Проблем с нивото на горивото

user1337

Мнение от user1337 » 17 Юли 2024 05:08

Здравейте,

Наскоро си купих тойота корола хибрид 2021 година на която сложихме газ... обаче при каране, системата отчита спад както на оставащият пробег, така и на самото ниво на бензина (а всъщност не го пипа изобщо). При дозареждане дори с някакво минимално количество бензин, стрелката си се връща на старото ниво + допълнително зареденото (както и оставащият пробег). Мисълта ми е ако карам така докато стрелката тотално не падне на 0ла както и пробега, дали системата ще реши че наистина нямам гориво и ще остана някъде на пътя "без гориво"? Още повече ако има някаква защита на помпата... Не знам. Ще се радвам ако някой който се е сблъсквал с този казус да ми разясни нещата, понеже не можах да открия точна информация в интернет.

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 150 пъти
Получена  благодарност: 520 пъти

Мнение от mapamop » 17 Юли 2024 08:57

Няма как съвсем да не ти пипа никакво гориво - пали на бензин и обръща на газ.
Ако газовата има настроени цикли да препръсква на определен брой "газови" тактове, поне един такт на бензин за да охлади и промие дюзите - това също ти е разход на бензин.
Самият бензин е летлив и се поизпарява по малко, като се събира в канистъра, след което се вкарват тия пари обратно в мотора да ги изгори. Също ти е разход на бензин.
Та в общи линии това което виждаш на таблото го има реално и в резервоара. Изчезва си някакво гориво.

Компютъра не ти смята нивото - просто километража мести "стрелката" на горивото, спрямо това което получава от потенциометъра на поплавъка в кошницата на резервоара.
Оставащият пробег (range) ти го смята вече, спрямо поплавъка в резервоара и спрямо средния разход изчислен от компютъра. Но няма да те остави на пътя при стойност 0. Всъщност чисто просташки погледнато, даже се очаква средния ти разход да излезе на минус (няма такава логика и няма да покаже минус) - имаш пробег/километри, а нямаш разход на бензин за тях.
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L

Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
Нека оставим човекът да си пази хляба и салама

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 281 пъти
Получена  благодарност: 296 пъти

Мнение от slowtraveler » 17 Юли 2024 09:14

Май бяхме коментирали подобен проблем преди години... Компютъра смята спада на горивото според това, 'което е изгорил' и го показва чрез стрелката на горивомера... Като състоянието се ресетва при зареждане над 10л...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Hursa
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 112 пъти

Мнение от Hursa » 17 Юли 2024 10:39

Вероятно "интегрира" на базата на "моментния разход".
(Писал съм го - при ауриса съм шофирал около 70 км, след като показа "нула оставащи километри" и пак не бе "изхарчил всичкото" гориво - явно има голям не отчитан запас. И явно системата не се влияе от тези показания. След като стрелката - падне на "нула" - борд компютъра показва около 30 до 50 км оставащ пробег. При королата не съм стигал до "нула", но вероятно не е по-различно. Не би трябвало да ви "остави".)
А каква е газовата система.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

user1337

Мнение от user1337 » 17 Юли 2024 13:32

mapamop написа: 17 Юли 2024 08:57 Няма как съвсем да не ти пипа никакво гориво - пали на бензин и обръща на газ.
Ами реално погледнато колата си пали на ток... Но да, разбирам те какво искаш да кажеш, но проблема тук не е че пипа малко бензин, а просто че реално си мести стрелката на горивото все едно си карам на бензин и не знае че имам газова.
slowtraveler написа: 17 Юли 2024 09:14 Май бяхме коментирали подобен проблем преди години... Компютъра смята спада на горивото според това, 'което е изгорил' и го показва чрез стрелката на горивомера... Като състоянието се ресетва при зареждане над 10л...
Да, за ресетването го знам. Онзи ден карах 250км на газ, съответно компютъра си смяташе че съм бил на бензин и малко под-половината резервоар и около 280км пробег падна на 50 мисля и светна лампата... А бях сигурен че колата е била на газ през цялото време. При зареждане на 20 лв (около 8 литра) стрелката от най-долно положение се качи на 3/4 при резервоарен капацитет от 42л.
Hursa написа: 17 Юли 2024 10:39 Вероятно "интегрира" на базата на "моментния разход".
(Писал съм го - при ауриса съм шофирал около 70 км, след като показа "нула оставащи километри" и пак не бе "изхарчил всичкото" гориво - явно има голям не отчитан запас. И явно системата не се влияе от тези показания. След като стрелката - падне на "нула" - борд компютъра показва около 30 до 50 км оставащ пробег. При королата не съм стигал до "нула", но вероятно не е по-различно. Не би трябвало да ви "остави".)
А каква е газовата система
Ами мен това ме е страх, в момента знам че резервора е на половина и даже малко над половината, а стрелката е почти в положение на резерва. Мен главният ми въпрос е дали така ако карам и оставя стрелката са падне на абсолютна нула заедно с оставащият пробег, дали самият компютър ще реши че няма гориво и ще ме изостави някъде.

