но не те задължава да караш точно с тази марка масло.
Задължава те да караш с масло с конкретни параметри за конкретната географска зона и да го сменяш на препоръчаното време....
Тъй-като не се смятам за по-умен от производителя, пък и няма как да си направя експеримент и статистика - изпълнявам точно инструкциите му.
Препоръчва дадена марка (което си е нормално от търговска гледна точка), но не те задължава да караш точно с тази марка масло.
Задължава те да караш с масло с конкретни параметри за конкретната географска зона и да го сменяш на препоръчаното време....
Тъй-като не се смятам за по-умен от производителя, пък и няма как да си направя експеримент и статистика - изпълнявам точно инструкциите му.

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- LEXUS
- Благодарил/а: 12 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
Да,подкрепям мнението на дайвър.diver написа:На 35лв тубата, ще да е от много хубавите....И преди ти казах нещо за тез масла, ма ти си знаеш....PESHO OT MARS написа:За моята ползвам KroonOil 5w50 мисля или 10w50 не помя но колата си работи като часовник. От тази серия масла мога да намеря с отстъпка през един агент и мога да кажа че маслото е екстра. Мога да предложа пълна синтетика 10w40 (с вискозитет на полусинтетика) 5л. тубата май беше около 35 лева (но може и цената да е вече друга).
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN
- LEXUS
- Благодарил/а: 12 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
И аз това се опитвах да му обясня на jim_beam преди няколко месеца,ама той не слуша.slowtraveler написа:Все си мисля, че производителя си е направил изчисленията, тестовете и т.н. и е посочил точното масло, което трябва да се налива.

TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN
Не е вярно! Мотул предлага 15W40 и 15W50 като ПОЛУСИНТЕТИКА! Не съди от вискозитета за състава на маслото!Kiki написа:Колега, 15w40 си е чисто минерално масло и няма нищо общо със синтетиката! Според мен по-добре ще е да се кара поне с полу синтетика-10w40-поне!kofarata написа:на 150к. поне така пишеPetar написа:Nima nihto dai stane ako ia karah s hlabavi klapani no e hubavo dati gi nastroiat taka hte ikonomisah gorivo ihte imah pove4e mohtnost .
Na kolko kilometra e kolata ?, а и така изглежда. притесняват ме само тракашите клапани.
Вискозитета на новота масло е 15w40 полусинтетика... но допускам, че в старото е имало добавчица. А иначе 7A-FE с хидравлични повдигачи ли е и ако да настройката им цялостно отваряне ли означава? Благодаря за мненията
Toyota Avensis
T25 1,6 VVT-i
2007
T25 1,6 VVT-i
2007