Система за Разпознаване на Знаци(RSA) с Европейска Регулация от 2024
- Valeri.Yordanov
- Автомобил: Corolla Cross
- Благодарил/а: 5 пъти
- Получена благодарност: 8 пъти
Здравейте!
От няколко дни съм горд собственик на Corolla Cross. За съжаление "предполагам" е произведена след месец Май 2024, а именно от тогава влиза нова Европейска Регулация гласяща, че всеки автомобил (имащ RSA - Road Sign Assist) трябва да бъде с винаги включено визуално и аудио предупреждение. В случая със знаците това гласи, че при всяко стартиране на автомобила RSA системата ще бъде включена и при промяна на максимално разрешената скорост или превишаването й, вие и всички пътници ще бъдете известени като чуете едно силно "БИИИИИП" и едно прекрасно мигане на таблото. Ако до 2-3 секунди не намалите до въпросната разрешена скорост ще чуете отново това "БИИИИИП", само че 3-4 пъти.
За щастие, въпросната функционалност може да бъде изключена за текущото пътуване. Изключва се сравнително лесно ->
От контролите на арматурното табло
1. Settings,
2. RSA,
3. Notification Method,
4. Above Speed Limit,
5. От там се избира какъв тип да е известяването - (Only Visual, Visual and Audio, No Notification)
За съжаление обаче, ако често ви се налага да пътувате на кратки разстояния покрай участъци с различни знаци като мен, се получава следното:
Опция 1. Вличаш в колата отнема ти 8 клика или 30 секунди за да изключиш известяването, което не е много написано тук, но е адски досадно.
Опция 2. Решаваш да не предприемаш Опция 1 - получаваш "БИИИП"-вания през 5-10 секунди поради честата смяната на максимално разрешената скорост (30 - 50 - 30 - 40 - 50) пък дори и да я спазваш.
Поразчетох се из чуждите форуми и за момента не успях да намеря информация дали и как би могло перманентно да промениш известяването на само визуално.(Нямам нищо против да бъда информаран ако превишавам скоростта или пък, че се е променила със знак който съм пропуснал) Звуковото известяване освен че отнема вниманието ти и те кара да погленеш към таблото в определен момент почва и да изнервя, а предполагам на всеки е ясно колко натоварена може да бъде обстановката в някои градове... Само това ни липсва.
Да се върна отново на проблема.
Не успях да намеря из този или други форуми дали има начин известяването да бъде променено. Прочетох, че много хора са се свързали с представителства в Англия / Германия и др.. Отговора е бил, че поради новата регулация не можели да предприемат нищо.
Скоро ще се обадя и на нашите хора да видим те какво ще кажат, а междувременно искам да попитам дали някой се е сблъсквал със сходен проблем, дали и как успя да намери решение.
Благодаря Ви!
От няколко дни съм горд собственик на Corolla Cross. За съжаление "предполагам" е произведена след месец Май 2024, а именно от тогава влиза нова Европейска Регулация гласяща, че всеки автомобил (имащ RSA - Road Sign Assist) трябва да бъде с винаги включено визуално и аудио предупреждение. В случая със знаците това гласи, че при всяко стартиране на автомобила RSA системата ще бъде включена и при промяна на максимално разрешената скорост или превишаването й, вие и всички пътници ще бъдете известени като чуете едно силно "БИИИИИП" и едно прекрасно мигане на таблото. Ако до 2-3 секунди не намалите до въпросната разрешена скорост ще чуете отново това "БИИИИИП", само че 3-4 пъти.
За щастие, въпросната функционалност може да бъде изключена за текущото пътуване. Изключва се сравнително лесно ->
От контролите на арматурното табло
1. Settings,
2. RSA,
3. Notification Method,
4. Above Speed Limit,
5. От там се избира какъв тип да е известяването - (Only Visual, Visual and Audio, No Notification)
За съжаление обаче, ако често ви се налага да пътувате на кратки разстояния покрай участъци с различни знаци като мен, се получава следното:
Опция 1. Вличаш в колата отнема ти 8 клика или 30 секунди за да изключиш известяването, което не е много написано тук, но е адски досадно.
Опция 2. Решаваш да не предприемаш Опция 1 - получаваш "БИИИП"-вания през 5-10 секунди поради честата смяната на максимално разрешената скорост (30 - 50 - 30 - 40 - 50) пък дори и да я спазваш.
Поразчетох се из чуждите форуми и за момента не успях да намеря информация дали и как би могло перманентно да промениш известяването на само визуално.(Нямам нищо против да бъда информаран ако превишавам скоростта или пък, че се е променила със знак който съм пропуснал) Звуковото известяване освен че отнема вниманието ти и те кара да погленеш към таблото в определен момент почва и да изнервя, а предполагам на всеки е ясно колко натоварена може да бъде обстановката в някои градове... Само това ни липсва.
Да се върна отново на проблема.
Не успях да намеря из този или други форуми дали има начин известяването да бъде променено. Прочетох, че много хора са се свързали с представителства в Англия / Германия и др.. Отговора е бил, че поради новата регулация не можели да предприемат нищо.
Скоро ще се обадя и на нашите хора да видим те какво ще кажат, а междувременно искам да попитам дали някой се е сблъсквал със сходен проблем, дали и как успя да намери решение.
Благодаря Ви!
- biro
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 119 пъти
Ганьо знаци не спазва, той е тарикат и за него не важи закона. Другите балъци нека си спазват.
Ганьо прави 8 клика по колата, за да не спазва закона.
Ганьо се убива по пътищата и никой не може да го накара да спазва закона дори и в джоба да му бръкне.
Добре е Ганьо, да се научи да спазва правилата. Толкова е лесно и прави живота ти по-приятен.
Ганьо прави 8 клика по колата, за да не спазва закона.
Ганьо се убива по пътищата и никой не може да го накара да спазва закона дори и в джоба да му бръкне.
Добре е Ганьо, да се научи да спазва правилата. Толкова е лесно и прави живота ти по-приятен.

