Размер дюзи и налягане...

Двигателист
Автомобил: Avensis 3S-FE,RAV4 XA30 1AZ-FE
Благодарил/а: 31 пъти
Получена  благодарност: 94 пъти

Мнение от Двигателист » 26 Яну 2024 21:53

Накратко - смених го, доста по-добре се държи налягането, отново преключва на газ на студено без забележки. Както предполагах, наложиха се леки настройки. Дългите тримове в момента са до +/- 3%. Максимално газово време 16 мс. Номинално налягане 1 бар (по-точно 105 кПа), при максимално натоварване пропада до 80 кПа. Сместа, доколкото мога да я наблюдавам си е основно 0.95-1.00, не обеднява на макс, засега. Не разбрах точно какво прави обд корекцията, как го прави и дали го прави при мен... За момента я изключих. Ще проверя след 1000 км, примерно как изглеждат нещата. Сега предстои да си купя и бутилка, защото тази е на 10 години.

Двигателист

Мнение от Двигателист » 08 Фев 2024 20:48

След почти 1000 км, без да пипам нищо, тримовете са следните. +7, +3.9, +3.1, +2.6, 0.0. Явно има 5-6 товарни диапазона, в които се записва конкретен дълъг трим. +7 е само на празен ход. Чудя се, дали да го пипам изобщо, или да не се фиксирам излишно. Няма проблем със студения, или с топлия старт. Разходът - около 10.6/100, предимно извънградско. ОБД корекцията е изключена.

Двигателист

Мнение от Двигателист » 09 Ное 2024 19:25

Така... След като направих настройките доста добре, нямаше проблем над 10-15хил. км. За съжаление, последните седмици забелязвам колебливо повишение на оборотите след студен старт, а последните дни и след топъл. Няма изпускане на газ от изпарителя във вакуумната линия. Нещо се е "разместило"... tooth.gif
Честно казано, понякога ми писва от тези газови уредби, но няма как. При 25-30 хил.км си има икономия.
Сега карам на бензин. Удобен момент да зануля адаптациите и да засека реален разход на бензин.
Иначе, проблема явно е в увеличаване на газта, поради непонятни причини, което води до намаляване на времената на бензин, респективно лош старт (бедна смес) и заглъхване...

Двигателист

Мнение от Двигателист » 13 Яну 2026 20:28

Да попиша отново малко в темата.
Значи, от време на време свързвам телефона към диагностичната букса за да видя какво се случва с корекции (тримове) и смеси. Както съм писал, поне при моята стара уредба (2012 г), постоянно данните се менят и все нанякъде се изместват, макар и не прекалено. Нямам представа как се държат съвременните уредби. Както и да е... Днес реших да проверя режима, който е най-опасен, според мен – пълна газ. Неприятно, но сместа отказа да спадне под ламбда 0.95, като имаше и моменти с постоянно 0.98-0.99-1.01... Да кажем преди няколко седмици да съм гледал пак и не беше така. За да е ясно, че проблема не се иниицира от бензиновият компютър, следя и исканата ламбда, която в случая си беше както обикновенно за такъв режим – 0.86-0.88. На останалите режими (с обратна връзка/open loop) проблеми няма. Там бензиновият компютър си достига бързо исканата смес с относително добри корекции (дълги до 5%, къси и те до 5, в редки случаи 7-8). С едно изключение, което не мога да го разбера и за него ще пиша по-надолу.

Понеже надълго и нашироко в другата тема се коментират проблемите с глави и клапани – ами ето една причина. Особено, ако колата е и с ръчни скорости, при определ стил на шофиране може много често да работи с бедна смес в този режим, а там обратна връзка няма и чек няма да светне. Докато не стане нещо – клапан, катализатор...
Още нещо, понеже по-рано в темата коментирахме и големите дюзи. Ами да, хранят добре в силовите режими, днес колкото и да се мъчих време над 16-18 мс не видях. Но за сметка на това на празен ход, вече положението не цветущо, както когато са по-новички. След 30-тина хил.км. явно има някаква неравномерност по-цилиндри на малките времена (3.6-3.8 мс), защото и тримове и равномерност на око, не са ок. Също така проверих и налягането, есе пак е як студ тези дни, но отново, както и преди, когато не се наблюдаваше обедняване, налягането не пада под 80 кПа.

А сега за изключението, за което споменах по-нагоре. Има една клетка, или клетки от горивната карта в зоната на минимални обороти и натоварване (време). В тази област, когато двигателят работи на място всичко е точно. Малки корекции. Но в същата зона се попада и в движение, когато например намалявам към светофар, но вече сме излязли от принудителен празен ход, тоест подава се гориво, колата си пълзи, малко като по инерция, но не съвсем (автоматик е). И тогава явно горивото е прекалено много, защото късият трим отива на -15 - -20%, с постепенно намаляване докато спра на място. Тук съм малко в шах, защото клетката е една, а поведението е абсолютно противоположно в двата случая. И докато, в примера със светофара, това е за кратко, и не предизвиква дългосрочна корекция, то при някакво по-продължително планинско спускане, понякога ситуацията се задържа по-дълго, което води до записване на висок отрицателен дълъг трим, който прецаква нещата. Излишно е да казвам, че на бензин проблем няма.

