Електронно връчване на фишове

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 508 пъти
Получена  благодарност: 502 пъти

Мнение от slowtraveler » 13 Сеп 2026 08:58

Споко - ще те вкарат в системата - нали приказваха за задължителен електронен адрес 'в системата' :)
Пише глоба чл.62... Алинеята вероятно е следната, с която няма как да спориш :)
3. паркирането в жилищната зона е разрешено само на специално обозначените места;
Чл. 61. Жилищната зона е обособена, специално устроена територия в населено място, която е обозначена като такава на входовете и изходите и с пътни знаци и където действат специални правила за движение.
Никога не съм обръщал внимание на такъв знак - за мен винаги е бил някаква информационна табелка, но не ми е приличало на знак от ЗДВП, нито съм предполагал някакви промени в начина на спиране...

Е, научих нещо ново (съпругата също) :) Вижте знаци Д15 и Д16... (затова периодично трябва да се опресняват знанията :) )
След тях внимавайте къде спирате, защото ако не е специално обозначено място - подлежите на санкции...
Изображение
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
BOz
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 278 пъти

Мнение от BOz » 13 Сеп 2026 10:03

Там, където е глобена, има такъв знак?
Аз никога не съм виждал такъв в София. Значи мога да си паркирам където си искам. tooth.gif

Добре, че е този разговор, за да видя още нещо ново за мен.
До този момент не знаех за съществуването на знак Д7а. Скоростния път знаех, че се обозначава със знак Д7. Така си е обозначен и до този момент примерно пътя от Перник за към Благоевград, по който минавам често.
Сега излиза, че като си стои стария знак, то е абсолютно нормално да те глобят като караш със 120. :whistle:
Разход на електричарка -> Изображение
Разход на хибрид -> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 13 Сеп 2026 13:45

BOz написа: 13 Сеп 2026 10:03 Там, където е глобена, има такъв знак?
Може да се каже...
На входа на квартала виждам, че има такива знаци, но никъде не виждам знак за край на зоната :) Т.е. ако веднъж минеш през кв.Чайка - след това никъде не можеш да спреш на немаркирано място из цяла Варна докато не излезеш от Варна :)
По маршрута на съпругата знакът е бил на около 1.3км. https://www.google.com/maps/place/Csong ... FQAw%3D%3D

П.С. затоваи за мен отдавна трябваше да се направи ревизия на знаковото стопанство... С няколко основни цели:
1. Премахване на остарелите (останали от предходни ремонти и т.н.) знаци
2. Премахване на излишните знаци и 'хранилки' - преди години бях илюстрирал с път, на който последователно са слагани знаци и табели явно заради някаква комисионна... От рода 'ограничение 60км/ч през следващите 380м, след което следва 'ограничение 60км през следващите 470м... А пътя си е един 'извънградски' без пресечки :)
3. Създаване на обратна връзка с шофьорите - шофьорите да могат да подават сигнал за неправилно поставен знак или за нужда от знак... Споменавал съм - неколкократно са ми излизали 'в насрещното' по еднопосочен двулентов път с ограничение 90км/ч поради липса на ясен забранителен знак...
4. Приемане на европейският начин на обозначаване ограничението на скоростта, който вече е необходим и поради съвременните автомобили с 'четене на знаците'... Нникъде вече няма 'край на всички ограничения' и да трябва да мислиш 'ама в този участък какво е ограничението'... Просто тези знаци трябва да се заменят със знака за ограничение в текущият участък - например извънградско 90км/ч, или магистрала - 140км/ч...

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 13 Сеп 2026 15:21

slowtraveler написа: 13 Сеп 2026 13:45 Може да се каже...
На входа на квартала виждам, че има такива знаци, но никъде не виждам знак за край на зоната
От там от където е влезнала жената имало ли е такъв знак?
Ако е нямало, то тази глоба е нередовна и трябва да се отмени. Тя няма как да знае, че се намира в такава зона и да трябва да паркира само на обозначени места за паркиране.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 13 Сеп 2026 15:43

