Идиотите на пътя...

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
centil
Получена  благодарност: 26 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от centil » 04 Сеп 2024 15:33

Същите идиоти са си украинците и в Германия.. По А2 и А7, където има по три ленти в посока, си карат в средната с километри при положение, че дясната е свободна. А през нощта и с включени фарове за мъгла, без наличие на такава. И като добавиш, че са си поставили ксенони и ЛЕД-ове във фарове за халогенки и заслепяват.. На един му трябваха около 20км, за да разбере че заслепява и трябва да си спре фаровете за мъгла.

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis Wagon T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 120 пъти
Получена  благодарност: 403 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от mapamop » 04 Сеп 2024 15:37

slowtraveler написа: 04 Сеп 2024 14:38 Единия - номер ТХ
Тук си имаме и СиСи и PiPi и малко ТеXt-ове. Не знам колко братя и сестри съм им направил, споменавайки женската им роднина. Във входа се нанесоха в три-четири апартамента от тези регистрации и паркинга свърши, от майсторското им паркиране. Не защото имат много коли, а защото са си извадили книжката от новогодишната баница, ако религията им изобщо предвижда баница на нова година (вероятно не).
Не се оплаквай от укрите - молдовците и румънците са много по-големи олигофрени. На тях и да им свириш - не попиват. Пресния пример е миналата вечер - Румънска ТеслЪ, по беленския баир нагоре. Започна да изпреварва в лявата лента, изравни се с ТИР-а в дясната и дотам. Изчаках го малко да се освести, мигнах му два пъти с дългите да си разкара кенефа от лявата лента и ... не. Като му набучих дългите директно отзад, и взех да свиря се сети да се измести след голямо свитене в дясната лента при охлювите. Не че не можеше да настъпи малко винтоверта и да ме пусне после да правя каквото искам без да свиря, и да си амортизирам ценните крушки за дълги светлини...
Opel Astra F Estate (1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251

Аватар
ufer
Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
Благодарил/а: 19 пъти
Получена  благодарност: 52 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от ufer » 04 Сеп 2024 15:43

Винтоверта... страхотно, това е новият виц за теслите... tooth.gif

Аватар
max-2
Благодарил/а: 25 пъти
Получена  благодарност: 60 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от max-2 » 04 Сеп 2024 15:53

Ufer, ако искаш по-пълен тест пробвай с 6000 оборота на 1 и 2 предавка :D :thumbsup:
Carina E 4AFE LB 1992

Аватар
ufer
Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
Благодарил/а: 19 пъти
Получена  благодарност: 52 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от ufer » 04 Сеп 2024 16:00

А-а, Макс, искаш да ме вкараш в беля и да събирам сегменти по пътищата... tooth.gif :cheers:

Аватар
mfandakov
Автомобил: E38
Благодарил/а: 35 пъти
Получена  благодарност: 71 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от mfandakov » 04 Сеп 2024 16:04

Тук при мен има няколко коли които идват по двама трима в кола,винаги ама винаги единият слиза отива отзад вдига багажника и взема едно руло алуминиево фолио/не държат фолио в купето щото по младите ченгета са светнати/.Та тези няколко коли редовно топят лайна в това фолио и после това го пушат Писна ми да разгонвам наркомани летящи с кенефи по черният път.Най жалкото е че ще убият някого по пътя за Пловдив.
Обаждал съм се къде ли не,на никой не му пука.
worthy.gif
И дойдоха времена нелепи,
в които
крадци.....управляват слепи.

Радой Ралин.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 228 пъти
Получена  благодарност: 223 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от slowtraveler » 04 Сеп 2024 19:18

