Колата е комби MY1998, без тонировка, климатичната система е с 900g R134a, с оригиналния бутален компресор Delphi.
Ако някой го интересува, мога да напиша и part#.
Май 2012 направих основна профилактика на системата, обслужване на компресор, нов кондензер и дехидратор на Nissens.
Оригиналният радиатор буквално се беше разпрашил и елементите му падаха дори при нежно докосване.
Германци, какво да ги правиш!
В средата на май 2024 проверка за пропуски и повреди, вакуумиране, азот, профилактика.
Замяна на двата клапана (НН и ВН), пълнене с нова машина.
Тестване на системата с манометри и термометри в рамките на 30 минути.
Всичко както си му е редът. Останалите компоненти на климатичната система са оригинални, заводски.
Причината за последната профилактика е частична загуба на хладилен агент.
Оттогава сумарно климатикът не е работил и 3 часа.
Ето и резултатите от измерванията на температурата в купето.
Уточнявам, че бях сам в автомобила и нямах възможност да записвам по-често показанията:
1.Външна температура в 11:10: +26.5*C на сянка/ в колата на същото място под дървото: +27.5*C.
2.След проветряване с отваряне на предните врати, двете температури се изравниха.
Това е и началната стойност:
+27.5*C, като 1/2 от шиша на термометъра е във централния въздуховод
3.Стартиране на двг на място, всички въздуховоди отворени и в хоризонтално положение,
посока на въздушната струя - напред и в краката, климатик на най-ниска температура,
вентилатор на 1 степен от общо 4, вътрешна циркулация.
Замерванията след първоначалното са при движещ се автомобил!
+27.5*C, след 2' > 11.5*C, след още 2' > 5.6*C, още 2" > 2*C.
Оттам нататък температурата се колебаеше
между +0.8*C и +2*C.
Субективни усещания - буквално ми замръзваха пръстите на ръцете на волана,
дискомфорт в рамената и шията от завихрянето на въздушните потоци.
4.Включих вентилатор на 4 степен (максималната).
За под 30s температурата от 1.2*C стана 3.8*C
5. Отново върнах на 1 степен вентилатора, изчаках показанията да достигнат същите 1.2*C.
Изключих вътрешната циркулация и пуснах "свеж" въздух от ауспуха на един СВ golf, който ме засече на Jumbo.
Но това е лирично отклонение.
В резултат температурата нарасна до 1.8 - 2*C.
6.Последно - вътрешна циркулация с изключен вентилатор.
Минималната стойност на температурата падна до абсолютно рекордна ниска стойност!
Термометърът отчете
-0.1*C!!! при 28*C външна.
Моментално включих на 4 степен вентилация, за да не замръзне нещо по-системата.
До момента най-ниското показание, което съм виждал на този термометър беше +0.8C миналата година.
Термометърът даже си го пазеше в паметта.
Който не вярва, мога да устроя тестово шофиране. Срещу почерпка, разбира се.
Та такива ми ти работи по въпроса с охлаждане, климатизация и субективни усещания!