Проблем с дпф

merilyn

Проблем с дпф

Мнение от merilyn » 05 Сеп 2026 13:46

Разбирам, че може да се подмени, но знам, че сумата за подмяна на дпф изобщо не е малка.
Иначе да, харесвам си я колата и все още не ми е омръзнала и не ми се иска да я сменям все още.
Чудя се също и за почистване/пране на дпф-а, но пак не знам дали би имало по-дългосрочен ефект, защото и прането не е евтин вариант, ако след няколко месеца или година положението е същото. Отделно, че в момента не се знае даже дали дпф-а не е тотално заминал и с нищо не може да му се помогне.

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 111 пъти
Получена  благодарност: 180 пъти

Проблем с дпф

Мнение от zorbata » 05 Сеп 2026 14:22

Щом я карате на къси разстояния каквото и да направите резултата ще е същия. Освен ако не го махнете тоз дпф, но и това може да е драма.
Майсторите да почистят каквото може и стискайте палци.
caryЦар

merilyn

Проблем с дпф

Мнение от merilyn » 05 Сеп 2026 14:44

Каква може да е драмата с махането ?

Тинк
Автомобил: Авенсис Т25
Благодарил/а: 15 пъти
Получена  благодарност: 52 пъти

Проблем с дпф

Мнение от Тинк » 05 Сеп 2026 14:54

gena_bs написа: 05 Сеп 2026 13:37 "даже за нея е по-добре."
Това не е вярно.
Е за що да не е вярно? Двигателя ще работи прекрасно и без PDF. Просто едно нещо по-малко, което ще го задушава. Задачата на филтъра е да улавя саждите, а не да подобрява работата на двигателя.
gena_bs написа: 05 Сеп 2026 13:37 Малко по-нагоре съм постнал клипове точно по темата.
На този канал практически всичко е за премахване на екологиите и чистене на печките.
Ако не знаете руски - извините!
Знам го много добре канала.
zorbata написа: 05 Сеп 2026 14:22 Освен ако не го махнете тоз дпф, но и това може да е драма.
Изолира се софтуерно, маха се механично, запушва се 5-та дюза и това е. А да, не е лошо да се махне и катализатора след ДПФ. :)
merilyn написа: 05 Сеп 2026 14:44 Каква може да е драмата с махането ?
Драмата е финансова - около 200-300 евро. Софтуерно се изключва ДПФ, после се сваля целия ауспух и се изрязват запушените неща, после се монтира по обратния ред - всичко това не е евтино. И на ГТП евентуално, защото май ожесточиха правилата за емисиите в ЕС. Не знам нас тук дали ни застигна вече, щото много от пунктовете за ГТП си я карат по старому.
Да помечтае малко е дошъл човек на тоя свят.

merilyn

Проблем с дпф

Мнение от merilyn » 05 Сеп 2026 15:03

Защо да се махне и катализатора ? Аз четох точно обратното, че катализатора трябва да остане.
Иначе да и това е другото, което ме притеснява, ако се махне за бъдеще как ще минава прегледи. Факт е, че половин България е с махнати дпф-и.

Аватар
zorbata

Проблем с дпф

Мнение от zorbata » 05 Сеп 2026 15:09

merilyn написа: 05 Сеп 2026 14:44 Каква може да е драмата с махането ?
От некадърни майстори, че със софтуера не всеки се справя.
Не знам какви са ви възможностите, но ако можете я продайте и вземете бензинова.
caryЦар

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 196 пъти
Получена  благодарност: 820 пъти

