Проблем с маслото при Toyota Auris Facelift 2012-2013

Dropkick
Автомобил: Toyota Auris Facelift 1.3 vvti
Благодарил/а: 8 пъти
Получена  благодарност: 4 пъти

Мнение от Dropkick » 27 Авг 2026 21:49

Извинявам се ако вече има подобна тема, не съм видяла.
Имам проблем с маслото на Тойота Аурис Фейслифт 1.3 бензин 2012-2013г. :help:
Когато съм на високи обороти и ниска предавка, и подам повече газ, маслото изгаря, вътре мирише и отзад има син пушек. (Не съм го видяла с очи, така се твърди). sad.gif
Маслото го сменям 2 пъти от 5W30, минах на 5W40 Castrol Edge. (Не съм засякла кадърно на колко км какво количество гори).
Търся сервизен техник, който да се занимава с японски коли и конкретно с проблеми при двигателите, защото предпочитам ремонт, отколкото нов двигател (супер рисковано) или нова кола (отново риск, пари, качество).
Тойотата е супер запазена, няма течове, окачване стабилно, сменени филтри, течности, ремъци, интериор и екстериор запазени - затова искам да я оправя и да си я карам...
Ако някой може да даде полезен съвет, ще съм много благодарна, около мен или няма мъже, които да разбират или тези, които уж би трябвало, им нямам доверие.
Така, че ако някой опитен и вещ в сферата помогне, ще е супер! worthy.gif

Оги
Автомобил: 4 Тойоти
Благодарил/а: 71 пъти
Получена  благодарност: 40 пъти

Мнение от Оги » 28 Авг 2026 17:59

Като се изхаби маслото в момента което е, следващата смяна направете с Shell Helix ECT HX8 /забележете последните букви/ вземете 5 л, от които за смяната 3,5 , останалото за доливане. При мен същия мотор с 5/40 спря да гори с това масло след около 8 х.км, вече почерняло- до тогава- около 200 г. на 1000 км. Пробвайте преди да вземате кардинални решения.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;

Dropkick

Мнение от Dropkick » 30 Авг 2026 20:33

Shell Helix HX8 ECT 5W-30 го дават, че е ок, но за 5/40 има противоречиви мнения.
Няма ли да "износи" двигателя по-бързо, тъй като е доста гъсто, а каналите на този двигател са тесни? И ако така само временно си реша проблема, но реално я досъсипя...
Извинявам се ако задавам глупави въпроси, но тепърва се уча на някои неща.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 502 пъти
Получена  благодарност: 496 пъти

Мнение от slowtraveler » 30 Авг 2026 20:44

Лично аз винаги съм смятал, че трябва да се слага ТОЧНОТО масло (като спецификации, а не марка), предвидено от производителя...
Преди седмица помолих приятел да смени маслото, като исках Eneos... Приятеля сложил Total INEO :) И то не 5W30 (както е по спецификация), а 5W40...
Казах, че ще го сменим веднага с правилното, но приятеля (има собствен сервиз) каза 'няма проблем, автомобилът е стар и е по-добре' (да, много сме обсъждали тук и знаете мнението ми :) ) ...
Реших да изчакам... Една седмица мина. През седмицата само съпругата кара колата до работа...
Без никакъв въпрос от моя страна съпругата се оплака, че и прави впечатление, че 'автомобилът не е същият - гасне'...
Вчера пробвах какво става - при мен не е правила опит да изгасне, но при отпускане на газта понякога оборотите падат много надолу преди да си стабилизира празният ход, потреперва и т.н...
Така, че решението ми е еднозначно - поръчвам правилното масло и го сменям (или приятеля го сменя, ама с дадено от мен масло :) )... :thumbsup:
Личното ми предположение е, че поради по-гъстото масло променливото газоразпределение не работи толкова бързо/правилно, и не успява да си върне настройките за 'ниски обороти', което води до първоначалното силно снижаване на оборотите (след това компютъра си подава 'газ' и ги заковава на правилните)...
Дали съм прав - не знам, но след смяната на маслото ще видим дали ще има промяна, или е просто съвпадение...
P.S. другото ми преположение бе, че е възможно ЕКУ-то още да не си е пренастроило запазените параметри за да отрази повечето въздух заради сменения въздушен филтър, но все пак съпругата е изминала над 150км, така, че го смятам за по-малко вероятно..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 110 пъти
Получена  благодарност: 180 пъти

Мнение от zorbata » 31 Авг 2026 08:28

Казвате - тесни канали. При това положение по-гъстото масло ще е проблем, а и колата си е на години(вероятно и на км.). Не се знае колко са задръстени тези канали.
За мен не си струва риска. По скоро една промивка на дв.(макар и това да е някакъв риск) може да е в полза.
caryЦар

gena_bs
Автомобил: служебен
Благодарил/а: 618 пъти
Получена  благодарност: 138 пъти

Мнение от gena_bs » 31 Авг 2026 09:08

Дефинирай в цифров вид "високи" обороти и "ниска" предавка?
Димът не трябва ли да е сив? Маслото при горене има специфичен мирис.
Има ли черни маслени отлагания вътре в ауспуха?
Помоли някой да форсира рязко двигателя няколко пъти и да задържи 3-5s на 3000об/min. А ти гледай отстрани, не отзад, какъв цвят дим излиза.
Това на студен и на напълно загрял двг.
Друг вариант е проверка в движение, но тогава са нужни 2 автомобила и 3-ма човека.
За да не стане беля, като се загледате в ауспуха.