dracunculus написа: 04 Сеп 2024 15:19 Може би ги е страх от закона повече
Да, винаги съм смятал, че проблемът не е толкова в Закона или в размера на глобата, а НЕОТМЕНИМОТО и плащане... 'Страх', че направиш ли нарушение - винаги ще получиш възмездие, каквото и да е то..
Тук имаме хиляда закона и закончета и какво? Някой да е глобил украинец за неправилно спиране? Или за затъмнени стъкла? Или за......
Колко нашенци пък 'се крият' и глобите отпадат по давност....При целият голям ресурс на държавата...
Е да - има и 'пробиви'... Мислил съм си дали да не си регистрирам автомобила на фирмата... Приятел с луксозни автомобили в семейството - всичките са служебни, а и не е стриктен водач (ама не може все пак да не покаже 'колко може' :) ). Глобите си ги плаща, ама не влизат 'в досието', защото автомобилът е служебен....
А иначе за 'локацията' - Молдованците не са много и не се усещат толкова... Румънците - да, голяма част от тях са шашави (като бързат между Плевен и Бяла, или Русе и Букурещ :) ) ...
СС - да.. РР, Т - виждал съм двете крайности - от внимателно и несигурно шофиращ, но до степен - да даден път и на мравката... Но без да бърза, и да предприема нищо рисково... И другите - са 'бързаците' :) Това се чудя как хората не разбраха, че пътя е за максимално ефективно придвижване, а не за 'изцепки'...
Вчера тръгнах от Лозенец, заредих на входа на Бургас... Минах през Бургас, спирах за кафе в Лукойла около Кабиле, минах през околовръстното на София и Северната тангента и в Костинброд средната ми скорост бе около 125км/ч... Идеала - минимална максимална скорост, и максимална средна скорост... Като навсякъде по маршрута съм спазвал ограниченията (до +10км/ч)... Като в Бургас се чакаше на кръговите и на светофари, и до качване на магистралата си карах по ограниченията, адо Лукойла на Кабиле карах с около 105-110км/ч, защото имахме среща на Лукойла а другите хора закъсняваха... След което пак на магистралата, на софийското околовръстното, Северна Тангента, Волуяк и Костинброд - по ограниченията до +10км/ч.. Значи може да постигнеш добра средна скорост ако желаеш, дори и максималната да не е голяма. (и да - дори с десетките километри зад ТХ с около 120км/ч :) ) Стига да планираш добре маневрите... Особено на магистралата забелязваш как има хора, които си гледат огледалата, не удрят спирачки, подават газ когато е необходимо... В такъв трафик си караш спокойно на темпомат - ако се наложи да 'вляза' в трафика на съседна лента нещата лесно се оправят с подаване на газ или изключване на темпомата за няколко секунди колкото да можеш спокойно и без никакви притеснения за себе си и за другите да си направиш маневрата... Не се иска много - просто малко подаване на газ или отпускането и - 'да разместиш' положението си спрямо трафика..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

dracunculus
Благодарил/а: 97 пъти
Получена  благодарност: 61 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от dracunculus » 04 Сеп 2024 20:28

@centil- това със заслепяващи ксенони го има и при доста коли с БГ-регистрация в Германия. Много Българи също не знаят къде се кара на трилентов аутобан. Аз говорех за това, че да ми се залепи идиот и да ми светка- при пълна лява лента пред мен и невъзможност за безопасно престрояване в дясно ми се случва тук почти само от коли с немска регистрация, а не от украински, например :thumbsup:

И такива нарушения до сега НЕ съм срещал в Швейцария НИКОГА, например. Защо ли? tooth.gif
Toyota Corolla 1,6 Valvematic 2012 Luna Navi-> ех
Toyota Avensis 1,8 Valvematic 2017 Elegance MT
Lexus IS300h 2020 Luxury Line ->
https://www.spritmonitor.de/de/detailan ... 07509.html

Аватар
mapamop

Идиотите на пътя...

Мнение от mapamop » 04 Сеп 2024 21:08

И до двамата горе - изпреварвах 3 ТИР-а които при ограничение 90 се движеха със 65-68. Повечето път е със невъзможност за изпреварване в тази отсечка. Ако не ги бях издялкал със 110-120 в тия три ленти след Бяла, вероятно щях да се прибера с час отгоре и със скорост варираща между 35 и 68 километра в час, според зависи колко може да се ускори претоварения камион.
Цяло лято не ги спряха тия изпотените помияри, дори и през деня. Или те бяха спрени, ама не спряха.
Принципно не си падам по идеята да си тормозя и без това болния мотор. Особено в момента със разтегнатата до безбожие "lifetime" верига.
Но понякога ако не я карам душмански 5-10 минути тая кола, ще се прибера с час по-късно (поне).
За ксенон и LED без лупи изоПШТУ не надавам вой - там ги лекувам с дългите от Дания.

