Мнение
от Monster » 13 Юли 2026 16:50
Отвън - по-скоро за къмпинг оборудване или за някакво захранване на къщата, когато е спрял тока (макар, че тези 3.7 kw са далеч от потенциалните нужди, които би покрил по-добре V2H сценария). За вътре - четох, че в старата Model Y портовете Type C не ставали за лаптоп, но в новата уж стават (и пак зависи от модела лаптоп). Те и двата 12V порта биха могли да се ползват (посредством инвертор) за 220V уреди до 150W, но при Шкода (и не само) се предлага 3.7 kW контакт в интериора, което Тесла явно не планират да въведат в колите си. Има лаптопи с повече от 200 W зарядни, които за съжаление не биха могли да се подкарат безопасно с предлаганото от Model Y. Преди 4 години като купувах Равката имах такъв лаптоп и тъй като Равката имаше 220 волтов контакт със само 150 W платих на ТМ Ауто (безбожна от сегашната ми гледна точка сума), за да ми инсталират 1000 W инвертор, вързан към акумулатора на колата. Ползвам го и до ден днешен, но честно казано нуждите ми се смениха и вече ползвам лаптопи под 150 W, та в този ред на мисли и стандартния контакт в Тойотата, респективно изходите и в Тесла Модел Y биха ми свършили работа към момента за нуждата на лаптопа. И все пак смятам, че един 3.7 kW контакт не би бил излишен, за да не трябва всеки път да смяташ кой електроуред ще е съвместим с колата и кой не.