C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED
- Valeri.Yordanov
Ей бога ми, всички ми казваха, не се занимавай с бългаските форуми, аз пак си знам.
Защо в чужбина същата тема има 20+ мнения и хората искат да спрат това нещо и си помагат, но там не са ганьовци?
Когато това нещо се отвори като тема първото мнение е такова.
Трий бако, ние не сме народ тва е изродщина.
Прочети отново, не искам да НЕ спазвам закона, искам колата да свиква по мен, не аз по колата!
Ако успееш да прочетещ ще видиш, че дори да спазваш ограничението, при честа промяна, а повярвай ми ако в Русе няма, по други места има отново има писукане просто защото ограничението е променено от 30 на 50 или от 50 на 30 или от 80 на 120...
Защо в чужбина същата тема има 20+ мнения и хората искат да спрат това нещо и си помагат, но там не са ганьовци?
Когато това нещо се отвори като тема първото мнение е такова.
Трий бако, ние не сме народ тва е изродщина.
Прочети отново, не искам да НЕ спазвам закона, искам колата да свиква по мен, не аз по колата!
Ако успееш да прочетещ ще видиш, че дори да спазваш ограничението, при честа промяна, а повярвай ми ако в Русе няма, по други места има отново има писукане просто защото ограничението е променено от 30 на 50 или от 50 на 30 или от 80 на 120...
- WoLF
- Благодарил/а: 636 пъти
- Получена благодарност: 249 пъти
На кратко - не можеш го махна, по закон е 

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 317 пъти
- Получена благодарност: 344 пъти
Това предупреждение не писука ли само при превишаване на скоростта? Т.е. може да ти изписука ако ограничението е 30, пък ти си с 50км/ч...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- mapamop
- Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
- Благодарил/а: 155 пъти
- Получена благодарност: 559 пъти

► Виж съдържание
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.
- Valeri.Yordanov
Писука и при промяна на максимално разрешената скорост, но сега прочетох, че може да се спре в тази ситуация, което е на 99% решен проблем.
По късно днес ще пробвам, ако наистина е така ще е чудесно, от последните няколко опита, не споучих.
По късно днес ще пробвам, ако наистина е така ще е чудесно, от последните няколко опита, не споучих.
- slowtraveler
Ъхъ... На Лексъса пищеше като види знак пред мост '12 тона' и пишеше веднага 120км/ч

