[Аурис Е15] Клаксонът спря да работи. Здрав предпазител.
- batececo
- Благодарил/а: 438 пъти
- Получена благодарност: 21 пъти
Здравейте!
Поради редовна и продължителна употреба (пълно е с овчари), клаксонът спря да работи. Викам си лесна работа, ще сменя бушона. Да ама не. Изглежда здрав и го мерих с мултицет - здрав е.
На пръв поглед има една гайка с ключ 10 и 1 букса, ноооо, за да се стигне до там се сваля цялата броня, ама цялата. Не просто да се откачи леко, а се сваля цялата. Гледах няколко клипа, този е най-ясен:
Някой сменял ли е клаксон на Аурис Е15 и дали може да се избегне сваляне на бронята? Иска ми се, но нямам ръце на гинеколог...
Също така, и без това ще се сменя, иска ми се да сложа с по-хубав звук, този звучи меко казано ужасно. Гледам в аутодок, там ми дава много варианти, но не знам колко са съвместими, а и ... иска ми се да ги чуя...
Благодаря предварително за мненията и съветите!
Поради редовна и продължителна употреба (пълно е с овчари), клаксонът спря да работи. Викам си лесна работа, ще сменя бушона. Да ама не. Изглежда здрав и го мерих с мултицет - здрав е.
На пръв поглед има една гайка с ключ 10 и 1 букса, ноооо, за да се стигне до там се сваля цялата броня, ама цялата. Не просто да се откачи леко, а се сваля цялата. Гледах няколко клипа, този е най-ясен:
Някой сменял ли е клаксон на Аурис Е15 и дали може да се избегне сваляне на бронята? Иска ми се, но нямам ръце на гинеколог...
Също така, и без това ще се сменя, иска ми се да сложа с по-хубав звук, този звучи меко казано ужасно. Гледам в аутодок, там ми дава много варианти, но не знам колко са съвместими, а и ... иска ми се да ги чуя...
Благодаря предварително за мненията и съветите!
- Прикачени файлове
-
- Screenshot_20260114_091206_YouTube.jpg (782.6 KiB) Преглеждано 440 пъти
-
- Screenshot_20260114_091239_YouTube.jpg (699.1 KiB) Преглеждано 440 пъти
-
- Screenshot_20260114_091851_YouTube.jpg (859.48 KiB) Преглеждано 440 пъти
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 182 пъти
- Получена благодарност: 722 пъти
Слаба маса към купето вероятно. От снимките изглежда да е същата като на Авенсиса и Корола-Версото. Букса с един пин и маса/минус през ръждясалата планка и ръждясалия винт. На Авенсиса са две и едната отдавна е сменена с такава от Насран Алмера-Тино.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
- Akima
- Автомобил: Altezza
- Благодарил/а: 132 пъти
- Получена благодарност: 227 пъти
Някой с по-малки лапи може да развие без да сваля нацяло - търкайте със скоч брайт или подобна абразивна гъбка.
- mapamop
Или ако има начин да се извади само решетката с емблемата. На Корола-Версото имам бегъл спомен че излизаше и влизаше елементарно, без да се рита цялата броня на земята. На Легена не е толкова тривиално, но там успявам да си вкарам неособено малките пипала през отвора между гредата на радиаторите и маската.
Планката е от 2 части - разделят се шкурят се или каквото ще се правят, и се слага между тях алуминиева или медна тенекийка, така че винта да опира в отворите. Задния винт на тромбата му се зачиства резбата с плашка м6*1мм, намазва се с медна грес, и се монтира обратно с нова гайка. Горе винта също му се зачиства резбата в гредата, клепа се с медна грес и се слага нов винт. Обувката на буксата и тя е окислена - нова и медна грес преди монтажа. И така последните 4 години си свиря по разните свободно прелитащи добитъци по улиците.
Основно е окислена обувката, винта на тромбата към планката (мисля да беше от мед или месинг), и винта към купето.
Поне не е хлОпел и да е навряна в калта зад левия халоген, долу ниско..... че и такива спомени пазя. Там се сменя вече и гипсираната от калта сирена.
Проблемът е обикновено доста по-комплексен и може да не проработи чак толкова късмета:
Планката е от 2 части - разделят се шкурят се или каквото ще се правят, и се слага между тях алуминиева или медна тенекийка, така че винта да опира в отворите. Задния винт на тромбата му се зачиства резбата с плашка м6*1мм, намазва се с медна грес, и се монтира обратно с нова гайка. Горе винта също му се зачиства резбата в гредата, клепа се с медна грес и се слага нов винт. Обувката на буксата и тя е окислена - нова и медна грес преди монтажа. И така последните 4 години си свиря по разните свободно прелитащи добитъци по улиците.
Основно е окислена обувката, винта на тромбата към планката (мисля да беше от мед или месинг), и винта към купето.
Поне не е хлОпел и да е навряна в калта зад левия халоген, долу ниско..... че и такива спомени пазя. Там се сменя вече и гипсираната от калта сирена.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
- batececo
Сутринта работеше неколкократно, не мисля, че е слаба маса, щеше да дава симптоми, щеше да прекъсва или да не работи. Гледах днес каквото успях да видя през решетката, не изглежда ръждясала планката. Колата се мие често и няма ръжда.
