Система за Разпознаване на Знаци(RSA) с Европейска Регулация от 2024

Аватар
Valeri.Yordanov
Автомобил: Corolla Cross
Благодарил/а: 5 пъти
Получена  благодарност: 8 пъти

Мнение от Valeri.Yordanov » 10 Юли 2024 12:44

Здравейте!
От няколко дни съм горд собственик на Corolla Cross. За съжаление "предполагам" е произведена след месец Май 2024, а именно от тогава влиза нова Европейска Регулация гласяща, че всеки автомобил (имащ RSA - Road Sign Assist) трябва да бъде с винаги включено визуално и аудио предупреждение. В случая със знаците това гласи, че при всяко стартиране на автомобила RSA системата ще бъде включена и при промяна на максимално разрешената скорост или превишаването й, вие и всички пътници ще бъдете известени като чуете едно силно "БИИИИИП" и едно прекрасно мигане на таблото. Ако до 2-3 секунди не намалите до въпросната разрешена скорост ще чуете отново това "БИИИИИП", само че 3-4 пъти.

За щастие, въпросната функционалност може да бъде изключена за текущото пътуване. Изключва се сравнително лесно ->
От контролите на арматурното табло
1. Settings,
2. RSA,
3. Notification Method,
4. Above Speed Limit,
5. От там се избира какъв тип да е известяването - (Only Visual, Visual and Audio, No Notification)

За съжаление обаче, ако често ви се налага да пътувате на кратки разстояния покрай участъци с различни знаци като мен, се получава следното:
Опция 1. Вличаш в колата отнема ти 8 клика или 30 секунди за да изключиш известяването, което не е много написано тук, но е адски досадно.
Опция 2. Решаваш да не предприемаш Опция 1 - получаваш "БИИИП"-вания през 5-10 секунди поради честата смяната на максимално разрешената скорост (30 - 50 - 30 - 40 - 50) пък дори и да я спазваш.

Поразчетох се из чуждите форуми и за момента не успях да намеря информация дали и как би могло перманентно да промениш известяването на само визуално.(Нямам нищо против да бъда информаран ако превишавам скоростта или пък, че се е променила със знак който съм пропуснал) Звуковото известяване освен че отнема вниманието ти и те кара да погленеш към таблото в определен момент почва и да изнервя, а предполагам на всеки е ясно колко натоварена може да бъде обстановката в някои градове... Само това ни липсва.

Да се върна отново на проблема.
Не успях да намеря из този или други форуми дали има начин известяването да бъде променено. Прочетох, че много хора са се свързали с представителства в Англия / Германия и др.. Отговора е бил, че поради новата регулация не можели да предприемат нищо.

Скоро ще се обадя и на нашите хора да видим те какво ще кажат, а междувременно искам да попитам дали някой се е сблъсквал със сходен проблем, дали и как успя да намери решение.

Благодаря Ви!

Аватар
biro
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 119 пъти

Мнение от biro » 10 Юли 2024 13:12

Ганьо знаци не спазва, той е тарикат и за него не важи закона. Другите балъци нека си спазват.
Ганьо прави 8 клика по колата, за да не спазва закона.
Ганьо се убива по пътищата и никой не може да го накара да спазва закона дори и в джоба да му бръкне.
Добре е Ганьо, да се научи да спазва правилата. Толкова е лесно и прави живота ти по-приятен.
:censored: :censored:
 ! Съобщение от: slowtraveler
Редактирано за да не е толкова 'остро'...
Но като цяло съм съгласен с мнението на biro...
В допълнение - знаете за новите правила за новите автомобили...
Следващата стъпка - задължителното автоматично ограничаване на скоростта до лимита по пътя (с изключение на аварийните ситуации)...
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED

Аватар
Valeri.Yordanov

Мнение от Valeri.Yordanov » 10 Юли 2024 13:25

Ей бога ми, всички ми казваха, не се занимавай с бългаските форуми, аз пак си знам.
Защо в чужбина същата тема има 20+ мнения и хората искат да спрат това нещо и си помагат, но там не са ганьовци?
Когато това нещо се отвори като тема първото мнение е такова.

Трий бако, ние не сме народ тва е изродщина.
Прочети отново, не искам да НЕ спазвам закона, искам колата да свиква по мен, не аз по колата!
Ако успееш да прочетещ ще видиш, че дори да спазваш ограничението, при честа промяна, а повярвай ми ако в Русе няма, по други места има отново има писукане просто защото ограничението е променено от 30 на 50 или от 50 на 30 или от 80 на 120...

Аватар
WoLF
Благодарил/а: 636 пъти
Получена  благодарност: 249 пъти

Мнение от WoLF » 10 Юли 2024 13:37

На кратко - не можеш го махна, по закон е :thumbsup:
ИзображениеИзображениеИзображение

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 317 пъти
Получена  благодарност: 344 пъти

Мнение от slowtraveler » 10 Юли 2024 13:46

Това предупреждение не писука ли само при превишаване на скоростта? Т.е. може да ти изписука ако ограничението е 30, пък ти си с 50км/ч...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
mapamop
Автомобил: Avensis WG T25,1ZZFE,2005
Благодарил/а: 155 пъти
Получена  благодарност: 559 пъти

Мнение от mapamop » 10 Юли 2024 13:48

offtopic.gif
► Виж съдържание
Opel Astra F 1.7D(1993) -> Toyota Avensis T25 (2005), E: 1ZZFE, F: ZZT251L / Corolla Verso (07.2007), E: 1ZZFE, F: ZNR11L
--
Не отговарям в теми, в които не съм задал въпрос.
Не отговарям на лични съобщения.