centil
Получена  благодарност: 26 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от centil » 04 Сеп 2024 21:21

dracunculus написа: 04 Сеп 2024 20:28 @centil- това със заслепяващи ксенони го има и при доста коли с БГ-регистрация в Германия. Много Българи също не знаят къде се кара на трилентов аутобан.
Така е, има и български такива. Аз споменах за украинските, защото за тях се пишеше.
mapamop написа: 04 Сеп 2024 21:08 Повечето път е със невъзможност за изпреварване в тази отсечка.
Посока Бяла-Русе е по-добре отколкото в обратната посока.. Особено ако някой турски камион кара зад претоварен български от Русе към Бяла и започне да го изпреварва на единственото (или май бяха две) места с три ленти.

Аватар
mapamop

Идиотите на пътя...

Мнение от mapamop » 04 Сеп 2024 21:31

Две са с три ленти към Русе. Тъпия румънски винтоверт спря почти в края на втората отсечка. Явно му светна алармата че батерията му спихва повече от предвиденото. Докато аз си имах над половин резервоар бензин и няколко бензиностанции. А това си е сериозен запас срещу дълго виене срещу луната на някоя отбивка tooth.gif

Аватар
slowtraveler

Идиотите на пътя...

Мнение от slowtraveler » 05 Сеп 2024 01:31

dracunculus написа: 04 Сеп 2024 20:28 Аз говорех за това, че да ми се залепи идиот и да ми светка- при пълна лява лента пред мен и невъзможност за безопасно престрояване
Е това си е простотия и показва, че нямат т.н. Situational Awareness (не знам какъв е термина у нас - осъзнаване на обстановката?)...
Проблемът са тези, които (често движейки се с доста под допустимата скорост) твърдо отказват да се приберат при съвсем свободна по-дясна лента, и единственият начин да ги изпревариш е самият ти да извършиш нарушение... Утре мога да сваля клипче от камерата за илюстрация :)

Аватар
WoLF
Благодарил/а: 357 пъти
Получена  благодарност: 161 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от WoLF » 05 Сеп 2024 04:11

Не обичам да ми правят дискотеки и аз не правя дискотеки. На едните им давам мигач, ако има къде да се приберат и след 10 секунди чакане си ги минавам от другата страна. Тези зад мен ги следя и им давам път ако има къде да отидат, а не просто да им гледам задницата или пък да не мога да се включа повторно ermm.gif Карам над 150 само ако трябва да изпреваря бързо, че да не преча на някой състезател (че ще почне с дискотеките tooth.gif ).
ИзображениеИзображениеИзображение

Аватар
slowtraveler

Идиотите на пътя...

Мнение от slowtraveler » 05 Сеп 2024 08:32

WoLF написа: 05 Сеп 2024 04:11 На едните им давам мигач, ако има къде да се приберат и след 10 секунди чакане си ги минавам от другата страна
За мен това е изключително опасна маневра поради два фактора:
1. Високата магистрална скорост
2. Самият факт, че някой е 'захапал' лявата лента и не я е освободил показва нивото му като шофьор - може да е разсеян, да не те е видял (това е и единствената причина да присветнеш), а може и да се е надрусал - кой знае.. От такива може да очакваш много опасни и непоследователни действия - може да реши в него момент рязко да се прибере, и пак 'ти си виновен'..
Поради това предпочитам да изчакам... И не 10 секунди, а над 10 минути :)

Аватар
WoLF
Благодарил/а: 357 пъти
Получена  благодарност: 161 пъти

Идиотите на пътя...

Мнение от WoLF » 05 Сеп 2024 09:33

Щом го настигам, караме не с толкова висока скорост, както казах, аз не карам извън ограниченията. Свикнал съм като имам взимане/даване с някоя кола да я гледам в огледалата и съответно къде и как гледа шофьора ѝ, ако ги е нагласил правилно. 10 секунди са много време за преценка, когато си на магистрала. Чакахме едни ТИР-ове 10 минути, е цяла България се нареди отзад tooth.gif
ИзображениеИзображениеИзображение

Публикувай отговор