Странно тракане под таблото - Avensis T25 2.0 D4D

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 171 пъти
Получена  благодарност: 647 пъти

Мнение от mapamop » 18 Фев 2025 09:46

dzvonko написа: 17 Фев 2025 12:07 SB1ME3JE30E058190
Със "климатроник":
- две моторчета за позицията на струята на обдухване в дясната част на тялото на климатика, отляво на тялото на вентилатора на купето, плюс едно за рециркулацията върху лявата част на вентилатора на купето. Едно в лявата част за лявата зона.
Със "обикновен климатик":
- същото като по-горе, но липсва лявата зона за шофьора.
https://japan-parts.eu/toyota/eu/2014/a ... ler-unit/1

Едни бленди са на зъбни колела и назъбени водачи, за да контролират температурата и посоката на обдухване. Ако не са зацепени зъбните колела правилно, няма да работят разни режими и ще има грешка в раздела за климатика на Техстрийм.
Захранването за всички клапи започва от лявата страна и свършва в моторчето за рециркулацията, във последователно свързване тип "свински черва"/daisychain.

Знам как се поправя това, но не и в това време, и вероятно няма да ви хареса колко време ще отделя за него.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

dzvonko
Автомобил: Auris 1.6 2014

Мнение от dzvonko » 18 Мар 2025 13:41

Със "климатроник":
- две моторчета за позицията на струята на обдухване в дясната част на тялото на климатика, отляво на тялото на вентилатора на купето, плюс едно за рециркулацията върху лявата част на вентилатора на купето. Едно в лявата част за лявата зона.
Със "обикновен климатик":
- същото като по-горе, но липсва лявата зона за шофьора.
https://japan-parts.eu/toyota/eu/2014/a ... ler-unit/1

Едни бленди са на зъбни колела и назъбени водачи, за да контролират температурата и посоката на обдухване. Ако не са зацепени зъбните колела правилно, няма да работят разни режими и ще има грешка в раздела за климатика на Техстрийм.
Захранването за всички клапи започва от лявата страна и свършва в моторчето за рециркулацията, във последователно свързване тип "свински черва"/daisychain.

Знам как се поправя това, но не и в това време, и вероятно няма да ви хареса колко време ще отделя за него.
След проверка в Тойота казаха, че заради счупена ос на клапите, които регулират потока към челното стъкло, моторчето не работи правилно и тракането е защото моторчето не спира когато трябва, което води до прескачане на зъбци и щракане. Само оста не се сменяла при тях и обявиха неразумна цена за цялата кутия с клапите (със смяната ще е на цената на половината кола)

Тук идват двата важни въпроса към mapamop
- може ли да се изключи само моторчето от някъде, за да спре това побъркващо тропане първоначално
- колко време ще ти отнеме и кога ще можеш. Ако искаш пиши на ЛС да разменим телефони (защото видях, че ти не отговаряш на ЛС)

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 18 Мар 2025 15:48

dzvonko написа: 18 Мар 2025 13:41 може ли да се изключи само моторчето от някъде, за да спре това побъркващо тропане първоначално
Ще спре да работи климатика/климатроника. Може да откачиш буксата, но каузата е загубена, защото ще трябва да вдигнеш горната част на таблото, и много вероятно да освободиш и дясната част на долната част на таблото, за да извадиш или мръднеш вентилатора. Затиснал е много приятно буксата и няма как да бръкнеш. Ако може да прежалиш парно и климатик - извади му предпазителя.
dzvonko написа: 18 Мар 2025 13:41 колко време ще ти отнеме
Много, съдейки по Авенсис Т27, и предвид че такава не съм разглобявал, и ще ми отнеме време да гледам и да мисля преди да разглобявам. Целта е да не се чуват последиците от разглобяването.
Хвърли ми телефонен номер на лично. Ще ти отговоря и ще се чуем като съм наясно с фактите. Няма да е съвсем веднага отговора, докато си избистря фактите, но ще е примерно с 1-2 дни закъснение.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Тц...тц...тц...

ise76
Автомобил: Авенсис Т25 2.0 бензин 147 к.с

Мнение от ise76 » 08 Авг 2025 13:13

Здравейте момчета при мен на Авенсис Т25 бензин комби 2005г след дълго щракане и пиукане под таблото отказа да премества струята в краката и към предното стъкло предполагам че е централното моторче което бе свалено като в клипа от колегата от Турция

