За логиката и рационалността

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
gimara
Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
Благодарил/а: 49 пъти
Получена  благодарност: 102 пъти

Мнение от gimara » 12 Мар 2025 19:07

WoLF написа: 12 Мар 2025 19:04 Ако има опасност от катастрофа - да.
Опасност винаги има.

Аватар
memorex
Автомобил: avatar
Благодарил/а: 81 пъти
Получена  благодарност: 64 пъти

Мнение от memorex » 12 Мар 2025 19:12

Опира до добра преценка и оценка на риска/както му казват/.Дори и да ненавиждам движещите се с 200 си спомням за филма "СКОРОСТ" .Не е лесно да се осъзнат последствията при определени условия и за кратко време.
"Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората."
'Without data, you’re just another person with an opinion', W. Edwards Deming

Аватар
max-2
Благодарил/а: 40 пъти
Получена  благодарност: 100 пъти

Мнение от max-2 » 12 Мар 2025 19:41

Всичко е много просто, но не за прости хора, както каза Слоутравелер. Като ви настига някой, отстъпете лявата лента при първа възможност, без да се налага да се набиете със спирачки зад някой тир, разбира се. Като е колона и дясната лентае заета - не е задължително да отстъпвате, но пак има първа възможност малко по-късно, а това е когато колоната вече е по-бърза от вас, а вие искате лявата лента и започвате да създавате втора колона.
Carina E 4AFE LB 1992

Аватар
WoLF
Благодарил/а: 636 пъти
Получена  благодарност: 249 пъти

Мнение от WoLF » 12 Мар 2025 19:43

Всичко се решава с по-често следене на огледалото. Не ме натоварва особено, а спестява доста случки. Рядко ми святкат и не защото не им се иска tooth.gif В интерес на истината Приус-а и Форд-а се справят почти еднакво с ускоряването от 120/130 до 150/160 cool.gif
ИзображениеИзображениеИзображение

Krachunov
Автомобил: Тойота корола
Благодарил/а: 70 пъти
Получена  благодарност: 38 пъти

Мнение от Krachunov » 12 Мар 2025 22:11

max-2 написа: 12 Мар 2025 19:41 Всичко е много просто, но не за прости хора, както каза Слоутравелер. Като ви настига някой, отстъпете лявата лента при първа възможност, без да се налага да се набиете със спирачки зад някой тир, разбира се. Като е колона и дясната лентае заета - не е задължително да отстъпвате, но пак има първа възможност малко по-късно, а това е когато колоната вече е по-бърза от вас, а вие искате лявата лента и започвате да създавате втора колона.
Ако поне половината го правеха, света щеше да е по - добро място. Но хората масово не знаят не могат или не искат да карат както трябва.
Дори с 90 като карат по магистрала, пак ги виждам на влакче през 1 кола разстояние и съответно, като реши че иска да изпревари влиза в лява и тепърва влиза в обороти.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 317 пъти
Получена  благодарност: 344 пъти

Мнение от slowtraveler » 12 Мар 2025 23:13

Да, това е част от автомобилният 'шахмат' по магистралите... Вниманието върху цялата околна обстановка позволява със съвсем леки корекции на скоростта да избегнеш конфликти... Въпреки, че обикновено карам на темпомат, нищо не ми пречи да подам газ за да приключа по-бързо изпреварването така, че да няма конфликт...
При изпреварване никога не съм гледал ограниченията на скоростта - щом си тръгнал, гледаш да приключиш максимално бързо маневрата...
Дали е правилно - не знам, но съм имал и абсурдни случаи - да карам с 90-95км/ч по извънградски път (София Варна) и в началото на много дълъг прав участък започвам изпреварване на някакъв фоклсваген, който се движи с 80км/ч (толкова си поддържаше човека до този момент)... В момента, в който вече бях подминал половината му, 'колегата' реши, че трябва да се гоним... Изпреварването приключих на над 160км/ч, след което аз се върнах на темпомат 90-95км/ч, а 'гоняча' изостана, защото неговата стандартна скорост си бе около 80км/ч - явно му мина мерака 'да се гоним' - най-идиотският мерак, който можеш да срещнеш по пътищата.. no.gif
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Krachunov
Автомобил: Тойота корола
Благодарил/а: 70 пъти
Получена  благодарност: 38 пъти