Аватар
Valeri.Yordanov

Мнение от Valeri.Yordanov » 10 Юли 2024 13:49

Писука и при промяна на максимално разрешената скорост, но сега прочетох, че може да се спре в тази ситуация, което е на 99% решен проблем.
По късно днес ще пробвам, ако наистина е така ще е чудесно, от последните няколко опита, не споучих.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 10 Юли 2024 14:05

mapamop написа: 10 Юли 2024 13:48 Слагайте една снимка пред камерата с ограничение 200 или даже 320 и няма да писка
Ъхъ... На Лексъса пищеше като види знак пред мост '12 тона' и пишеше веднага 120км/ч :)

Аватар
Valeri.Yordanov

Мнение от Valeri.Yordanov » 10 Юли 2024 14:11

Това до някъде е и част от проблема на околовръстното в София. На места ограничението си е 80, но често засича знаците от локалното където е 60.
И не е проблема че си превишил, проблема е че когато писне ти отвлича вниманието и търсиш проблем по таблото в първия момент.
Разбира се с това се свиква и спираш да му обръщаш внимание, в бъдеще обаче когато същото нещо се опитва да алармира за наистина съществуващ проблем отново ще бъде игнорирано.

Та това е главната идея, а не Ганьо да си бъде Ганьо ;)

Аватар
WoLF
Благодарил/а: 636 пъти
Получена  благодарност: 249 пъти

Мнение от WoLF » 10 Юли 2024 14:44

Чакат статистиката за реално причинените катастрофи от пиукането, а не спестените...
ИзображениеИзображениеИзображение

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 10 Юли 2024 15:06

Valeri.Yordanov написа: 10 Юли 2024 14:11 Разбира се с това се свиква и спираш да му обръщаш внимание, в бъдеще обаче когато същото нещо се опитва да алармира за наистина съществуващ проблем отново ще бъде игнорирано.
Да, това е съвсем точен пример за склонността за потвърждение на човешкият мозък (confirmation bias)... За съжаление и конструкторите на тези системи са хора и допускат грешки (напоследък - май все повече)...
Общо взето за мен голяма част от тези 'нововъведения', 'демократично грижещи се за нашето здраве' са големи недомислици, но явно позволяващи на някои да се удрят по гърдите 'ама вижте какво измислихме и направихме'...

Аватар
BOz
Получена  благодарност: 190 пъти

Мнение от BOz » 10 Юли 2024 15:17

Ако толкова много искаш да го махнеш, взимаш си един КАН снифър, играеш си известно време да извадиш конкретното съобщение, когато натиснеш бутона на екрана. След това репликираш това съобщение с една проста КАН схема и си готов. Звучи лесно, но си е играчка докато хванеш конкретното съобщение, което ти трябва. Правил съм го веднъж за едно подобно нещо и не е толкова трудно. Само врме и мерак да имаш.
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
Valeri.Yordanov

Мнение от Valeri.Yordanov » 10 Юли 2024 15:31

slowtraveler написа: 10 Юли 2024 15:06 Да, това е съвсем точен пример за склонността за потвърждение на човешкият мозък (confirmation bias)... За съжаление и конструкторите на тези системи са хора и допускат грешки (напоследък - май все повече)...
Общо взето за мен голяма част от тези 'нововъведения', 'демократично грижещи се за нашето здраве' са големи недомислици, но явно позволяващи на някои да се удрят по гърдите 'ама вижте какво измислихме и направихме'...
Абсолютно. Напълно съгласен съм с камерите, камери за средна скорост, камери пред училища и всякакви различни форми на контрол. Но не и нещо което би ми отвлякло вниманието.

Ако съм решил да нарушавам закона 3 писукания няма да ме спрат, надявам се четящите ще разберат за какво иде реч.
Ако толкова много искаш да го махнеш, взимаш си един КАН снифър, играеш си известно време да извадиш конкретното съобщение, когато натиснеш бутона на екрана. След това репликираш това съобщение с една проста КАН схема и си готов. Звучи лесно, но си е играчка докато хванеш конкретното съобщение, което ти трябва. Правил съм го веднъж за едно подобно нещо и не е толкова трудно. Само врме и мерак да имаш.
Благодаря за съвета. На дали ще пристъпя до такова решение, но пък знае ли човек. Интересно беше дали някой не се е сблъсквал със същото и ако вече се е обаждал в представитество, да спестя още 1 обаждане, или пък ако се е намерило решение да го взема така да се каже... на готово.
Не вярвам да съм единствения в България с угорчение от ситуацията, при все факта че редица чуждестранни форуми са гръмнали :D

Аватар
BOz
Получена  благодарност: 190 пъти

Мнение от BOz » 10 Юли 2024 15:34

Valeri.Yordanov написа: 10 Юли 2024 15:31 Интересно беше дали някой не се е сблъсквал със същото и ако вече се е обаждал в представитество, да спестя още 1 обаждане, или пък ако се е намерило решение да го взема така да се каже... на готово.
Залагам една бира, студена, че нищо няма да свършат. Те често не знаят и за законови промени, които са им в силата да направят, ти искаш да направят промяна, която по принцип не е законова.
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
ufer
Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
Благодарил/а: 24 пъти
Получена  благодарност: 72 пъти

Мнение от ufer » 10 Юли 2024 16:20

Да му мислят дамите, те често се стряскат от какво ли не, хеле като видят униформен и навиват волана право към него... tooth.gif

Публикувай отговор