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 08 Авг 2025 13:34

ise76 написа: 08 Авг 2025 13:13 централното моторче
Грешно предположение.
Това зад голямата черна букса от снимката е:
download/file.php?id=34792
Сваленото моторче, със махната кръгла "шайба" с каналите:
download/file.php?id=34794

Сваля се табло, вади се вентилатора на парното заради задният трети винт. Успех с гмуркането, и внимавай да нагласиш трите рамена в каналите им. Гадна работа е да го извадиш и върнеш обратно. Дори и на мен ми отнема 4-5 часа да го извадя и върна обратно.
--
Тц...тц...тц...

ise76

Мнение от ise76 » 08 Авг 2025 14:31

Колега може ли да се чуем ако е удобно. 0876333042

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 08 Авг 2025 15:16

mapamop написа: 08 Авг 2025 13:34 чуем ако е удобно
Стреляй тук ако имаш въпроси, макар че не виждам нещо за което да не е писано в първите 3-4 страници на тая тема.
Странична забележка - аз не бих си оставил телефонния номер написан на уличен стълб. Същото е и с форума, който е достъпен от цял свят.

В общи линии имаш да извадиш вентилатора на парното, да си бележиш рамената кое в кой канал влиза, и да извадиш моторчето на клапапата. Като е извадено навън бележиш оста/колелото къде е застанало и отваряш щипките на машинката. Чистиш, смазваш наново и сглобяваш обратно всичко.
Как се вади вентилатора на парното и се чисти машинката съм писал преди години и съм оставил снимки.
Не виждам драмата, предвид че всичко е добре документирано.
--
Тц...тц...тц...

ise76

Мнение от ise76 » 08 Авг 2025 21:05

Всичко както си описал го направих благодарение на опита ти и това което си описал свален вентилатора ревизирани са трите моторчета от лявата страна сложих подложки за да не се вади спиралата монтирано всичко въпреки че видях зор с това моторче докато го сложа ръководещо клапата .Като краен ефект се появи обдухването на стъклото но също така не спира струята отпред на таблото при всяка позиция ,както не духа в краката .При промяна на температурата си духа студено от климатроник а но топлото го няма идваше ми да се гръмна .Свалих жарката и погледнах дали се движат моторчета та при промяна на позициите но не 😡😡😡 рамената не се помръднаха.Къде може да съм сбъркал.Дали при ревизирането да съм обърнал полюсите на моторчета та или незнам .Вече нямам и топло освен че не духа и в краката а на стъклото и отпред си духа във всякаква позиция .

Аватар
mapamop

Мнение от mapamop » 08 Авг 2025 23:39

Топло-студено от лява/дясна страна ти го правят клапите отляво зад километража приблизително или в долния ляв ъгъл на жабката. Те са температурните "миксери" за лява и дясна зона на климатроника. Те са с рамена.
Средната клапа вдясно, посредата на климатичното тяло, тази с "кръгчето" ти отговаря за посоката на обдухване.
Няма много варианти за грешки, но са неприятни за отстраняване.
На "температурния миксер" ако обърнеш поляритета, ще върти наопаки и ще вдига грешка че е спрял преди да си е достигнал позицията, понеже рамото не му позволява да се върти на пълен 360 градуса оборот. Би следвало в режим на самодиагностика да ти излезе грешка.
Ако си му разместил брутално позицията при сглобяване на самото серво просто го закачаш да виси на кабела и си играеш с климатика да се паркира в нулева позиция. След това го окачаш на мястото му.
Същото е и със клапата за режимите - ако си обърнал поляритета ще блокира, или ще върне сигнал за позицията си извън очаквания от компютъра и ще генерира грешка. Малко по щекотливия проблем е като объркаш каналите на рамената, защото ще блокират моторчето при конкретни режими или ситуации.
Или си вкарал горното и задното рамо в един и същи канал, както аз правя редовно та се налага втори коригиращ опит за монтаж. Тия неща се тестват преди да върнеш вентилатора, че после боли кръста.
Пусни си климатика в режим на самодиагностика и виж какви грешки ще изплюе. Може да ти се размине второ разпиляване, макар да ме съмнява.
--
Тц...тц...тц...

Публикувай отговор