Тука намерих едни гърци само леко открехват горната част на бронята и успяват да достъпят клаксона:
Отварям Нисан групите да търся двутонални, благодаря за идеята. Имаш ли спомен дали са с една клема?
Ето как звучат (може да се чуе каква е разликата) ОЕМ и двутонален:
- mapamop
Във електротехниката няма чудеса - има слаб контакт, липса на контакт и късо съединение. Всичко друго е частен случай на првдното. И моята прекъсваше когато реши, или умираше докато квичи. Виж си плюсовата клема както ти писах. Започни от нея и другото може да ти се размине за в топло време
Нисанските и май генерално азиатските са със един крак. Може да си забършеш от Магарцедес А класа но минуса ще трябва да си кербоваш кабел с обувка и обувка с отвор, за да го изведеш на купе/маса втората клема. Според заеси колко ти се играе вляво има заработено за втора тромба, но ти липсва кабел с упореден плюс.
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
- batececo
Още един потенциален виновник: реле. Не очаквах за 60 W да има. Вади се един блок с бушони, един от които е този за клаксона и ако правилно съм разбрал, там трябва да е релето:
https://www.drive2.ru/l/496259351590207990/
Утре ще се опитам да проверя.
https://www.drive2.ru/l/496259351590207990/
Утре ще се опитам да проверя.
- mapamop
На Авенсиса е еднакво с това за вентилатора на двигателя. Огледай за същото такова по таблата. Но ме съмнява да е реле. По-вероятно да са окиси около тромбата.
Ако е пипан волана виж под еърбега да не се гъбарка кабела за масата на модула който натискаш клаксона. Стойката на еърбега един вид.
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
- batececo
Воланът не е пипан. Отпада релето. Чувам го отчетливо (сутринта пробвах). Уикенда ще открехна бронята отгоре по гръцкия метод и ще проверявам маси и т.н...
- max-2
- Благодарил/а: 53 пъти
- Получена благодарност: 139 пъти
На две три сватби на карината спираше клаксона от прегряване. Първия път мислех, че има проблем, но след пет минути започна да свири все едно нищо не е било. В купето нищо не се чуваше, все едно не си натисн ал клаксон.
Carina E 4AFE LB 1992
- mapamop
Едва ли автора на темата всеки ден се движи в режим на линейка с пациент, или всеки ден да участва в някоя сватба или абитурентски бал.
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...
- zorbata
- Автомобил: RAV4 GR PHEV
- Благодарил/а: 77 пъти
- Получена благодарност: 134 пъти
Сутрин е по-влажно и "масата" е една идея по-добра. От друга страна когато масата е слаба, съпротивлението е по-голямо токът който минава през това място го нагрява и контакта се губи.
Можеш да експериментираш като сипеш вода на мястото(сещам се и за контактен спрей ама не съм сигурен дали ще проработи) ако свирне значи е кофти маса.
caryЦар
-
gena_bs
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 489 пъти
- Получена благодарност: 113 пъти
Започни от най-лесното!
Сигурен ли си, че бутоните на волана за клаксона (и не само) и техните връзки са изправни?
Това, че релето е изправно провери ли го с мост на силовите му контакти?
Някакви индикации на таблото и на диагностика има ли за момента на повредата?
Без значение за какво.
При мен на друг автомобил проблемът беше в разпаднали се бутони на волана.
Добре, че не разхвърлих половината предница, каквото и ти смяташ да направиш.
Сигурен ли си, че бутоните на волана за клаксона (и не само) и техните връзки са изправни?
Това, че релето е изправно провери ли го с мост на силовите му контакти?
Някакви индикации на таблото и на диагностика има ли за момента на повредата?
Без значение за какво.
При мен на друг автомобил проблемът беше в разпаднали се бутони на волана.
Добре, че не разхвърлих половината предница, каквото и ти смяташ да направиш.
- mapamop
Вероятно са изправни. След като че чул релето да щрака.
Евентуално може да се захрани на управляващите контакти и да се мери с уред дали наистина контактора му работи. Вероятно работи - в Авенсиса още си е заводското реле от 12.12.2005.
Няма диагностика на тази система - и да не работи, нищо няма да светне. Просто не свири сирената.
Няма такива - ламаринен модул от дебела ламарина, под еърбега с две яки пружини във пластмасови втулки, захранен с +12, като натиснеш клаксона взема маса/-12 от основата на волана и от пръта на волана. Единственото слабо място на механизма е тънкото черно кабелче идващо от лентовия кабел и е хванато с меден нит за ламарината. Ако е скъсан/откачен кабела (както аз направих докато си играх за смяната на бутоните на волана с фейслифтови), няма клаксон.
Ето ти снимка как изглежда волана на Авенсис Т25. На този Аурис само формата е различна но конструктивно си е същият:
download/file.php?id=39685
Даже се вижда черното хвърчащо кабелче без което няма клаксон
Чистият вариант е някой да натиска клаксона, а втори човек да мери напрежение на буксата на сирената. Ако няма напрежение вече може да е реле или механизма във волана. Ако има се разследва къде се губи контакта. Но това пак опира до хвърляне на бронята на земята. А въпроса беше, как да не се хвърля бронята на земята.
--
Тц...тц...тц...
--
Тц...тц...тц...