Проблем с дпф

Мнение от mapamop » 05 Сеп 2026 16:18

Тинк написа: 09 Май 2026 09:04 Няма драма, минава се преглед. А проблем е само това, че въздуха в Пазарджик ще стане с една идея малко по-мръсен. tooth.gif Иначе на колата не и пречи, че няма ДПФ, даже за нея е по-добре.
Как го чета това аз през моята призма на житейската действителност:
През студения период на годината, спирам климатика защото ми надува сметката за ток и не е много топло вкъщи.
Вземам стар варел от нафта и шамот, или шамотни тухли и си сглобявам "кюмбе". Добавям примернои стар пожарогасител.
Купувам малко дърва, колкото да започне горивен процес.
Отивам при приятел с мебелна фирма и си пълня багажник с ПДЧ и МДФ отпадъци.
Отивам при друг приятел с автосервиз и гумаджийница и си вземам неизвестно количество отработено моторно масло и използвани гуми.
Натрошавам отпадъците от плочите, гумите ги надробявам на дребни парчета, маслото го пълня в пожарогасителя да капе по мъничко в печката.
И съм повече "еко" от изтърбушените дизелаци, защото бълвам газове и сажди само 3 до 5 месеца в годината, те димят всеки ден целогодишно. И съвсем малко ще влоша въздуха, защото дървесните плочи така или иначе ги мелят за пелети, а останалите материали ще цапат и пушат съвсем незначително, понеже маслото ще вдигне температурата сериозно и саждите ще изгарят още в печката. Пък и не само аз горя отпадъци в този град. Важното е да ми е евтино и много топло.
Раково болните ДгД. Тия с чувствителните носове и те ДгД. На мен ми е топло и евтинко. Даже ще си мисля и как да прекарам вода покрай печката да спра и бойлера, за да съм още по-еко и да оползотворя още топлинна мощност от гумите и плоскостите.

Знам че ще скочите че е тотално грешно, но на канцерогенен източник да му махнете екологиите, е като да се топлите на отпадъци от дърводелски цех и автосервиз. И това за да ви е евтин транспорта, и защото ония "еврогейовете бъкел не разбират".
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

Тинк

Проблем с дпф

Мнение от Тинк » 05 Сеп 2026 16:47

mapamop написа: 05 Сеп 2026 16:18 Знам че ще скочите че е тотално грешно, но на канцерогенен източник да му махнете екологиите, е като да се топлите на отпадъци от дърводелски цех и автосервиз. И това за да ви е евтин транспорта, и защото ония "еврогейовете бъкел не разбират".
Колега таратор, а помниш ли времето на предкамерните тракащи и пушещи дизели? На автобусите Чавдар? На Камазите с облаците дизелов пушек зад тях? На жигулите и москвичите дето не бяха чували думата катализатор и горяха по 10/100? Да не отварям дума за американските "газ-гъзлъри" с 4 и 6 литрови двигатели от 90-те, 80-те, 70-те, които горяха по 25-30/100? Оцеляхме ли покрай тях? Оцеляхме.
Ами като си говорим за екология, дай да забраним и кюмбетата и камините по градове и паланки. Щом за едните ще важат еконормите, да важат и за другите. Каква полза, че колата ти има 3 катализатора като цепениците бумтят в печката на комшията (или твоята), щото еднофамилна къща не се отоплява с климатици и маслени радиатори?
Да не говорим, че в по-старо време също не е било толкова екологично. Преди да навлезе електричеството всяко село и град е бил погълнат в пушеци целогодишно. Да приготвиш закуска - трябва да запалиш огън. Да приготвиш обяд - трябва да запалиш огън. Да сготвиш вечеря - трябва да запалиш огън. И тогава не е имало тенджери под налягане, така че боба се е варил 3 часа на огъня. Като се запали гората август месец я чакаш да изгори или да завали дъжд, щото пожарникари и цистерни с вода няма. Голяма еко-веселба. tooth.gif

Сега да се върнем на темата с ДПФ и катализаторите. На предната страница има 2 видеоклипа на момчетата от латвийското тунинг студио MODS, които обясняват защо няма оправия ако ресурсът на тия благинки е приключил. Първо, керамиката на ДПФ от възрастта, вибрациите и евентуални удряния на колата, а също така от миене на филтъра под налягане, се пука и почва да пропуска. Т.е. ДПФ губи своите функции. Тогава решенията са 2 - или купуваме нов филтър на цената на самата кола + датчиците за диференциално налягане или махаме изцяло. Не е като да няма избор. tooth.gif

И накрая да кажа: като ви пука за екологията намалете пътуванията с кола до минимум и ходете по работа с колело или с градския електрически автобус. Аз така правя. drunk.gif