Газовата е BRC.

Аватар
BOz
Благодарил/а: 5 пъти
Получена  благодарност: 182 пъти

Мнение от BOz » 17 Юли 2024 13:49

user1337 написа: 17 Юли 2024 13:32 Мен главният ми въпрос е дали така ако карам и оставя стрелката са падне на абсолютна нула заедно с оставащият пробег, дали самият компютър ще реши че няма гориво и ще ме изостави някъде
Не.
Този "проблем" е известен на газаджиите. Отиди там където са ти монтирали газовата и ги помоли да ти предложат решение.
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

user1337

Мнение от user1337 » 17 Юли 2024 14:27

BOz написа: 17 Юли 2024 13:49 Не.
Този "проблем" е известен на газаджиите. Отиди там където са ти монтирали газовата и ги помоли да ти предложат решение.
Говорих с него, каза ми така да карам и дори и да паднела стрелката на нула нямало нищо да стане. Другият вариант бил модул, или да показвал двете горива в зависимост от това на което си в момента или просто да не пипа бензиновите показатели. Лошото е че му нямам особено доверие... за това реших тук да попитам.

Аватар
Akima
Автомобил: Altezza
Благодарил/а: 73 пъти
Получена  благодарност: 155 пъти

Мнение от Akima » 17 Юли 2024 14:53

Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези,които нямат разум.
Изображение
Непрочетените книги умеят да си отмъщават.
Особено добре това се отдава на "Наказателен кодекс" и "Ръководство за употреба на верижен трион".

Аватар
BOz
Благодарил/а: 5 пъти
Получена  благодарност: 182 пъти

Мнение от BOz » 17 Юли 2024 16:18

user1337 написа: 17 Юли 2024 14:27 Другият вариант бил модул, или да показвал двете горива в зависимост от това на което си в момента или просто да не пипа бензиновите показатели.
Ами щом ти предлага такъв вариант, взимай и прбвай. Дал си веднъж да ти пипат по колата, не пречи да резнат още една жица. tooth.gif
https://autogasbulgaria.com/product/%D0 ... -fle-jc-3/
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 21 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zorbata » 17 Юли 2024 17:49

user1337 написа: 17 Юли 2024 13:32 Ами реално погледнато колата си пали на ток...
Е това не го разбрах?!?
Да тръгва - да, но дв. с вътрешно горене да пали на ТОК за първи път чувам.
Може директно да пали на газ, но най-малко изпарителя трябва да е загрят или газовата да е течна фаза.
Нямам идея каква ти е газовата, но на съвременните дв. обикновено, мисля че беше всеки трети такт е на бензин както е споменал колегата за охлаждане на дюзите иначе запичат.
caryЦар

Hursa

Мнение от Hursa » 17 Юли 2024 17:57

Освен, ако не се използват "бензиновите" дюзи и рампа за подаване на газ. smile.gif
► Виж съдържание

Аватар
zorbata
Автомобил: RAV4 GR PHEV
Благодарил/а: 21 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zorbata » 17 Юли 2024 22:52

Бензиновите дюзи се използват при ГИ течна фаза - там газта е в течна състояние и не е нужно изпарител.
При обикновените газови при задържане на бутона може да се запали на газ, но не съм сигурен дали тава става и при ГИ.
caryЦар

vfr800
Автомобил: Тойота,Митсубиши,Нисан,Лексус
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 96 пъти

Мнение от vfr800 » 18 Юли 2024 17:10

Emergency start и hot start в повечето ГИ са настройки, които изрично трябва да се активират. На по-старите emergency start се активираше с разни комбинации, но вече не е така. Ако искате функцията да може да я ползавате трябва да си я поискате, да ви я активират. А ако на новите тойоти е като на по-старите визирам 1998-2010 , това че пада горивото не е проблем. След около 100-150км колата прави проверка и нивото се коригира, дозареждането с гориво има същия ефект. Така че покарайте известно време, вероятно след като падне нивото с около 1/4 резервор ще се инициализира , но да винаги трябва да имате над 1/3 бензин иначе ще стигате до лампа за ниско ниво. Но разбира се вече може да са сменили системата и да не инициализира освен при зареждане с гориво и тогава е малко неприятно......

Hursa

Мнение от Hursa » 19 Юли 2024 11:50

► Виж съдържание

Публикувай отговор