Избор на спирачна течност Рав4 ХА30 2012
- max-2
- Благодарил/а: 30 пъти
- Получена благодарност: 70 пъти
Щом не е сменяна дълго време 2 литра. Така сигурно ще изкара старата течност отвсякъде.
Carina E 4AFE LB 1992
-
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 219 пъти
- Получена благодарност: 60 пъти
На всяко колело средно по 200-250ml отива за смяната. Ако искаш качествено да се замени течността.
Относно максималното издухване важи само, ако на задния мост нямаш разпределител на спирачното усилие. Т.нар. кантарче.
В и след него, ако то не е отворено напълно, остава и се натрупва всичката мръсотия от магистралите.
Това е и причината да препоръчвам автомобилът да не виси във въздуха. По този начин съм сигурен, че кантарчето пропуска в голяма степен новата течност и с достатъчно налягане към задните колела.
Ако кантарчето е затворено или ръчно се отваря при смяната, има голям риск натрупаните боклуци да отидат в задните спирачни механизми.
Процесът започва още щом колата се натовари със собственото си тегло. После вече и под налягане сместа нова, стара течност и всякакви замърсявания отиват назад.
Чистил съм кантарче с утайки на 9 години, знам за какво пиша.
Не знам дали има такова в конкретния модел, но по-добре да не си прави човек експерименти.
При проблем с обезвъздушаването има и "греховен" метод, проверен на практика.
Напълва се казанчето с нова течност, отварят се едновременно всички пробки, помпи се няколко пъти спирачният педал и се оставя течността на самотек.
Обаче това отнема доста време и естествено трябва да се следи нивото в казанчето непрекъснато.
По спомен това са правили точно при навлизане на въздух в ABS. Вече не помня след смяната на хидравличния модул или некадърно обезвъздушаване.
Относно максималното издухване важи само, ако на задния мост нямаш разпределител на спирачното усилие. Т.нар. кантарче.
В и след него, ако то не е отворено напълно, остава и се натрупва всичката мръсотия от магистралите.
Това е и причината да препоръчвам автомобилът да не виси във въздуха. По този начин съм сигурен, че кантарчето пропуска в голяма степен новата течност и с достатъчно налягане към задните колела.
Ако кантарчето е затворено или ръчно се отваря при смяната, има голям риск натрупаните боклуци да отидат в задните спирачни механизми.
Процесът започва още щом колата се натовари със собственото си тегло. После вече и под налягане сместа нова, стара течност и всякакви замърсявания отиват назад.
Чистил съм кантарче с утайки на 9 години, знам за какво пиша.
Не знам дали има такова в конкретния модел, но по-добре да не си прави човек експерименти.
При проблем с обезвъздушаването има и "греховен" метод, проверен на практика.
Напълва се казанчето с нова течност, отварят се едновременно всички пробки, помпи се няколко пъти спирачният педал и се оставя течността на самотек.
Обаче това отнема доста време и естествено трябва да се следи нивото в казанчето непрекъснато.
По спомен това са правили точно при навлизане на въздух в ABS. Вече не помня след смяната на хидравличния модул или некадърно обезвъздушаване.
- Ивайло Димов
- Автомобил: Seat Toledo1,8 20V AGN
- Благодарил/а: 137 пъти
- Получена благодарност: 140 пъти
Голяма играчка е ,от задно дясно колело ,задно ляво ,предно дясно и в края предно ляво .Трябва и помощник ,и едно маркучле за пробките ,самия маркуч се увива около себе си ,та да не се връща обратно течността..
-
За да не връща или смуче въздух - просто маркучът трябва да е пълен и краят му потопен в "отработката" на дъното на шишенцето.
Естествено той и съдинката/-те трябва да са неподвижно закрепени или закачени за колелото.
Естествено той и съдинката/-те трябва да са неподвижно закрепени или закачени за колелото.
- Ивайло Димов
Да ти кажа честно след като видях как с машина става за 10 -15 минути и цена 35 кинта ....Хич не бих се гъзил
- zorbata
- Автомобил: RAV4 GR PHEV
- Благодарил/а: 19 пъти
- Получена благодарност: 16 пъти
Препоръчвам ATE DOT4 TYP 200 - сменя се на 3 год. вместо на 2.
