[Дискусия] Toyota и нейните конкуренти - обективни сравнения на база личен опит

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 515 пъти
Получена  благодарност: 510 пъти

Мнение от slowtraveler » 04 Окт 2026 17:33

Закупуването на конкуренцията също е 'превземане' с техни марки, защото моделите изведнъж започват да се именуват 'по новому' и странно заприличват на 'оригинала' :) Рено Дъстър или Воксхол Астра нали ти говори нещо :) Просто няма смисъл да плащаш за двойна развойна дейност за марки, които на всичкото отгоре след това да се конкурират на пазара... По-лесно и икономически изгодно е просто да произвеждаш твоите си модели под чужда марка в чуждата държава...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
nov
Автомобил: XA30 3ZR-FAE,B6304T4
Благодарил/а: 67 пъти
Получена  благодарност: 71 пъти

Мнение от nov » 04 Окт 2026 18:47

Съгласен съм със Слоу, само, че без да ги хванат за топките няма как, в Европа, като е разпасана работа виж какво е - но това е друга тема. Диктатура, социалъзъм - превзели са света и да- разбира се, че трябва да се учим от тях. На предишния ми пост трябваше да работя баш с кореняк европейци по поддръжка на едни машини софтуерно и на подобни същите, само, че китайски.Китаеца е на линия по всяко време, ако няма решение на проблема в момента до 2-3 часа решението е готово и всичко пее, ако не успява неговия мениджър ме пита дали ще е удобно в Неделя да им се дадат права да работят (онлайн) по проблема и проблема бива решен. С Европейците беше мнооооого тегаво - чакаш ги по 2-3 дни за отговор, а имаш договор за поддръжка, който е клас Ей, демек до 2-3 часа трябва проблема да е решен, после единия бил в отпуск, друг без неговия опит го замествал и това преди 5-6 години, тогава за себе си разбрах, че тия другите ще просперират.За съжаление не съм бил в Китай, но които са ходили или по-скоро в тия средно големите им градове от 5-10 милиона жители, казват, че са светлинни години пред Европа, а пред нас не ми се коментира въобще. Знам, че учениците били на училище по между 10 и 12 часа на ден.
dracunculus написа: ↑04 Окт 2026 16:16 Те имайте предвид, че Китай няма да има нужда да ни "превземат" с техните марки коли, да се налагат на пазара и т.н. Достатъчно е, че усвоиха марки като Волво, например. А съм 100000% сигурен, че в бъдеще и други традиционно европейски марки ще последват тази участ
Четох из нета, че Китайци оглеждали заводите на фау ве (или част от тях) за да могат да се нанесат в тях и да произвеждат китайски автомобили - незнам истина ли е, но ако е така ще е жалко, не съм фен на фв, но китайците са машини.
Едно от нещата, които незнам и не съм намирал информация е на какво ниво им е медицината - кардиохирургия например, неврохирургия - за там нямам идея как са?
NO PAIN, NO GAIN!
Дизел САМО дънки!!!

planetarydrive
Автомобил: Camry
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 38 пъти

Мнение от planetarydrive » 05 Окт 2026 09:06

Хайде пак почнаха дитирамбите за КНР. В моята област са отчайващо назад с техника, апаратура, инструменти. Странно как зле работят китайски апарати. Възможно е да има някъде и нещо по-добро, но сега е трагедия. Остават старите, утвърдени марки европейски, американски, японски- засега.
В тази държава има много и най-различни тежки противоречия, които са смачквани-засега, та не се знае какво и кога ще стане там.
Старата вълна от покупки на китайски автомобили преди 10 години в БГ завърши с провал. Да видим новата. Ама и тогава много ги хвалеха първите 2-3 години, сега всички тези, не искат да чуят за китайски коли.

Аватар
biro
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 137 пъти

Мнение от biro » 05 Окт 2026 12:53

slowtraveler написа: ↑04 Окт 2026 14:31 Китайските коли били грозни?! Вярно, че е въпрос на вкус, ама когато идваше първият Убер с това нещо: https://www.byd.com/bg/electric-cars/seal
Построй мечтата си тюлен/уплътнение :)
Китайска му работа.
Миналата седмица в понеделник имах 1 час време за губене във Варна и отидох да тествам byd sealion 7. Влизам магазина и казвам, че искам да тествам sealion 7, онзи ме изгледа и каза тестовете са със предварително записване. Добре довиждане, не съм от Варна и евентуално ще запиша някой път ако идвам отново и имам време. Аааа чакайте малко да проверим "колега за 13:00 имаме ли записан тест" "Не". Интериорът е пълен кич, направили са го хората да ахват при първо впечатление, но при второ си личи китайското изпълнение. Външният вид не ми хареса, много е ретро има небоядисани черни пластмаси, които стоят абсурдно както е и при Тойота. Возията е ОК на хубав път, но в дупки е твърда. Дилърът не можа ясно да отговори колко време отнема доставката на части и най-вече едрогабаритните като предно стъкло и брони. Цената е прекалена за модела.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 05 Окт 2026 13:13