Мнение от Krachunov » 13 Мар 2025 08:52

slowtraveler написа: 12 Мар 2025 23:13 'колегата' реши, че трябва да се гоним... Изпреварването приключих на над 160км/ч, след което аз се върнах на темпомат 90-95км/ч, а 'гоняча' изостана, защото неговата стандартна скорост си бе около 80км/ч - явно му мина мерака 'да се гоним' - най-идиотският мерак, който можеш да срещнеш по пътищата
То и в закона го пише, но все пак да не надценяваме хората, те трудно разбират на кой цвят трябва да преминат на светофар, тук говорим за някаква висша математика. Лошото е че мицифайките го правят. На мен ми се случи на магистрала да се влачат със 110-120, застигайки ги със 140 по темпомат (което е 137-8) ушевите почнаха да ускоряват, явно очаквайки да ги мина с превишена. Прибрах се зад тях, след което пак забавиха малко пак тръгнах да изпреварвам и пак същото. Видяха че няма да им мине номера и отпрашиха. Същото поведение една адвоката във ФБ беше пуснала милиционери да правят.
slowtraveler написа: 12 Мар 2025 23:13 подминал половината му, 'колегата' реши, че трябва да се гоним.
Този род хора са тотални неудачници във всяко едно отношение. Качат ли се в автомобил, виждат възможност да се "докажа" че могат повече - по - бързи са, по - добри шофьори. Изпреварвайки го, преживява катарзис и реалността и неговия свят се сблъскват.
slowtraveler написа: 12 Мар 2025 23:13 не ми пречи да подам газ за да приключа по-бързо изпреварването така, че да няма конфликт...
С изпреварването е така, далеч по добре при ограничение 90 да прелетиш за половин секунда със 120 покрай изпреварвания, отколкото да го изпреварваш на забавен каданс с 3 км над неговата. На магистрала също, не мога да разбера хората дето седят по няколко минути докато изпреварват. Било то тирове или леки коли. Колкото по - малко коли имаш около себе си, по - добре.

Hursa
Благодарил/а: 24 пъти
Получена  благодарност: 159 пъти

Мнение от Hursa » 13 Мар 2025 14:35

gimara написа: 12 Мар 2025 19:02 Значи карам със150 и настигам ТИР, който кара със 100. Поглаждам огледалата и виждам доста назад кола, която МОЖЕ БИ се движи с 200. И аз набивам спирачки, заставам чинно зад ТИР а и чакам бързака да мине. Колегиалност трябва и от бързаците и от нормалните, и от бавните.
Ако е в другото платно и прецените, че ще дойде до вас, преди да успеете да изпреварите, мисля че сте длъжни да го пропуснете (мисля, не съм сигурен, по сведущите да кажат smile.gif). Съгласен съм, че така давате на нахалника да прави каквото иска. Но мисля, че такива са правилата - навлизате в "неговата" лента и той е с предимство, въпреки че шофира със скорост много над разрешената, въпреки че и той е длъжен да се движи в дясното платно. Вие също ще сте нарушител - например за не преценяване на ситуацията и отнемане на предимство, та дори евентуално за умишлено препречване. Дори например на кръстовище, ако някой ви отнеме предимството - може да изкарат и вас нарушител, защото сте длъжни по всякакъв начин да предотвратите аварията, ако можете. А и чисто логически - като се е засвяткал така, може да няма добра преценка и да се надява до последно да му "освободите пътя", след като ви присвятква. smile.gif Отделно не знаете, как е шофирал преди това, може да е прегрял и спирачките. Може и да е пиян или "насмъркан". Ако за него не ни пука, може пък да вози някои невинни. И най-вече трябва да ни пука за собствения живот и здраве, и особено ако возим други хора. Та при евентуален сблъсък може да пострадат и тези които изпреварваме. Да, определено трябва да има колегиалност, но като я няма заслужава ли си да се пребием - като козите на моста. smile.gif
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Аватар
FearSoft
Автомобил: Corolla Hybrid 1.8. Tук е!
Благодарил/а: 61 пъти
Получена  благодарност: 93 пъти