Аватар
zorbata

Проблем с дпф

Мнение от zorbata » 05 Сеп 2026 18:26

Тинк написа: 05 Сеп 2026 16:47 помниш ли времето
Всяко време с технологиите си.
Тинк написа: 05 Сеп 2026 16:47Оцеляхме
Да някои оцеляхме, но на каква цена. Риторичен въпрос. Не ми се подхваща еко темата
Колежката има решение на проблема, както винаги е въпрос на средства.
caryЦар

Аватар
mapamop

Проблем с дпф

Мнение от mapamop » 05 Сеп 2026 19:06

Тинк написа: 05 Сеп 2026 16:47 предкамерните тракащи и пушещи дизели? На автобусите Чавдар? На Камазите с облаците дизелов пушек зад тях? На жигулите и москвичите дето не бяха чували думата катализатор и горяха по 10/100? Да не отварям дума за американските "газ-гъзлъри" с 4 и 6 литрови двигатели от 90-те, 80-те, 70-те, които горяха по 25-30/100? Оцеляхме ли покрай тях? Оцеляхме.
Помня ги, и слава богу тези тросъци ги няма вече извън музеите. Аз и ти оцеляхме, но други не.
Примерно съм полусирак от 16 годишен, гоня 50-така. Повярвай ми никак не е приятен спомена от раково болен в терминален стадий вкъщи. И краят на спомена не е никак приятен.
Аз ъм от Русе, от "хлорното" поколение със автоимунно заболяване на кожата. Няма да умра точно от него, но не е приятно. Друга роднина го отключи от ДДТ и хлорна вар в прекомерни количества, а аз го наследих и отключих от Гюргевският хлор. Та в тоя ред на мисли, ти си оцелял но би ли ги сервирал всички тия гадости и химии на децата ти? Ако се замислиш, и хероина по спомен се е продавал в аптеките както Аналгина за обезболяване и не помня още какво. Би ли дал хероин на децата ти при болки в корема? Все ще оцелеят вероятно след 2-3 "нюню" (по-малко от миниатюрни) дозички.
Трябва ли да пръскаме с ДДТ примерно при хлебарки?
Нали смисъла на живота е да оставим повече шансове за оцеляване и по-добър живот за следващите след нас.
В момента Корола-Версото свети с P0420 заради течове на въздух в изпускателния колектор. Дали не ми е по-лесно да натроша катализатора и да сложа втулка, вместо филма който играя в момента да запазя катализатора?
Тинк написа: 05 Сеп 2026 16:47 Тогава решенията са 2 - или купуваме нов филтър на цената на самата кола + датчиците за диференциално налягане
Аз виждам едно решение. Другото е като да се топлиш на гуми и МДФ и да им дишаш газовете вкъщи. Никой не ти гарантира че трябва да ти е евтино да се возиш. Има велосипед, автобус и пеша като алтернативи. И на мен втулка за 8-20€ ми е най-евтиното решение, но съм се пуснал по пързалката със заварчик на аргон, трети демонтаж на изходящ колектор и още куп мизерии за да не махна катализатора.
Ако не можеш да си позволиш да поддържаш този автомобил, го продаваш и си купуваш това което можеш да поддържаш, или карта за градския транспорт.
Между другото Авенсис Т25 2.0 D4D е със различни горивни дюзи когато е със, и когато е без DPF. Жълтите за да направят 2 чифта дюзи за един и същи мотор вероятно е имало защо (емисии). Много по-евтино щеше да им излезе да влагат едни и същи, но явно не може.
Тинк написа: 05 Сеп 2026 16:47 накрая да кажа: като ви пука за екологията намалете пътуванията с кола до минимум и ходете по работа с колело или с градския електрически автобус
Невинаги се получава номера с нередовния градски транспорт в Русе, но като цяло и ние вкъщи го ползваме. Ако може колата не я търкалям без причина. Не я търкалям за дреболии, "да ходя до тоалетната с нея".