"Формулата на ATE TYP 200 осигурява висока издръжливост срещу поглъщане на вода, което води до висока мокра точка на кипене, както и възможността спирачната течност да се сменя на 3, вместо на 2 години."
"Формулата на ATE TYP 200 осигурява висока издръжливост срещу поглъщане на вода, което води до висока мокра точка на кипене, както и възможността спирачната течност да се сменя на 3, вместо на 2 години."
caryЦар
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 264 пъти
- Получена благодарност: 272 пъти
Така е, но ако пропуска - няма значение налягането... Ако пропуска с по-нисък дебит - просто смяната ще е по-бавна...
Пък и съвременните автомобили с АБС няма смисъл да имат кантарчета
За машината - така е... Удобно си е с машина, но съм ходил в сервиз, дето изкараха сума ти приспособления/капачки и т.н. за машината, ама нямаше как да се захване за спирачното резервоарче... Та накрая - пак 'на ръка' (т.е. ударих им един крак, 'щото бяха много заети другите в сервиза', пък аз бързах
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Благодарил/а: 23 пъти
- Получена благодарност: 66 пъти
Аз пък гледах в един сервиз как един юнак скъса нипела вътре в спирачния апарат, че се наложи да се сваля целия апарат и да се носи на майстор. Проблемът е, че в сервизите рядко се задържат качествени хора, отиват младежи и като се понаучат, бягат най-вече от чорбаджията... Затова на моите коли сам си върша смяната. Между другото от няколко години слагам АТЕ SL6 и съм доста доволен, наистина издържа 3 години безпроблемно...
-
Когато един водопроводен кран не се отваря напълно или има праг от износване какво се случва с него?
Постепенно се натрупват боклуци на този ръб, докато не се запуши напълно. По-високото налягане го отпушва и всичко отива на края на водопровода, изпълнителен механизъм и т.н. И му разказва играта, естествено.
Това се случва и с Load Sensing Valve (кантарчето), което разпределя количеството спирачна течност между предна и задна ос.
Не става въпрос за по-новите системи с TC/ ASR и т.н., които регулират спирачното усилие на всяко от колелата.
При тях всичко се регулира от съответните модули, според производителя, разбира се.
Постепенно се натрупват боклуци на този ръб, докато не се запуши напълно. По-високото налягане го отпушва и всичко отива на края на водопровода, изпълнителен механизъм и т.н. И му разказва играта, естествено.
Това се случва и с Load Sensing Valve (кантарчето), което разпределя количеството спирачна течност между предна и задна ос.
Не става въпрос за по-новите системи с TC/ ASR и т.н., които регулират спирачното усилие на всяко от колелата.
При тях всичко се регулира от съответните модули, според производителя, разбира се.
- Ивайло Димов
Старата система с кантарен механизъм е далеч по-опростена и надеждна ,с редовно обслужване разбира се .Новите носят повече сигурност но в определени пътни условия и ситуации .
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 264 пъти
- Получена благодарност: 272 пъти
Че то старите не се обслужваха Какво е това смяна на спирачна течност.. Антифриз също се ползваше по изключение
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- nov
- Автомобил: XA30 3ZR-FAE
- Благодарил/а: 25 пъти
- Получена благодарност: 28 пъти
Благодаря за ъветите колеги, поръчах АТЕ 5 стандарта и накъмто Сряда влиза в бокса.
NO PAIN, NO GAIN!
- WoLF
- Благодарил/а: 447 пъти
- Получена благодарност: 203 пъти
5.1, не 5! 3, 4 и 5.1 може, 5 е с различен състав и НЕ се смесва с тях
- nov
- Автомобил: XA30 3ZR-FAE
- Благодарил/а: 25 пъти
- Получена благодарност: 28 пъти
Как разбираш, че повече не издържа - променя цвета си, по-голямо спирачно усилие/натиска на педала, рязко влошена ефективност при спиране - питам защото сега с новата течност абс. никаква разлика не виждам, само където е една идея по-бистра (не, че съжалявам, че съм я сменил разбира се).
NO PAIN, NO GAIN!