Не знам характеристиките на този двигателя и предавателна кутия, но обороти в диапазона 2000 - 3000 - 4000 са оптимални.
В града до 60км/ч - до 3000. Предавка - според типа на кутията 3 или 4.
Всичко нагоре води до ускорена деградация на маслото. И не само.
Пиша за стил на шофиране, не за моментна нужда от висока мощност при специфични условия.

1. Точното масло като марка и спецификация.
Чести периоди на смяна < 7500км/ 1 година с едно и също масло.
Промяната на типа му в двг може да се достигне едва след 3-та смяна с едно и също.
Промивката крие много рискове. Като се започне със типа и състава на химията, и се завърши с методиката за провеждането й.
2. Качествена диагностика и дефектовка на двг.
Според резултатите - анализ на причините.
Обикновено с новите машини се закоксоват сегментите на буталата и не могат да изпълняват функциите си.
И пак зависи от условията и режима на обслужване и експлоатация.
Едно е на 7500, а съвсем друга - смяна на масло на 25000+км.
3. Свещите - също по спецификация на 40-60000 макс. Ако ще да са титаниеви.
4. За начало сменете гумичките на клапаните (маслообиращите).
С нова гарнитура на главата и нови всички консумативи, разбира се.
Това със сигурност няма да навреди, ако се направи правилно.
За 13 години гумичките са станали не пластмасови, ами каменни. Съответно не си изпълняват предназначението.

За сервиз и специалисти не мога да помогна.
Късмет и успех!

Оги

Мнение от Оги » 31 Авг 2026 11:48

Мотор 1NR-FE от онези години е с конструктивен проблем, който е отстранен след 2013 г. Тойота са правили сервизни акции, докато са били в гаранция- са сменяли буталата и сегментите им, но някои автомобили вероятно защото тогава не са имали тоз проблем не са представени в техните сервизи за ремонт. При това положение след като измине 100 х.км. мотора започва да гори масло. Изведнъж висок раздход. Маслените сегменти / ако изобщо са маслени тез сегменти, самите те са тесни и никак не приличат на такива / са блокирани от нагар, стоят в тесните каналите на буталата и не пружинират в стените на цилиндрите. Нямат отвори, през които за изтече маслото през буталото в картера. То се задържа между тях и прегрява. На станиците на форума има повече информация за проблема. Кардиналното решение е смяна на бутала и сегменти с променените след 13 г. Това води със себе си минимум и комплект гарнитури и труд за основен ремонт.
До 100 х.км. съм я наливал само с 0/20 висок клас AMS OIL и ENEOS с клас по API SN и SN+. Мина 100-те х.км. и едни 2-3 масла 0/20 ходих след нея с лейката. Какви ли не промивки пробвах- нищо не сработи. Остана само на РИМЕТ някаква добавка за спечени сегменти, която вече така и не се налага да ползувам, защото мотора заработи без разход на масло.
Горе маслото, което посочих е представено с някакви флекси молекули /каквото и да значи това/, може да изчетете на страницата на Шел- предполагам, че химията е сработила върху нагара в продължение на 7-8 х.км. В момента мотора е с второ масло със същия вискозитет и го поглеждам веднъж месечно, като не забелязвам някакъв разход. Разхода на гориво си е същия. Пробвайте с 5/30, но ако мотора в топло състояние е шумен ще трябва да го изхвърлите и да налеете 5/40. И няма да спре изведнъж, докато сработи ще трябва да продължите да го следите често и доливате. Алтернативата е ясна.
Последно промяна от Оги на 31 Авг 2026 12:58, променено общо 1 път.

gena_bs

Мнение от gena_bs » 31 Авг 2026 12:57

Нека колежката първо провери дали действително има горене на масло.
https://www.enginecode.uk/toyota/1nr-fe-specs
https://toyota-club.net/files/techdata/ ... a_150e.htm
https://mymotorlist.com/engines/toyota/1nr-fe/
После - както си прецени.

Проблемът не е само и единствено при този мотор.
Тънките сегменти и микроскопичните размери на буталата е еко-green-супер-дупер-технологично нововъведение на практически всички двг с вътрешно горне. Някъде след 2008-2009 година.
Не, че не е имало маслоядци и преди това, но те са по други и съвкупност от причини.