И ми става тъпо на фона на услилията които полагам аз и другите, когато някой цървул си изреже "безполезните и вредни за двигателя екологии", защото му било скъпо. Извинявам се че обиждам марковите обувки.
Нека приключим джавкането че излизаме от темата в офтопик.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 506 пъти
Получена  благодарност: 499 пъти

Проблем с дпф

Мнение от slowtraveler » 05 Сеп 2026 21:21

Не съм сигурен дали на този двигател се усеща когато е тръгнала регенерация (на моя дизелак можеше да се усети двигателя почва да работи по-твърдо/особено, а и преди един ъпдейт - пускаше и вентилатора на пълна скорост)...
Ако се усеща - в такъв момент не гасете двигателя - трябва да си приключи регенерацията...
Относно градското - да, това е най-неудобният режим на дизела.
Той обича да е загрял и да работи в умерено натоварен режим. Работата на място или в променливи режими не са му любими..
Споменах смяната на автомобила като дългосрочна переспектива - когато му дойде времето да обмислите смяна на горивото (или електричка)..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Тинк

Проблем с дпф

Мнение от Тинк » 06 Сеп 2026 08:19

mapamop написа: 05 Сеп 2026 19:06 Аз ъм от Русе, от "хлорното" поколение със автоимунно заболяване на кожата.
Извинявай колега, забравих че вашата ситуация е малко по-различна там в Русе. Не ги ли затвориха вече тия стари заводи за хлор? В моя град няма химически заводи и най-големия замърсител за печките на твърдо гориво и колите.
mapamop написа: 05 Сеп 2026 19:06 Трябва ли да пръскаме с ДДТ примерно при хлебарки?
Разбира се, че не. Но всяко нещо с времето си. Като дойде време да караме коли без ДВГ и да не се отопляваме на дърва и въглища, тогава ще дишаме чист въздух. Засега не може.
Ама и ни сме си виновни - детето станало на 18 години - дай да му купим кола. Щото всички така правят. И после, ах екологията, що има такива задръствания, това-онова. no.gif
mapamop написа: 05 Сеп 2026 19:06 Никой не ти гарантира че трябва да ти е евтино да се возиш. Има велосипед, автобус и пеша като алтернативи.
И аз това казах - да ползваме алтернативи. Но и не трябва да се шашкаме толкова от еко-стандартите дето ни ги налагат отгоре. Например с моята "печка" съм минал за една година около 3000 км. Мислиш, че ме гризе съвестта, че махнах запушения ДПФ? Хич даже не ме гризе. Даже се радвам, защото разхода ми падна с 1 литър, което означава, че за тия 3000 км съм изгорил 30 л по-малко нафта. Освен това колата се кара предимно извънградско, така че саждите ги дишат лалугерите и враните по къра. Мисля, че съм замърсил планетата по-малко от някой с перфектна изпускателна система, но който е минал тая година 30 000 км. Затова спа спокойно.
mapamop написа: 05 Сеп 2026 19:06 Невинаги се получава номера с нередовния градски транспорт в Русе, но като цяло и ние вкъщи го ползваме. Ако може колата не я търкалям без причина. Не я търкалям за дреболии, "да ходя до тоалетната с нея".
Браво, поздравявам те. Това е правилната политика.
mapamop написа: 05 Сеп 2026 19:06 Нека приключим джавкането че излизаме от темата в офтопик.
Ами съгласен съм в общи линии. Но както се сещаш проблема няма лесно решение при положение, че половината ни коли са дизели и то стари дизели.
Все пак има решение де. Скоро петрола ще стане $200, а дизела съответно 2,50 - 3 евро. Тогава хората сами ще слезнат от старите таралясници и няма да замърсяват планетата с излишни разходки насам-натам. wink.gif

Аватар
mapamop

Проблем с дпф

Мнение от mapamop » 06 Сеп 2026 11:17

Тинк написа: 06 Сеп 2026 08:19 Например с моята "печка" съм минал за една година около 3000 км
А тези със избушените катализатори и филтри, които въртят по 10 до 30 000 на година?
Този двигател по-горе, който по спомен да беше май 90 коня и си е "градски автомобил", за който ще ти трябва много смелост, търпение и физическа издръжливост за извънградско каране?
Тя ще пуши основно в града.
--
Тц...тц...тц...

Публикувай отговор