Вибрации и тресене при натискане на спирачката
-
- Автомобил: Toyota avensis t22 1.8vvti
- Благодарил/а: 11 пъти
- Получена благодарност: 8 пъти
След няколко дни ще посетя още един сервиз ,относно абс система не работи ,мисля че имам някой датчик за смяна ,но за мен проблема отново е в дисковете, явно са се изкривили отново!
- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Благодарил/а: 20 пъти
- Получена благодарност: 57 пъти
Нека в сервиза оправят и стабилизиращата щанга, иначе проблемът няма да се избистри...
-
- Автомобил: Corolla Verso '04 2.0 D4D 116
- Получена благодарност: 1 път
В Хонда форума са пропищели от дисковете на Брембо и Ате. Казват, че Брембо не са това, което са били, причина за което може би е и фалита на фирмата. Днес взех дискове TRW за другата ми кола и продавача каза, че има 4-5 връщания на дискове Ате за последните месеци с оплакване за свирене и биене.
Спирачните ти апарати как са? Водачи? При такъв неизлечим проблем аз бих им направил една ревизия.
Спирачните ти апарати как са? Водачи? При такъв неизлечим проблем аз бих им направил една ревизия.
-
Здравейте , колеги! Проблема с вибрациите при спиране е решен! Дисковете бяха криви, след струговане всичко се оправи и колата спира нормално , благодаря на всички за мненията.
- ufer
Радвам се, че си успял. Предполагам, че си струговал предните - брембото или оригиналните? Ако си близо до долната граница, карай известно време кротката. И не забравяй проблема със задната щанга...
-
Свалени ги струговахме ,не съм сменял накладките защото бяха гладки.
-
Оригиналните един път бяха струговани и просто вече бяха износени , затова струговах брембото и според стругаря ,левия диск е бил доста крив , десния е бил в отлично състояние.
- ufer
Този кривия е много рисков, особено ако е отнет много материал и стените са изтънени. Има опасност да гръмне. Измери му дебелината, за сравним дали е допустима. И внимавай много, защото нещо не ми харесва - крив, стругован, а може би и менте...
-
Няма проблем, диска има още доста хляб в него , но най вероятно са менте тези дискове ,но вече съм ги взел така че, ще карам с тях.
- ufer
Дано да е така и да нямаш проблеми. Иначе аз обичам да си говоря в "милиметри", ако ме разбираш...
-
- max-2
- Благодарил/а: 30 пъти
- Получена благодарност: 64 пъти
Случайно попаднах на темата през гооглеmax-2 написа: ↑16 Окт 2021 13:01 Цимерман са добри. Единия комплект беше нормални дискове с накладки текстар от Мимо от форума и минах 120 000 с тези накладки. След това още 30 000 с накладки трв, но дисковете станаха под минималната дебелина и се появи лека вибрация. След това сложих дискове абе с накладки ате, дисковете бяха зле като отливка с тънки и дебели участъци и тресяха при висока скорост без да натискам спирачка. Изхвърлих ги бързо и сложих стария цимерман докато ми дойде новия и нямаше никакви проблеми. Понеже в момента имаше само перфорирани от аутодок, вече почти 10000 ги карам с накладки също цимерман без проблем. Издават лек звук само първо и второ натискане сутрин и са по-слаби, но след това са тихи и спират добре.
Буталцата и водачите на апаратите се обслужват със греста на тойота за тази цел при всяка смяна на накладки.
Дискове се кривят от задържащ спирачен апарат най-вече.
Да докладвам, вече перфорирания цимерман започна да се затриса загадъчно при леко намаляне с висока скорост. Още не знам каква е причината. От скоро започнаха и да свирят при леко натискане градско. Лекувах ги със неколкократно намаляване на скоростта, и газ и спирачка 90-50. С последващо охлаждане без да спирам напълно. Сега вече не знам дали тресе, но свиренето се засили. Не карам много тази кола. Като цяло дисковете и накладките са на около 25000 км.
Може ли да тресе от хлабина на стъблата на макферсона? Това е единствения проблем на окачването и се усеща като тропане при завиваме по път с неравности.
Carina E 4AFE LB 1992
- ufer
Макс, за свиренето! Пробвай да направиш фаски на накладките, когато правиш профилактика на спирачките. Ръбовете понякога предизвикват това свирене. Фаската може да бъде широка 2-5 мм в зависимост от дебелината на феродото... За тропането и тресенето може да има десетки причини - макферсони, кормилна рейка, биалетки и т.н. Докато не се разглоби нещо, трудно може да се прецени и после, ако не ти се хвърлят пари по майстори - клуб "Направи си сам" с проба-грешка...
- max-2
- Благодарил/а: 30 пъти
- Получена благодарност: 64 пъти
Ходих на проверка, всичко е здраво. Като удариш с ръка горната част на гумата силно при вдигната предница тропа.
Не съм се сетил за накладките. Спирачките ми не задържат въобще, но винаги една профилактика е от полза. Ще премеря и биенето на дисковете ако тресе още. Май до 2-3 стотни беше при монтажа. Ако е над 5-лошо. Има и по-добър начин. Правил съм прорез около 2-3 мм., който разполовява накладката, но не до металната част, а поне на 2 мм. феродото да е непрорязано, за да си остане здраво и надеждно. Върши работа, а и доста накладки от завода са си така.
Не съм се сетил за накладките. Спирачките ми не задържат въобще, но винаги една профилактика е от полза. Ще премеря и биенето на дисковете ако тресе още. Май до 2-3 стотни беше при монтажа. Ако е над 5-лошо. Има и по-добър начин. Правил съм прорез около 2-3 мм., който разполовява накладката, но не до металната част, а поне на 2 мм. феродото да е непрорязано, за да си остане здраво и надеждно. Върши работа, а и доста накладки от завода са си така.
Carina E 4AFE LB 1992