biro написа: ↑05 Окт 2026 12:53 Возията е ОК на хубав път, но в дупки е твърда.
Ами това нещо е типично за доста автомобили :) Цената била прекалена? А за аналогичната Тойота (малко по-скъпа и с по-лоши параметри, включително окачване - предно макферсън вместо носачи) не е ли прекалена :)
За резервните части - да, това е фактор, който за мен все още е с неясен отговор...
planetarydrive, 'старата вълна' бе идиотско решение за местният пазар... Тук сме доста капризни откъм МПС и затова държим на технически параметри и удобства... Било по-евтино - да, ама когато пуснеш орязани отвсякъде модели и то със силно 'екологични' (т.е. икономични) параметри, пазарът се свива до няколко излъгани фирмени автомобили - гледахме го не само с китайците, а и с 'англичаните'...
За да се продават такива автомобили - трябва цената да е мнооого ниска - да го вземеш като еднодневка...
Сега обаче нещата са доста по-различни - вече и тук се продават хубави модели. Е, съвсем не както в Китай, а като за износ към 'третия свят', ама все пак е нещо - който иска наистина хубав модел - си го докарва от Китай...
Което си личи с ежедневната промяна - предполагам всички сме забелязали последните месеци колко нови 'китайци' плъзнаха по улиците... Лошото е, че на повечето не можеш да им разбереш марката (за модела да не говорим) :)

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 630 пъти
Получена  благодарност: 148 пъти

Мнение от gena_bs » 05 Окт 2026 13:18

Нека да уточним нещо - тези коли са китайски.
Проектирани са за китайския пазар, с техните виждания за естетика, дизайн и в съответствие с тяхната култура.
В същото врене се продават успешно по целия свят.
Европейските, че и японските компании рязко загубиха позиции през последните няколко години на китайския пазар.
Просто не се съобразиха с нищо от написаното по-горе.
Да не би Cyber Truck да в върха на индустриалния дизайн?
На мен пък не ми харесват ръбатите форми на RAV4 след ХА30, да не говоря за CH-R, а хората ги купуват.

Оги
Автомобил: 4 Тойоти
Благодарил/а: 76 пъти
Получена  благодарност: 43 пъти

Мнение от Оги » 05 Окт 2026 13:36

Външния вид следва модни тенденции, резултат от конкурентни виждания на дизайнерите. Днес ги правят обли, утре ръбати, после със звездообразни форми - те това е, също като модата да променят нещо, да има ново. Чудят се какво да измислят, за да изкълчат външността на ламарините и пластмасите за да ловят клиенти. Останалото е конструкция, управление и интефрейс и се оценява по други критерии. Дали ще бъдат здрави и надеждни- това никой не може да го твърди, защото първо не са минали години за да се докажат /или компрометират/и второ- имат 10 нива на качество, само Бог знае какво ще се разберат търговците да внесат на нашия пазар.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;

gena_bs

Мнение от gena_bs » 05 Окт 2026 13:54

Има класически автомобили, чиито дизайн все още е впечатляващ!
Поне за мен.
Примерно McLaren F1, Lotus Esprit, Ferrari F40, Lanca Delta HF Integrale, Porsche 911, MB W/C124; W/C126/W140, BMW E31 8-series ...
Toyota семейството на Mark II, Land Cruiser 100/ 200 и съплатформениците му от Lexus, LS400, Honda Legend и т.н.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 05 Окт 2026 16:27

А и китайците 'си купиха'/ назначиха известни дизайнери от още по-известни европейски автомобилни марки :)
Така, че - 'на вкус и цвет товарищей нет' :)

Тинк
Автомобил: Ярис Крос
Благодарил/а: 16 пъти
Получена  благодарност: 54 пъти

Мнение от Тинк » 05 Окт 2026 16:57

gena_bs написа: ↑05 Окт 2026 13:18 Проектирани са за китайския пазар, с техните виждания за естетика, дизайн и в съответствие с тяхната култура.
Много от колите би следвало да са проектирани за западните пазари. Например Xiomi SU7. Могат да си наемат дизайнери и го правят. А други като Great LOL изпадат от надпреварата.
Ама то и утвърдените западни марки напоследък се дънят с дизайна, така че не са само китайците за bash.gif .

Неприятното е, че много лоши мита им сложиха на китайчетата, щото нали сме свободен пазар. :whistle:
Да помечтае малко е дошъл човек на тоя свят.

gena_bs

Мнение от gena_bs » 05 Окт 2026 18:42

Кога ще ги стигнем китайците?
Докато ние се "освобождавахме" от индустрията си и се "демократизирахме", в P.R.C. се развиваха с бесни темпове.
Ето видео от днес, касаещо двигател на хибриден BYD:

Дълго е, но е достатъчно да се видят първите 5' и след 20'-21' - отново 5'.
Двигателят е от съвместно предприятие с MB - марката е DENZA: https://www.denza.com/eu

Не знам колегата, който е написал, че китайците са изостанали в коя сфера работи.
Обаче в телекомуникациите, автомобилите и в домашната AV техника в последните 2 години са много напред.

Публикувай отговор