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 182 пъти
Получена  благодарност: 721 пъти

Мнение от mapamop » 13 Яну 2026 20:47

Ако газовите ти дюзи (вероятно) са на края на колектора, преди смукателните портове на главата, ги погледни дали не са се "асфалтирали" с масло от картерната вентилация.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

Двигателист

Мнение от Двигателист » 13 Яну 2026 21:31

Там са да, пък и този комплект реално го инсталирах с доста къси 2-3 см маркучи (отделни дюзи), та е много по-близо до порта от преди (рейка с 20-25 см маркучи). Но дюзите са Hana, тоест не са разглобяеми и реално не мога да видя какво се случва вътре. Но вероятно мизерията си е от самото гориво (пропан-бутан), което предполагам води до изменение на времето за реакция (отваряне/затваряне) на дюзата, което пък увеличава грешката в дозирането при малките времена, но почти не влияе на големите.

Нямах достаъчно време да сравня температурата на отработените газове (EGT), на газ с пълна газ и ламбда 0.98-1.01 (колкото излизаше днес) и на бензин с правилната ламбда 0.86-0.88. Че ми стана интересно...

Друго, което ми е любопитно, макар да няма пряко отношение с газовите, дали има някаква защитна стратегия на впръскване, ако се установи прекалено висока EGT? В смисъл обогатяване. Което пък при наличие на газ, според мен ще доведе до опасен порочен кръг - преобогатяване, което не води до нищо добро, защото подаваме изпарен газ... Но това е встрани от темата.

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 13 Яну 2026 22:13

Нищо не ти пречи да ги свалиш и изпереш на ултразвук със препарат за измиване на маслен нагар. Единствено проблема е с панаира по демонтажа, и е неприложимо доколкото знам за пиезоелектрични елементи. Но мисля че в случая, повърхностно казано дюзите ти са "глупав електромагнитен клапан за водата на пералнята" - иглен клапан с бобина.
Моите общо 3 чифта, въпреки че са карани само на бензин не пръскаха "на ветрило". След "прането" и смяната на цедките им разликата беше генерална в струята. Зелените на Авенсиса излязоха посредата на границите на дебита, както ги дават по сервизно - и двата комплекта - заводските на 397 000 и моргаджийските на незнаен пробег (уж на 120 000 мили).
Със ваната няма нужда да ги разкапсуловаш. Просто ги пускаш вътре и ги караш да "щракат". Дали на ръка с бутон и примерно 5-6 волта, или със импулсен генератор на 12 - ти си прецени. Аз си имам импулсен генератор, вана и препарат в излишък.
Мисля че и бензиновите ти ще са спечени с маслен нагар, предвид че имаш времена в които не пръскат бензин.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

Двигателист

Мнение от Двигателист » 13 Яну 2026 22:38

mapamop написа: 13 Яну 2026 22:13 Мисля че и бензиновите ти ще са спечени с маслен нагар, предвид че имаш времена в които не пръскат бензин.
Със сигурност са далече от оптимума, като на всяка газаджийка, макар да се старая от време на време да карам само на бензин. Също и гледам да не остарява и самия бензин в резервоара, което е предпоставка за бъдещи мизерии по горивната уредба. Засега не усещам проблеми нито по тримове, палене, работа на бензин като цяло, но рано, или късно и това ще стане.

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 14 Яну 2026 00:07

Трима от -22.5% дойде при мен почти рязко. В началото според сезона се въртеше между -4% и -8%. После леко скочи на стабилни -11% до -12%. Миналата година на два пъти влезе с сервизен режим - веднъж зарад -39% и веднъж зарад -41%. Лятото беше -14.5%, оня ден на -10 беше -22.5%. На +/-25.01 съм в кюпа. Заради тоя трим прах дюзите и открих доста кофти факти - че са клеясали от опечено масло и че им ги нямаше цедките - буквално мрежичките ги нямаше. И това от 14 дюзи. Излязоха от тях общо 2 мрежички и половина. Играх си с моите 8 налични и 4 от моргата, които бяха карани на газ и пикаеха в затворено положение. Плюс още две с разцепени корпуси че бяха карани на газ.
Та в тоя ред на мисли си погледни и двата вида дюзи. Жегата не влияе добре на бензиновите - опича маслото в разпръсквача, и самата дюза може да не дозатваря, дори и измита. Пробвай ги дали текат на изключено/затворено състояние. Газовите са ясни - вероятно са пълни с маслен нагар.
При мен останаха клапани на масата само - сменено всичко останало, вкл. дюзи с проверени такива.
При теб може да е смесица от фактори заради газта.
Не е изключено бензиновите дюзи да изпускат по някоя капка бензин ако газовата уредба не гаси помпата, а прекъсва дюзите. Виждал съм и двата вида монтаж на газ - със прекъсване на помпата, и със прекъсване на захранването на дюзите.
--
Тц...тц...тц...

Двигателист

Мнение от Двигателист » 14 Яну 2026 19:41

mapamop написа: 14 Яну 2026 00:07 Не е изключено бензиновите дюзи да изпускат по някоя капка бензин ако газовата уредба не гаси помпата, а прекъсва дюзите. Виждал съм и двата вида монтаж на газ - със прекъсване на помпата, и със прекъсване на захранването на дюзите.
Има привърженици и противници и на двете схеми. Аз си спирам помпата винаги. Сега, ако газова работи в смесени режими (подава и бензин и/или преминава само на бензин при определени услови), тогава разбира се, трябва да остане включена.

Публикувай отговор