Не, глобата формално си е редовна - затова разрових Гугъл мапс за да видя табелите на входовете на квартала (в линка по-горе)...
Сигурно има двадесеттина вход/изхода към три основни варненски булеварда и към голяма улица... Кварталът не е малък - 1.3 х 0.6км, с няколко училища в него, поликлиника, ресторанти, паркове и зелени зони (дето сега ги застрояват), пазари и т.н. и т.н..... Абе - стандартен квартал с всичко в него..Според мен идеята на този знак е да се слага пред чисто жилищен участък, ама явно общинската комисия е решила друго :)
Така, че спор няма - не смятам да оспорвам глоба, която формално е напълно законна... Вероятно формално биха могли и да ме глобят за същото нарушение в съседен квартал, но там вероятно бих оспорвал, защото ще трябва да докажат, че първо съм минал през Чайка (защото няма знаци за край на тази зона) :)

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 13 Сеп 2026 17:17

Аха, значи не може да влезеш в квартала без да минеш през такъв знак.
В този ред на мисли, в този квартал всички могат да ходят по улиците, децата също да играят на улиците и колите леко и бавно да минават около пешеходците, без да ги притесняват. tooth.gif

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 13 Сеп 2026 17:26

Предполагам, че навсякъде са ги сложили - не съм проверявал, защото има и доста алтернативни улички... Но да - в този квартал според закона е така както си го описал :)
Представям си как децата си играят по тези улици, където по принцип 'хвърчат' автомобили, защото така е проектирано на времето - Чайка бе един от най-добре проектиран 'елитен' квартал - има 'главни улици' за големият трафик, и локални отклонения към блоковете и игрища, където децата си играят и т.н. и т.н... Сега - всичко е едно.. https://www.google.com/maps/@43.2190285 ... FQAw%3D%3D
Е, вече междублоковите пространства започнаха да ги застрояват... Може да сте чували, че хората протестират, ама 'икономическият интерес' е голям...

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 625 пъти
Получена  благодарност: 143 пъти

Мнение от gena_bs » 13 Сеп 2026 20:11

Раздел XIV.
Особени правила за движение в жилищна зона
Чл. 61. Жилищната зона е обособена, специално устроена територия в населено място, която е обозначена като такава на входовете и изходите и с пътни знаци и където действат специални правила за движение.
Чл. 62. В жилищната зона действат следните специални правила:
1. пешеходците могат да използват за движение, а децата за игра пътя по цялата му широчина, без ненужно да пречат на движението на превозните средства;
2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) водачите на пътни превозни средства са длъжни да се движат със скорост не по-голяма от 20 km/h, като не поставят в опасност пешеходците и не създават препятствия за тяхното движение;
3. паркирането в жилищната зона е разрешено само на специално обозначените места;
4. при излизане от жилищна зона на друг път водачите на пътни превозни средства са длъжни да пропуснат участниците в движението, движещи се по него;
5. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г., отм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.)
Чл. 62а. (Нов - ДВ, бр. 64 от 2025 г., в сила от 07.09.2025 г.) В населено място може да се обособява "Зона 30", в която максимално разрешената скорост на движение за пътни превозни средства е 30 km/h.

Аватар
ivan_pop
Автомобил: OVB X18XE1
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 22 пъти

Мнение от ivan_pop » 13 Сеп 2026 20:28

gena_bs написа: 13 Сеп 2026 20:11 Чл. 61. Жилищната зона е обособена, специално устроена територия в населено място, която е обозначена като такава на входовете и изходите и с пътни знаци и където действат специални правила за движение.
В случая на колегата не е спазен този член.На изходите на зоната няма знаци.Извършено е процесуално нарушение от държавните органи и може да се обжалва глобата!

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 625 пъти
Получена  благодарност: 143 пъти

Мнение от gena_bs » 13 Сеп 2026 20:53

Тези знаци се поставят единствено в обособени комплекси с 1 вход/ изход или с 1 вход / 1 изход за автомобили.
Конкретната зона, ако не греша не е такава!

Аватар
ivan_pop
Автомобил: OVB X18XE1
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 22 пъти

Мнение от ivan_pop » 13 Сеп 2026 21:32

Къде го пише това?
Изкуствения идиот това изплю:
Ако знакът Д16 липсва на някой от изходите поради пропуск на общината или вандализъм, режимът на зоната се счита за неправилно сигнализиран, което може да бъде основание за обжалване на евентуални актове и глоби за нарушение в този участък.

Публикувай отговор