- Valeri.Yordanov
Това до някъде е и част от проблема на околовръстното в София. На места ограничението си е 80, но често засича знаците от локалното където е 60.
И не е проблема че си превишил, проблема е че когато писне ти отвлича вниманието и търсиш проблем по таблото в първия момент.
Разбира се с това се свиква и спираш да му обръщаш внимание, в бъдеще обаче когато същото нещо се опитва да алармира за наистина съществуващ проблем отново ще бъде игнорирано.
Та това е главната идея, а не Ганьо да си бъде Ганьо ;)
И не е проблема че си превишил, проблема е че когато писне ти отвлича вниманието и търсиш проблем по таблото в първия момент.
Разбира се с това се свиква и спираш да му обръщаш внимание, в бъдеще обаче когато същото нещо се опитва да алармира за наистина съществуващ проблем отново ще бъде игнорирано.
Та това е главната идея, а не Ганьо да си бъде Ганьо ;)
- WoLF
- Благодарил/а: 636 пъти
- Получена благодарност: 249 пъти
Чакат статистиката за реално причинените катастрофи от пиукането, а не спестените...

- slowtraveler
Да, това е съвсем точен пример за склонността за потвърждение на човешкият мозък (confirmation bias)... За съжаление и конструкторите на тези системи са хора и допускат грешки (напоследък - май все повече)...Valeri.Yordanov написа: ↑10 Юли 2024 14:11 Разбира се с това се свиква и спираш да му обръщаш внимание, в бъдеще обаче когато същото нещо се опитва да алармира за наистина съществуващ проблем отново ще бъде игнорирано.
Общо взето за мен голяма част от тези 'нововъведения', 'демократично грижещи се за нашето здраве' са големи недомислици, но явно позволяващи на някои да се удрят по гърдите 'ама вижте какво измислихме и направихме'...
- BOz
- Получена благодарност: 190 пъти
Ако толкова много искаш да го махнеш, взимаш си един КАН снифър, играеш си известно време да извадиш конкретното съобщение, когато натиснеш бутона на екрана. След това репликираш това съобщение с една проста КАН схема и си готов. Звучи лесно, но си е играчка докато хванеш конкретното съобщение, което ти трябва. Правил съм го веднъж за едно подобно нещо и не е толкова трудно. Само врме и мерак да имаш.
Разход на хибрид-> 
Разход на дизелов автоматик ->

- Valeri.Yordanov
Абсолютно. Напълно съгласен съм с камерите, камери за средна скорост, камери пред училища и всякакви различни форми на контрол. Но не и нещо което би ми отвлякло вниманието.slowtraveler написа: ↑10 Юли 2024 15:06 Да, това е съвсем точен пример за склонността за потвърждение на човешкият мозък (confirmation bias)... За съжаление и конструкторите на тези системи са хора и допускат грешки (напоследък - май все повече)...
Общо взето за мен голяма част от тези 'нововъведения', 'демократично грижещи се за нашето здраве' са големи недомислици, но явно позволяващи на някои да се удрят по гърдите 'ама вижте какво измислихме и направихме'...
Ако съм решил да нарушавам закона 3 писукания няма да ме спрат, надявам се четящите ще разберат за какво иде реч.
Благодаря за съвета. На дали ще пристъпя до такова решение, но пък знае ли човек. Интересно беше дали някой не се е сблъсквал със същото и ако вече се е обаждал в представитество, да спестя още 1 обаждане, или пък ако се е намерило решение да го взема така да се каже... на готово.Ако толкова много искаш да го махнеш, взимаш си един КАН снифър, играеш си известно време да извадиш конкретното съобщение, когато натиснеш бутона на екрана. След това репликираш това съобщение с една проста КАН схема и си готов. Звучи лесно, но си е играчка докато хванеш конкретното съобщение, което ти трябва. Правил съм го веднъж за едно подобно нещо и не е толкова трудно. Само врме и мерак да имаш.
Не вярвам да съм единствения в България с угорчение от ситуацията, при все факта че редица чуждестранни форуми са гръмнали

- BOz
- Получена благодарност: 190 пъти
Залагам една бира, студена, че нищо няма да свършат. Те често не знаят и за законови промени, които са им в силата да направят, ти искаш да направят промяна, която по принцип не е законова.Valeri.Yordanov написа: ↑10 Юли 2024 15:31 Интересно беше дали някой не се е сблъсквал със същото и ако вече се е обаждал в представитество, да спестя още 1 обаждане, или пък ако се е намерило решение да го взема така да се каже... на готово.
Разход на хибрид-> 

- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Благодарил/а: 24 пъти
- Получена благодарност: 72 пъти
Да му мислят дамите, те често се стряскат от какво ли не, хеле като видят униформен и навиват волана право към него...