Мнение от FearSoft » 13 Мар 2025 17:06

Попитали бай Иван, шофьор с над 40 г. стаж, как така досега няма нито едно нарушение и инциденти. Отговорът бил шокиращ - никога не съм си ползвал предимството! ohmy.gif
Това е към темата с вицовете, но е напълно в духа на дискусията тук. За мен изводът е един - караме в ограниченията, очите на 6 и бог с нас! cool.gif
Toyota Corolla 1.8L (HEV Special), Ex+, MC23

Мирослав Петков
Автомобил: RAV4 Plug in hybrid
Благодарил/а: 15 пъти

Мнение от Мирослав Петков » 14 Мар 2025 00:56

nasko_jarti, този правилник за движение ти ли си го писал? Камиони в дясно, коли в ляво! Вземи го побликувай и узакони, че оставалите четем от другия правилник!

Аватар
WoLF
Благодарил/а: 636 пъти
Получена  благодарност: 249 пъти

Мнение от WoLF » 14 Мар 2025 08:23

Според закона, междуградско караш в най-дясната лента и след като изпревариш отляво пак се прибираш. Градско можеш да караш в лента по избор. Много хора ги бъркат двата щата...
Ако си решил по някаква причина да караш само вляво междуградско на теб се пада отговорността да освободиш при първа безопасна възможност лявата лента на изпреварващи, т.е. очите постоянно в огледалото, гузно tooth.gif
Последно промяна от WoLF на 14 Мар 2025 10:04, променено общо 1 път.
ИзображениеИзображениеИзображение

stangenov
Благодарил/а: 5 пъти
Получена  благодарност: 8 пъти

Мнение от stangenov » 14 Мар 2025 09:05

Масово, хората не знаят правилника и карат на принципа "нахалния печели".

Hursa
Благодарил/а: 24 пъти
Получена  благодарност: 159 пъти

Мнение от Hursa » 14 Мар 2025 11:22

WoLF написа: 14 Мар 2025 08:23 Според закона, междуградско караш в най-дясната лента и след като изпревариш отляво пак се прибираш.
Да, колегиално е и да се пропусне, този който е пред другия и чака възможност да изпревари. И колегиално е да се намали, когато се вижда, че трябва значително да снижи скоростта предния за да се прибере зад бавно движещ се. И в примера на gimara - вижда, че човека се е прибрал (за разлика от него), но трябва значително да снижи скоростта преди бавно движещия се - подава десен мигач за да му покаже, че го пропуска. Той няма вина, че някой иска да шофира бързо, нарушавайки правилата, а го поставят в опасна ситуация. smile.gif
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Мирослав Петков
Автомобил: RAV4 Plug in hybrid
Благодарил/а: 15 пъти

Мнение от Мирослав Петков » 14 Мар 2025 21:49

gimara написа: 12 Мар 2025 19:02
BOz написа: 12 Мар 2025 18:54 Би било много глупаво да застанеш на някой на пътя му и той веднага да скочи на спирачките, само защото ти си караш в ограничението.
Това не го разбрах. Значи карам със150 и настигам ТИР, който кара със 100. Поглаждам огледалата и виждам доста назад кола, която МОЖЕ БИ се движи с 200. И аз набивам спирачки, заставам чинно зад ТИР а и чакам бързака да мине. Колегиалност трябва и от бързаците и от нормалните, и от бавните.
Не си го разбрал! Говорим за ситуацията: Изпреварваш двата тира! Тоя бързия е намалил и те чака, но ти за да му натриеш носа, защото е хулиган - оставаш в лявата лента умишлено!!!

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 317 пъти
Получена  благодарност: 344 пъти

Мнение от slowtraveler » 14 Мар 2025 23:42

Вчера врътнах 500км до София... Да, около София имаше такива, на които пак 'дясната лента им друса'... Но не бе съвсем трагично положението...
Не бързах - тръгнах с голям запас, че ме чакаха тежки полети... Та затова и по-голяма част от времето карах с около 120км/ч... И за пореден път се убедих, че с малко подаване на газ спокойно можеш да изравниш или доближиш скоростта си с 'бързака' така, че да завършиш нормално изпреварването без да засичаш никого... :thumbsup: Или пък просто да отпуснеш газта (изключиш темпомата за момент) така, че отново 'да се разминете' без въобще да намаляваш скоростта до 100км/ч, а например от 120км/ч да слезеш на 115км/ч...
Просто трябва погледът да е повече от сто метра напред И НАЗАД...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Публикувай отговор