Dropkick

Мнение от Dropkick » 31 Авг 2026 15:34

Много благодаря за мненията, реших, че все пак ще има диагностика на двигателя, защото с постоянното сменяне на различни масла, мога да забатача нещата още повече (така си мисля).
След диагностиката ще се разбере поне откъде да тръгна и да отхвърля или потвърдя проблеми с двигателя.
Колата е фейслифт по документи 2013, на почти 186 х км. уж.
Не карам агресивно (какво означава агресивно каране?), но при наклони и бързо изнасяне ми трябва повече газ (6 скорости има и са къси) и тогава започва да мирише - не абсолютно всеки път, но често се случва.
Нов шофьор съм, не съм веща, казаха, че миризмата е на изгоряло масло, също свидетели са казвали за синия пушек.
Четох, че макс. пробег на тези коли достига 200-250 х.км., което ако е така се чудя има ли смисъл от скъпи ремонти, но от друга страна ако двигателя се поправи, реално става "като нов" и бих могла да удължа живота и, защото като цяло тя е здрава.
И с ремонт на двигателя, все си мисля, че ще ми е по-оптималния и по-евтин вариант, отколкото да се откажа, да закупя друга (нямам пари за друга кола), която Бог знае на каква ще попадна и знаем, че при покупка на коли 2-ра ръка се искат някои основни и задължителни смени и ремонти.
П.П. Промивка на двигателя е правен с BARDAHL ENGINE FLUSH и ново масло 5W30 на MOTUL 8100 X-CLEAN EFE още почти веднага след като я взех Март 2026.
После пак имаше смяна на масло и сега последно съм с Castrol Edge 5W40.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 502 пъти
Получена  благодарност: 496 пъти

Мнение от slowtraveler » 31 Авг 2026 15:58

Оги написа: 31 Авг 2026 11:48 Мотор 1NR-FE от онези години е с конструктивен проблем, който е отстранен след 2013 г.
И тези двигатели ли са имали същият проблем като 3ZZ-FE (и други от серията като 1ZZ-FE) - за тях имаме отделна тема за горенето на масло заради прословутите бутала и сегменти.. Защото в онази тема съм писал - при мен (3ZZ-FE) сегментите залепнаха на около 30х.км. При повече километри намаляваше вероятността за блокиране поради по-големият луфт заради износването им... И според спомените ми от онова време - проблемът бе решен някъде около 2007г.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

gena_bs

Мнение от gena_bs » 31 Авг 2026 16:23

Агресивно каране е резки ускорения и спирания, постоянни високи обороти >4000, дори на студен мотор.

Това с промивката кой го предложи? Съществуваха ли признаци и предпоставки за промивка?
Преди това имаше ли горене на масло?
Бардал-мардал - е без значение. Винаги има риск от нанасяне на щети по маслената система и бутално-цилиндровата група.
Отделно при промивката се разтварят 13 годишните отлагания, които се завират на най-тесните канали на маслената система.
И - довиждане VVT-i.

Аз бих намерил доказан диагностик и специалист по двг, който да извърши дефектовката.
Без да ти разглоби двигателя на части. А след това да ги сложи в багажника ти и само да вземе едни пари!
Сама без мъж не те съветвам да ходиш по сервизи! Дори нищо да не разбира е по-добре, отколкото да си сама.
Късмет още веднъж!

Аватар
max-2
Благодарил/а: 59 пъти
Получена  благодарност: 162 пъти

Мнение от max-2 » 31 Авг 2026 16:44

На по стар двигател 4афе лийн бърн имах около половин един литър на 10000 км разход на масло. Не пушеше при продължително спускане на моторна спирачка и последващо подаване на газ, както класически пушат колите при заминали гумички. Пушеше като дам 4000 оборота на място постоянно. Смених гумичките с оригинални от Люцкан и след 8 10 хиляди километра спря да гори масло въобще.
Carina E 4AFE LB 1992

Dropkick

Мнение от Dropkick » 31 Авг 2026 16:52

Промивката беше направена по препоръка на приятел (затова им нямам доверие и вече не е приятел), тогава пък съвсем нищо не знаех и правех, каквото ме посъветваха.
Дано с тази промивка не съм аз причината за тия главоболия, вече много ми писва - всички разбират, всеки дава акъл и накрая - никой нищо не разбира..
Мисля, че съм намерила такъв сервиз, специализирани са в ремонти на двигатели вкл. на японски коли, да се надяваме!
Благодаря, ще взема някой мъж да ми свети...
П.П. Не карам агресивно.

Оги

Мнение от Оги » 31 Авг 2026 17:40

Промивките в случая не работят и са без ефект.
Синия пушек означава, че трябва да вдигате щеката често и да доливате. Ако мотора остане без масло може да блокира насред път. Научете се да следите нивото му, не е философия.

Dropkick

Мнение от Dropkick » 31 Авг 2026 17:55

Оги, Зная как да следя маслото и го правя редовно. Благодаря за отговорите на всички ви. smile.gif

Публикувай отговор